DAKAR 2020
Esports 31/12/2019

Prohibits l'alcohol, la carn de porc i agafar-se de la mà en públic al Dakar

L'organització ha enviat una guia als pilots inscrits amb normes de conducta a l'Aràbia Saudita

Nuria García
3 min
Prohibits l'alcohol, la carn de porc i agafar-se de la mà en públic al Dakar

BarcelonaL'estrena del Dakar a l'Aràbia Saudita, un país que es regeix per la xaria, la llei islàmica, ha fet que l'organització del ral·li, l'ASO, hagi enviat una guia a tots els pilots inscrits amb una sèrie de recomanacions que han de complir mentre siguin en aquest país per adaptar-se a les diferències culturals, cosa sense precedents en les 41 edicions prèvies de la prova. Una guia que tots els membres de la caravana del Dakar haurà de signar el dia de les verificacions per poder participar en la sortida el dia 5.

Així, s'anuncien les restriccions relatives a l'alcohol i la carn de porc, que estan prohibits i que, segons s'anuncia a la guia, "poden ser objecte d'un procés judicial". Això obligarà a canviar la manera de fer al bivac del Dakar, perquè era habitual que durant els àpats els pilots i els membres dels seus equips poguessin menjar carn de porc i beure vi i cervesa, i ara estarà prohibit. "Aquest any no hi haurà birres, eh? Mira que anava bé, com aquí després de treballar, fer una birra! Què hi farem, viurem una nova experiència!", indica Laura Torres, l'assistent de la pilot Laia Sanz. Respecte a les drogues, s'especifica que el seu consum està "durament castigat" i que "el seu consum o provisió pot ser objecte d'arrest i dures penes, inclosa la pena de mort".

El capítol de la roba ha causat controvèrsia perquè la guia demana "tant a homes com a dones vestir amb discreció en públic, evitant la roba ajustada, tret que sigui necessari per raons de seguretat, o amb paraules o imatges vulgars". Respecte a les dones, fa un apunt: "Hauran de portar les espatlles i els genolls tapats en públic", és a dir, res de tirants ni de pantalons curts. En canvi, per als homes diu que poden dur "pantaló curt de llargada mitjana i samarreta de màniga curta". En tot cas, a causa de les baixes temperatures que es registren a les zones desertes de l'Aràbia Saudita al gener, l'organització recomana portar roba d'abrigar per protegir-se del fred. L'abaia, la túnica llarga negra que duen algunes dones musulmanes sobre la roba, i el hijab, el mocador que cobreix el cap i el coll, "no són obligatoris" per a les dones, malgrat que recomanen "utilitzar una abaia folgada o d'un vel en públic per evitar ofendre" quan surtin fora del bivac, "sobretot en petits pobles". Torres, de fet, explica que "preventivament" va posar dins l'autocaravana dos mocadors per si els fan falta a ella i a Laia Sanz, tot i que espera no haver-los de fer servir. També fan esment als tatuatges que, tot i que es toleren, "no han de mostrar imatges o frases explícites".

"Agafar-se de la mà pot resultar ofensiu"

Un altre dels apartats que no deixa indiferent és el del comportament en públic. I és que la guia afirma que "agafar-se de la mà o demostrar públicament afecte poden resultar ofensius". De fet, s'assegura que les demostracions públiques d'afecte poden anar "en contra de la decència pública i ser objecte de detencions". "Vull esperar a veure què ens hi trobem, quan arribem. Com serà el dia a dia al bivac", diu Lídia Guerrero, fisioterapeuta i parella d'Isidre Esteve. Ells, que sempre que acaben les etapes s'abracen per celebrar que continuen endavant i que tot ha anat bé, estan a l'expectativa de veure com serà tot dins el bivac. "Esperem que allà dins sigui tot una mica més laxe", afirmen. La guia recomana "màxima discreció i respecte a tot el món".

Pel que fa a la sexualitat, l'organització informa que "tot producte cultural importat (DVD, llibres, revistes...) haurà de ser compatible a les lleis locals de decència", és a dir, sense continguts explícits. A més, anuncien que queda "terminantment prohibit tot contingut pornogràfic o eròtic del tipus que sigui".

stats