El primer gran repte de Mateu Alemany al Barça

Philippe Coutinho, que ha perdut totes les comparacions des que va arribar al Camp Nou, també continua perdent valor

3 min
Coutinho retirant-se lesionat del partit contra l’Eibar.

BarcelonaA l'espera que es resolgui la Lliga –queden deu jornades– i es jugui la final de la Copa del Rei, els nous gestors del Barça comencen a treure conclusions amb el que han vist aquesta temporada, escoltant Ronald Koeman i Ramon Planes, sense perdre de vista la situació econòmica del club i amb la incògnita sobre el futur de Leo Messi encara per tancar-se. Mateu Alemany, el nou home fort esportiu blaugrana, encara no ha pres oficialment possessió del càrrec, tot i que ja fa dies que treballa a Sant Joan Despí per adobar el projecte de cara a la pròxima campanya. Ja coneix en quin punt estan les converses per fitxar gratis Eric García, que malgrat ser suplent al Manchester City manté les opcions d'anar a l'Eurocopa. També sap que Koeman és partidari de reclutar Wijnaldum i Depay, que igualment acaben contracte el 30 de juny. I li consta, com bé ha repetit Joan Laporta des de fa mesos, que Messi acabarà de decidir si accepta renovar en funció del talent que detecti al seu voltant.

Alemany té l'encàrrec de millorar la plantilla, però també de fer-la més sostenible tenint en compte el delicat context financer que pateix l'entitat. Tot plegat sense descartar encara la possibilitat d'incorporar un jugador de primer nivell com Erling Braut Haaland, que demanarà una inversió mínima de 100 milions d'euros. Al despatx del nou director de futbol del Barça es parlarà del davanter noruec i d'altres futbolistes que podrien encaixar a l'ecosistema culer. Però abans de qualsevol moviment que impliqui una despesa en concepte de traspàs, i en consonància amb les estretors que hi ha a la caixa, hi ha dues prioritats que s'imposen per sobre de la resta: alliberar massa salarial i, si pot ser, aconseguir alguna venda que permeti finançar cares noves.

De tots els jugadors que podrien complir un dels dos objectius, n'hi ha un que suposa un repte fins i tot per a gestors tan experimentats com Alemany. És Philippe Coutinho, el fitxatge més car de la història del Barça. Un jugador que no ha guanyat cap comparació des que va aterrar al Camp Nou i que ara, a sobre, ha recaigut del trencament de menisc que va patir al desembre. Fonts mèdiques asseguren a l'ARA que és molt complicat que torni a jugar abans que acabi la temporada. De fet, el club blaugrana informava aquest dilluns que l'atacant viatjava cap al Brasil "per fer-se una avaluació mèdica i tractament de la lesió al menisc extern del genoll esquerre".

Repescat del Bayern Munic just després del 2-8, el mitjapunta carioca no ha tingut sort amb les lesions, però abans d'entrar a la infermeria tampoc havia acumulat prou mèrits que justifiquessin el seu salari d'estrella –23 milions bruts per temporada– en temps de vaques magres. Koeman se'l va quedar perquè el Barça no tenia diners per fer incorporacions i perquè cap equip va posar els 60 milions que Bartomeu hauria acceptat per traspassar-lo sense causar pèrdues comptables. Un any després, i amb 48 quilos encara per amortitzar, Alemany i companyia ja no esperen que vingui cap possible comprador a buscar un futbolista devaluat per baix rendiment i dubtes sobre el seu estat físic. De fet, el portal especialitzat Transfermarkt el valora actualment en 40 milions, vuit menys dels que el Barça hauria de cobrar d'un hipotètic traspàs per no perdre diners.

Davant d'aquest panorama, els esforços del club amb Coutinho són, d'una banda, per reparar-li el genoll de la millor manera i, de l'altra, per trobar-li una cessió que serveixi per no haver de pagar el seu salari i per driblar la variable de 20 milions que Liverpool hauria de cobrar si el jugador compleix 100 partits de blaugrana –en porta 90–. La primera premissa podria implicar un nou pas pel quiròfan. I la segona, sempre que la recuperació vagi per bon camí, reclamarà paciència i imaginació. No sobraran precisament candidats disposats a pagar la fitxa milionària del brasiler.

Negociar una liquidació amb Umtiti

L'atzucac de l'amortització pendent i la fitxa elevada val també per a Miralem Pjanic, un altre dels luxes que el Barça valora treure's de sobre per tenir més marge de maniobra al pròxim mercat. El bosnià, irrellevant amb Koeman, hauria de sortir traspassat per un mínim de 45 milions per no generar pèrdues. Menys restriccions hi ha amb Samuel Umtiti, que va arribar al club fa cinc estius i té els mesos comptats al Camp Nou pel seu baix rendiment, per les irrupcions d'Araújo i Mingueza i la més que probable arribada d'Eric García. El problema amb el marcador francès és que té contracte en vigor fins al 2023. Tot i això, els gestors blaugranes són moderadament optimistes amb les fórmules que estudien per liquidar l'acord de la manera més satisfactòria.

stats