13/06/2016

“És una decisió dolenta o molt dolenta”

3 min
“És una decisió dolenta  o molt dolenta”

BarcelonaTot just sortir de la junta directiva de sis hores que havia de servir per ratificar l’acord dels serveis jurídics amb la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat pel cas Neymar, un directiu assumia que la junta estava en un carreró sense sortida. “És una decisió dolenta o molt dolenta”, reconeixia trist, conscient que aquest episodi suposa un abans i un després en el mandat de Josep Maria Bartomeu al capdavant del Barça.

Uns minuts més tard compareixia davant dels mitjans el mateix president -desaparegut en els últims mesos- per intentar defensar el pacte que van avalar majoritàriament els seus directius: 14 vots a favor, dos vots en contra, dues abstencions i dues absències -Xavier Vilajoana i Ramon Pont.

La junta va ratificar per majoria que el Barça assumeixi dos delictes fiscals en el fitxatge del brasiler, i pagui 5,5 milions de multa, als quals s’han d’afegir els que es van dipositar el 2014 a través d’una declaració complementària, 13,5 milions que cobrien la quota defraudada i part de la multa pactada. El club assumeix tota la culpabilitat i exonera Bartomeu i Sandro Rosell, per als quals a l’inici del procés, quan se n’encarregava l’Audiència Nacional, es van demanar penes de dos anys i tres mesos de presó i set anys i mig, respectivament.

Malgrat que Bartomeu va entrar a la reunió de la junta amb la idea de convocar una assemblea extraordinària per ratificar l’acord, finalment es va descartar. No hi ha temps material. El pacte s’ha de firmar aquest mes de juny, i la cita amb els compromissaris no seria fins al juliol.

També hi ha una qüestió de fons per entendre el canvi de criteri: Bartomeu prefereix que la massa social avali la seva gestió i no només l’acord pel cas Neymar, que ha portat el club a ser condemnat per primera vegada a la història per dos delictes fiscals. “No cal anar a preguntar als socis aquesta qüestió”, va sentenciar el president, que va assegurar que la directiva està legitimada per prendre una decisió d’aquesta magnitud. Només s’anticiparia la cita amb els compromissaris si es tanca un acord de patrocini, que implicaria la convocatòria d’una assemblea extraordinària. Si no es produeix aquest escenari, s’esperarà a l’octubre per escoltar el veredicte dels compromissaris: “Si diuen que la gestió no està ben feta, plegarem”. A l’octubre, per tant, examen final sense repesca.

En la seva intervenció, Bartomeu va repetir una vegada i una altra que la decisió que van prendre ahir els seus companys “era la millor per al club”, ja que s’evitava fer front a una condemna de 63 milions -el que demanava la Fiscalia al club i als dos presidents conjuntament-. Així mateix, va negar que l’afer Neymar, amb qui s’està negociant la renovació, no implicarà en cap cas la dissolució de l’entitat, tal com s’havia apuntat en alguns fòrums.

Durant els últims anys, Bartomeu sempre ha mantingut que el Barça ha actuat bé en el fitxatge del brasiler. Ara, el relat que va edificar des del primer moment el president per convèncer la massa social ha viscut un gir brusc amb el pacte i l’admissió del delicte. Tot i així, va repetir novament que tornaria a actuar de la mateixa manera que ho va fer el 2011, quan es van pagar 10 milions al pare del jugador per assegurar el seu traspàs al Barça, i l’any 2013, quan va acabar-se de concretar la contractació. “Tornaríem a fitxar Neymar i de la mateixa manera, potser canviaríem algun assessor”, va dir el president, que va apuntar al despatx Segarra de Figarolas, que va assessorar el Barça en el traspàs, i va atacar l’exdirectiu Toni Freixa, que, per la seva banda, va desafiar el president a demostrar qui va intervenir en el fitxatge en declaracions a Catalunya Ràdio. Bartomeu va recordar que havia format part de la junta que va fitxar el jugador i que va treballar “activament” en l’assessorament jurídic d’aquella negociació que va comportar l’aterratge del brasiler al Barça.

A la compareixença de Bartomeu hi van assistir algunes de les persones de més confiança del president, com el director general, el cap dels serveis jurídics, i els directius Jordi Moix, Jordi Mestre, Pau Vilanova, Jordi Cardoner i Susana Monje. Aquests últims van estar més de sis hores tancats a les oficines del club estudiant un cas que podria comportar una demanda d’alguns socis que han manifestat el seu malestar, com el mateix expresident Joan Laporta, que el va titllar de “vergonyós” i “indecent”. L’acció de responsabilitat contra l’anterior junta també té un paper en aquest cas.

stats