Atletisme
Esports 09/03/2019

La Marató de Barcelona més ràpida i planera

El nou traçat recorre carrers amples, amb menys revolts i menys desnivell

Adrià Corominas
2 min
Diversos corredors que prendran part en la Zurich Marató de Barcelona d’avui al costat de les autoritats el dia de la presentació de la cursa.

BarcelonaUn grup d’atletes kenians intentaran batre aquest diumenge (8.30 hores, TV3) el rècord del circuit de la Zurich Marató Barcelona. Anthony Maritim, guanyador de l’any passat, es mostra expectant per competir. “Serà un plaer córrer al costat dels grans corredors que hi haurà”, explica, i adverteix que té al cap superar la seva marca. Laban Korir és el màxim favorit a la victòria aquest any. “Tornar a Barcelona sempre és un bon motiu d’alegria. Espero fer un bon paper”, diu. Els dos atletes no amaguen les seves pretensions de prendre-li el rècord a un altre atleta que tornarà a competir a Barcelona, Jackson Kotut, posseïdor de la millor marca de la Zurich Marató Barcelona, aconseguida el 2010 amb 2 hores, 7 minuts i 30 segons. Eliud Kiptanui, que té la millor marca en una marató, amb 2 hores, 5 minuts i 21 segons, aconseguida a Berlín el 2015, també els acompanyarà amb l’objectiu de millorar el seu temps. En categoria femenina, una altra keniana, Jackline Chepngeno, de 26 anys, i l’etíop Aberash Fayesa, de 23 anys -que va aconseguir a la Marató de Barcelona de 2017 la seva millor marca personal (2:27:04)-, parteixen com a principals favorites.

Nou itinerari per assolir rècords

Aquest any el recorregut canvia lleugerament i es preveu idoni per aconseguir registres importants. “Hem pogut introduir unes millores substancials per fer-lo més ràpid sense treure cap punt turístic”, explica Cristian Llorens, director esportiu de la cursa. El traçat inclourà menys revolts, passarà per carrers més amples i tindrà menys desnivell acumulat, amb la qual cosa s’aconseguirà un circuit més planer i més ràpid, amb modificacions, sobretot, al principi i al final. “Serà més assequible per a tothom i podrem jugar amb el temps”, afegeix Marta Carranza, comissionada d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona.

L’inici de la cursa ja no portarà els corredors a pujar fins a l’avinguda Diagonal, sinó que giraran per Travessera de les Corts i deixaran el Camp Nou a l’esquerra. I al tram final no hauran d’afrontar els tres quilòmetres de pujada del Paral·lel, amb la qual cosa es preveu que els favorits aprofitin per atacar els rècords. “Hem reduït 30 metres el desnivell, gairebé un 20% respecte a l’any passat”, explica Llorens. Per compensar la pèrdua de quilometratge que havien provocat aquestes modificacions, s’ha allargat el tram de la Meridiana, una via ampla i recta que afegirà velocitat a la prova.

Les inscripcions han augmentat un 2% respecte a l’última edició, i han assolit la xifra de 17.465 dorsals. Cal destacar que el percentatge femení puja fins al 20%, cosa que suposa la màxima participació femenina en maratons de l’estat espanyol. Gairebé la meitat dels participants (49%) són estrangers, procedents de 107 països diferents, un altre rècord històric. Entre tots aquests participants destaquen nou interns del Centre Penitenciari de Can Brians, que correran acompanyats de dos dels seus tècnics.

stats