ESPANYOL
Esports 07/02/2016

La dansa del drac i una final per a l’any nou xinès

L’Espanyol rep la Reial Societat amb la necessitat d’allunyar-se del descens

Roger Requena
2 min
Gerard Moreno i Marcos Asensio celebrant un gol de l’Espanyol durant un partit d’aquesta temporada.

BarcelonaDiu la tradició xinesa que, per celebrar bé l’entrada de l’any nou, cal netejar tots els racons de la casa per eliminar tot el rastre dolent de l’any anterior. A més, s’han d’escriure missatges positius. Immers en una autèntica revolució xinesa, l’Espanyol buscarà aquest vespre contra la Reial Societat (20.30 h, C+ Liga) inaugurar el caseller de triomfs d’aquest 2016 coincidint amb l’estrena de l’any que viu avui la Xina, un país on té cada cop més vincles.

Un dels últims, la inauguració aquesta setmana de la Penya Blanc-i-blava Mundial Xinesa, que ajudarà el club a organitzar alguns actes previs al partit d’avui com ara uns balls del drac i del foc, així com diversos tallers de cal·ligrafia xinesa. Segons l’horòscop xinès, l’any del mico de foc que comença avui al país asiàtic representa una època de canvis amb grans oportunitats professionals i millores econòmiques, dos arguments als quals vol adherir-se l’Espanyol. El club comença ara una nova Lliga amb 16 finals en què haurà de demostrar si mereix continuar a Primera. El descens, a només un punt, és el principal risc a evitar de cara a un projecte a llarg termini que, en cas de baixar, podria anar-se’n en orris. El desig per al nou any xinès, un grapat de punts i un projecte sostenible.

La reacció de Galca

Per fer-lo viable, però, primer els homes de Constantin Galca hauran de revifar la delicada situació esportiva que viu l’equip. “Hem de recuperar la consistència en el joc”, demanava ahir el tècnic en sala de premsa, on també va reclamar recuperar “l’actitud” dels partits com a local.

Després de girar full al 6-0 encaixat al Santiago Bernabéu, l’Espanyol se centra ara a salvar el tipus malgrat sumar només 22 punts, el segon pitjor registre de l’última dècada a aquestes altures de temporada. Només l’empitjoren els 18 de la temporada 2008-2009. Aquell curs l’Espanyol va tenir tres tècnics, Tintín Márquez, Mané i Pochettino. Aquest any ja se’n compten dos.

L’esvaït efecte Galca necessita refer-se per allunyar l’Espanyol de la part baixa. El romanès només ha guanyat un dels set partits de Lliga que ha dirigit. La Reial Societat, amb diverses baixes de pes, sembla un rival propici per capgirar la tendència negativa. L’Espanyol, per la seva banda, tindrà les importants absències de Felipe Caicedo i Víctor Sánchez.

El gener menys prolífic des del 2002

Un únic triomf en els últims deu partits de Lliga -i 6 punts obtinguts dels últims 30- ha empès els periquitos a un declivi preocupant que el converteix, juntament amb el València, en el pitjor equip en aquest parcial de deu jornades. “Una victòria ens ajudarà a guanyar confiança”, admetia l’entrenador, que reclamava el suport de l’afició en un partit que defineix com a “molt important”.

A més, els dos punts de l’equip de Galca aquest gener constitueixen el registre més baix dels espanyolistes en aquest mes des del 2002, quan es van aconseguir els mateixos punts amb una jornada menys, quatre. Uns números negatius que poden començar a canviar al mateix ritme que el ball del drac.

stats