Hermoso i el seu sindicat exigeixen "mesures exemplars" després del petó no consentit de Rubiales

Els càstigs al mandatari poden anar des de la inhabilitació per exercir el càrrec de president de la RFEF fins a una pena de presó

7 min
Luis Rubiales is seen during the reception of Pedro Sanchez, First Minister of Spain, to the players and staff of Spain Women Team as World Champions after winning the FIFA Women's World Cup Australia & New Zealand 2023 at Palacio de la Moncloa on august

BarcelonaJennifer Hermoso ha trencat aquest dimecres el seu silenci. Després del petó a la boca no consentit que li va fer Luis Rubiales, la futbolista ha anunciat que deixa en mans del sindicat de jugadores Futpro les accions que es puguin dur a terme contra el president de la Federació Espanyola de Futbol. En un comunicat, el sindicat ha expressat la seva “ferma i rotunda condemna davant conductes que atemptin contra la dignitat de les dones”.

Futpro demana a la RFEF "que implementi els protocols necessaris”, vetlli “pels drets” de les jugadores i, finalment, que “adopti mesures exemplars”. “És essencial que la nostra selecció, actual campiona del món, estigui sempre representada per figures que projectin valors d'igualtat i respecte en tots els àmbits”, apunta el comunicat, al qual dona suport Hermoso.

“És necessari continuar avançant en la lluita per la igualtat, una lluita que les nostres jugadores han liderat amb determinació i que ens ha portat a la posició en la qual ens trobem avui”, afegeix el sindicat en el seu escrit. A més, fa una crida al "Consell Superior d'Esports perquè, dins de les seves competències, secundi i promogui activament la prevenció i intervenció davant l'assetjament o abús sexual, el masclisme i el sexisme”.

Tot i que no esmenta en cap moment de forma concreta el nom de Luis Rubiales, Futpro deixa clar que “rebutja qualsevol actitud o conducta que vulneri els drets de les futbolistes". El sindicat secundat per Hermoso deixa clar que estan "treballant perquè actes com els que hem vist mai quedin impunes, siguin sancionats i s'adoptin les mesures pertinents que protegeixin les futbolistes d'accions que creem són inacceptables”.

Per la seva banda, la futbolista internacional deixa clar que "el meu sindicat, Futpro, en coordinació amb la meva agència, TMJ, s'estan encarregant de defensar els meus interessos i ser els interlocutors sobre aquest assumpte”. D'altra banda, la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social en funcions, Yolanda Díaz, ha anunciat en un missatge a les xarxes socials que dilluns és reunirà amb la presidenta Futpro, Amanda Gutiérrez, i una delegació del seu equip de treball.

La reunió, en paraules de Díaz, servirà per a aprofundir en “la situació i les condicions laborals en les quals es troben les jugadores” i per a continuar abordant de manera conjunta quines accions es poden dur a terme per “sancionar” els fets que van passar després de la final del Mundial, en clara referència al petó a la boca sense consentiment que Rubiales va fer a Hermoso. 

Es pot suspendre Rubiales? I jutjar-lo? Les claus del que pot afrontar el president de la RFEF a partir d'ara

La pressió sobre la figura de Luis Rubiales ha anat creixent cada dia que passa des que li va fer un petó a la boca, no consentit, a Hermoso. El president de la RFEF, que també va fer gestos obscens des de la graderia de l'estadi que va acollir la final del Mundial, ja coneix per boca del màxim representant polític de l'Estat, Pedro Sánchez, que amb la seva disculpa d'aquest dilluns a través d'un vídeo potser no en tindrà prou per salvar el càrrec.

Per això el dirigent andalús es va veure obligat a moure fitxa a última hora d'ahir convocant una assemblea extraordinària per divendres a les 12 h a la Ciutat del Futbol de Las Rozas amb l'objectiu de debatre sobre l'assumpte, emparat pel més que probable suport de les federacions territorials, que li van demanar fer aquest pas. Però què és el que podria amenaçar la continuïtat de Rubiales a l'estament que regeix el futbol espanyol?

Una suspensió ordenada pel TAD

El Tribunal Administratiu de l'Esport (TAD), màxima instància de la justícia esportiva a Espanya, ja ha rebut una denúncia de Miguel Galán, director del centre de formació d'entrenadors CENAFE, contra Rubiales. Considera que hi ha un incompliment de la llei de l'esport (39/2022) per l'acte sexista que suposa el petó en la boca del president de la RFEF a Hermoso. "Segons la disposició final 1a d'aquesta llei, es tracta d'un acte sexista intolerable [...]. Correspon, per tant, al Consell Superior d'Esports (CSD) traslladar la meva denúncia al TAD per iniciar un expedient i investigar l'acte reglat per la llei de l'esport", apunta Galán en el seu escrit. El CSD, òrgan liderat pel cerdanyolenc Víctor Francos, encara no ha fet el pas que li demana el denunciant, però si finalment trasllada la denúncia al TAD i s'obre el citat expedient, Rubiales podria ser suspès del càrrec, igual com va passar el 2017 amb Ángel María Villar, expresident de la RFEF, quan va ser empresonat pel cas Soule. També Sumar, mitjançant la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, va anunciar ahir a última hora que ha denunciat Rubiales al CSD.

