Els cinc grans escàndols de Luis Rubiales previs al petó no consentit a Jenni Hermoso

Aquest divendres el president de la Federació Espanyola de Futbol dimitirà del seu càrrec

3 min
Luis Rubiales abraçant Jennifer Hermoso després de la final del Mundial

BarcelonaAquest divendres (12 h, Esport3) tindrà lloc a Madrid l'assemblea general extraordinària de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) com a resposta inicial a les peticions del Consell Superior d'Esports perquè l'ens federatiu prengués mesures després del petó a la boca no consentit que Luis Rubiales va fer a Jenni Hermoso. Finalment, serà el mateix Rubiales qui en l'assemblea anunciarà la seva dimissió. Una decisió que arriba després del petó a Hermoso, però que no ha sigut l'únic escàndol que ha esquitxat el president de la RFEF. Rubiales ha protagonitzat diverses polèmiques durant els seus cinc anys de mandat.

1) El gest obscè agafant-se els testicles

Després de guanyar el Mundial, Rubiales va celebrar el títol a la llotja amb diversos gestos vehements que va culminar agafant-se, a peu dret, els testicles amb la dreta. Estava al costat de la reina Letícia i la infanta Sofia, així com de moltes autoritats més.

2) Polèmic viatge a Nova York amb una pintora mexicana

Delia Rodrigo, la jutgessa de Majadahonda que investiga el president de la RFEF pels acords de la Supercopa amb l'Aràbia Saudita [i que més abaix s'expliquen], ha sol·licitat informació sobre el viatge que Rubiales va fer la tardor del 2018 a Nova York al costat d'una pintora mexicana, presumptament costejat amb fons de la RFEF. Aquesta informació la va revelar el digital El Confidencial el maig del 2022, i la Federació la va desmentir llavors assegurant que es tractava d'un viatge "institucional, de treball i a la recerca de més ingressos per a la RFEF".

Luis Rubiales va petonejar i abraçar diverses jugadores de la selecció espanyola després de la final a Sydney.

3) Protocol vergonyós en l'entrega de medalles a la Supercopa femenina

No és la primera vegada que el president de la RFEF viu una polèmica vinculada amb el futbol femení. Després de la disputa a finals de març de la final de la Supercopa d'Espanya entre el Barça i la Reial Societat, la cerimònia d'entrega de les medalles a les blaugranes (guanyadores per 0-3) i a les subcampiones va aixecar molta polseguera. Cap autoritat els va fer entrega dels guardons: elles mateixes es van haver de penjar les medalles, fent cua i agafant-les d'una taula situada a la gespa de l'estadi. L'escena contrastava notablement amb el mateix moment protagonitzat pel Barça masculí una setmana abans, quan també es va proclamar campió de la Supercopa, en aquest cas, a l'Aràbia Saudita.

4) Les comissions de la Supercopa i la mediació de Piqué

Precisament, que la Supercopa masculina es disputi a l'Aràbia Saudita també té a veure amb un dels altres escàndols del mandat de Rubiales. El president de la RFEF va pactar amb Gerard Piqué –llavors jugador en actiu del Barça– una comissió milionària per portar la Supercopa al golf Pèrsic. L'ens federatiu s'hauria garantit el cobrament de 40 milions d'euros per cada edició del torneig, mentre que Kosmos –l'empresa de Piqué– s'emportava quatre milions per cadascun dels sis exercicis signats amb els saudites (en total, 24 milions). Anticorrupció investiga aquest acord com un presumpte delicte de corrupció.

Diversos organismes i partits polítics van demanar la dimissió de Rubiales, però el president de la RFEF va qualificar les informacions com a "mentides" i "falsedats". Finalment, el dirigent va rebre el suport de les federacions territorials, a les quals el 2020 va dotar de 100.000 euros (a cadascuna) per a "professionalitzar la seva gestió", mentre ell es mantenia al capdavant de la RFEF.

5) El seu oncle denuncia una festa amb "noies joves"

Al setembre de l'any passat, l'oncle i excap de gabinet de Rubiales, Juan Rubiales, va denunciar davant la Fiscalia Anticorrupció que el president de la RFEF i el seu equip van muntar a l'agost una "festa amb 8 o 10 noies joves" en un luxós xalet de Salobreña (Granada) i que s'havia pagat amb diners de la Federació. Quatre mesos després, Rubiales i els altres directius que s'havien allotjat al xalet de Salobreña van comunicar a la jutgessa del cas el reintegrament de les despeses derivades d'aquella controvertida celebració que el dirigent, en una roda de premsa, va qualificar com una "reunió interna de treball", tot i que va ser en ple mes d'agost.

stats