BARÇA
Esports 05/05/2016

El dispositiu per al derbi: aplegar els aficionats pericos seria un focus de tensió

Els Mossos i el Barça treballen amb la idea de no ubicar els seguidors de l'Espanyol a la tercera graderia i deixar-los disgregats pel Camp Nou

Albert Llimós
2 min
Aficionats de l'Espanyol al Power8 Stadium durant el derbi contra el Barça / ALBERTO ESTÉVEZ / EFE

BarcelonaEl protocol de seguretat canvia. Els Mossos d'Esquadra, a diferència del que va passar la temporada passada en el derbi del Camp Nou, no reubicaran els aficionats de l'Espanyol que vagin diumenge a l'estadi barcelonista. El risc que suposaria aplegar els aficionats rivals, tenint en compte la transcendència del partit –es pot decidir el títol de Lliga–, ha portat el cos policial a modificar el seu operatiu.

El setembre del 2008 els seguidors radicals del Barça, especialment Boixos Nois, van llançar bengales a la zona on hi havia l'afició de l'Espanyol. L'incident va provocar que el partit se suspengués durant uns minuts i va portar la directiva blanc-i-blava a prendre mesures dràstiques. Era l'últim derbi a Montjuïc. Dani Sánchez Llibre va decidir que a partir d'aquell moment els aficionats blaugranes no podrien entrar a l'estadi espanyolista, en aquest cas, ja a Cornellà-El Prat. L'entitat perica no va facilitar al Barça les entrades que s'acostuma a intercanviar amb la resta de clubs –sense cap tipus de cost.

Malgrat que amb l'arribada de Sandro Rosell a la presidència blaugrana les relacions entre totes dues entitats van millorar, la decisió de l'Espanyol era ferma i ha seguit així durant aquests últims anys. Si un aficionat del Barça vol anar a Cornellà-El Prat ha de comprar una entrada al mateix club perico i situar-se enmig dels seguidors locals. El Barça, empès per la pressió mediàtica i dels mateixos socis, va decidir respondre de la mateixa manera i tampoc va facilitar entrades a l'Espanyol.

Tot i aquesta decisió, cada any hi ha aficionats de l'Espanyol que van al Camp Nou. L'any passat es van aplegar a la plaça Artós de Sarrià en les hores prèvies per anar junts cap a l'estadi barcelonista. Els Mossos d'Esquadra en tenien constància –a partir del control de les xarxes socials que fan– i van decidir muntar un dispositiu per acompanyar els aficionats blanc-i-blaus –la majoria, de la Curva Jove– fins al Camp Nou, i, d'acord amb l'equip de seguretat del Barça, engabiar-los a la tercera graderia del gol sud, on se situen els seguidors dels equips rivals.

Aquest diumenge, en principi, no es farà el mateix. La responsabilitat és de qui compra l'entrada, s'argumenta. Al cos policial consideren que seria pitjor ajuntar tots els aficionats, que, quan estan junts i se senten part d'un col·lectiu i incrementen la seva actitud provocadora. A més, segons expliquen fonts coneixedores de la situació, la dimensió del derbi d'enguany –a dues jornades per al final de la Lliga i decisiu per al títol– fa que en cas d'ensopegada local, tenir un grup important d'aficionats pericos podria comportar una situació de perill. Serien un objectiu fàcil, un focus de tensió.

La decisió que han pres els responsables dels Mossos d'Esquadra, i que el Barça comparteix, és ferma, tot i que en la reunió de seguretat que se celebrarà aquest divendres per coordinar el dispositiu del diumenge es deixa una petita escletxa a un canvi d'estratègia. Això sí, totes les parts remarquen que la dimensió del partit fa que tenir els aficionats blanc-i-blaus disgregats per tot l'estadi genera menys tensió perquè tindran una actitud més discreta.

stats