Fins a dos anys d'inhabilitació per exercir el càrrec

En aquesta línia, l'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE), presidida per David Aganzo, va emetre un comunicat en què exigeix que s'apliqui a Rubiales el que estipula la nova Llei de l'Esport, vigent des de l'any passat. En el seu text considera "actes racistes, xenòfobs o intolerables en l'esport" els següents comportaments: "Les actuacions que, arran del desenvolupament d'una prova, competició o espectacle esportiu o pròxim a la seva celebració, o en els recintes esportius [...] suposin un assetjament, entenent com a tal tota conducta no desitjada relacionada amb l'origen racial o ètnic, geogràfic o social, així com religió o conviccions, discapacitat, edat, sexe o orientació sexual d'una persona, que tingui com a objectiu o conseqüència atemptar contra la seva dignitat i crear un entorn intimidatori, humiliant i ofensiu". Una de les sancions aplicables és "la inhabilitació per ocupar càrrecs a l'entitat esportiva per un període d'entre un mes i dos anys".

El protocol d'agressió sexual de la RFEF

La mateixa RFEF disposa d'un protocol d'actuació davant la violència sexual que conté un apartat que recull les situacions, actituds i comportaments relacionats amb ella. Entre d'altres, hi ha "fer un petó a la força". En cas d'haver patit violència sexual o tenir coneixement que alguna persona de l'àmbit de l'activitat de la RFEF ha patit violència sexual, la persona de contacte és el delegat o delegada de protecció. A partir d'aquí, s'activa un protocol que passa per la valoració del cas per part d'un comitè assessor, que pot adoptar mesures cautelars i és qui té la potestat per fer una proposta de resolució.

Ara mateix el comitè assessor el formen el secretari general Andreu Camps; la responsable de l'arbitratge femení, Yolanda Parga; el president del Comitè Nacional d'Entrenadors, David Gutiérrez; i la delegada de protecció María Dolores Martínez. De totes maneres, la resolució final la dictarà la presidència de la RFEF. És a dir, ni més ni menys que el mateix Rubiales. Les mesures que l'estament pot adoptar amb relació a l'agressor són prohibir-li accedir a les instal·lacions de la RFEF, suspendre'l de l'activitat per un termini determinat o retirar-li la llicència. L'exàrbitre Xavier Estrada Fernández ha demanat per escrit l'activació d'aquest protocol amb motiu del petó de Rubiales a Hermoso. També ha sol·licitat la dimissió del dirigent.

Protocol de la RFEF davant una situació de violència sexual.

D'altra banda, Relevo va explicar que el president de la RFEF va intentar que la davantera de la selecció aparegués en el vídeo de disculpa amb ell i que ella s'hi va negar malgrat els intents de Vilda perquè reconsiderés la seva postura. Aquest portal esportiu també va informar que Hermoso no va aprovar les declaracions arran dels fets que l'estament va distribuir hores després. Consultades per l'ARA, fonts oficials de la RFEF desmenteixen que l'atacant no donés llum verda a les seves paraules i expliquen que el dubte intern va ser si Hermoso parlaria amb una declaració gravada o escrita.

La via penal pot comportar d'un a quatre anys de presó

Més enllà de les sancions i de les conseqüències per a l'activitat professional de Rubiales, també hi ha la possibilitat d'iniciar la via penal. L'actual Codi Penal considera que és responsable d'una agressió sexual "aquell que cometi qualsevol acte que atempti contra la llibertat sexual d'una altra persona sense el seu consentiment [...]. Es consideren agressió sexual els actes de contingut sexual que es cometin utilitzant la violència, la intimidació o l'abús partint d'una situació de superioritat o de vulnerabilitat de la víctima". El càstig estipulat va d'un a quatre anys de presó, tot i que l'òrgan sentenciador pot reduir-lo a una multa d'entre 18 i 24 mesos.

L'article del Codi Penal que parla sobre les agressions sexuals.

Tanmateix, alguns experts veuen llunyana la posada en marxa d'aquesta via. És el cas de la catedràtica de dret penal a la UAB Mercedes García Aran: "Crec que seria una exageració anar al Codi Penal. Estem davant una falta de respecte i un acte masclista i políticament impresentable, però no totes les accions d'aquest tipus han d'anar per la via penal". En quasi qualsevol situació, perquè el cas arribés a la via penal hauria de ser l'afectada, en aquest cas Hermoso, qui interposés la denúncia. "Només en casos greus podria entrar-hi d'ofici el ministeri fiscal", puntualitza García Aran. En la mateixa línia s'expressa el jurista Jordi Nieva-Fenoll, que opina que la Fiscalia "només es mouria en cas d'extrema feblesa de la víctima", tot i que alhora admet que "Rubiales, com a president de la RFEF, té una posició de certa preeminència sobre Hermoso, que és jugadora d'un dels equips regits per la RFEF".

La Fiscalia hi pot entrar d'ofici

En canvi, la delegada del govern central per a la violència de gènere, Victoria Rosell, va explicar ahir en una entrevista a Catalunya Ràdio que el petó no consentit "seria constitutiu de delicte". A més, va informar que el delicte no prescriu fins als cinc anys. Amb la mateixa contundència s'expressa a l'ARA Javier Pérez Royo, jurista i catedràtic de dret constitucional a la Universitat de Sevilla. "Sense dubte, hi ha un delicte. És un delicte un petó a una dona sense el seu consentiment en una posició d'autoritat i davant de tot el món. Amb la llei del només sí és sí deixa de ser un abús per ser un delicte, una agressió sexual. És una vulneració de la intimitat personal i de la integritat moral", explica Pérez Royo. "La mateixa Fiscalia ja hauria d'haver-ho traslladat a qui correspongui davant el tribunal competent, que segurament és l'Audiència Nacional, perquè el fet ha tingut lloc a l'estranger", conclou el catedràtic.

stats