ESPORTS
Esports 11/03/2020

S'atura el futbol estatal: continua la cadena de cancel·lacions

La Primera Divisió es podria cancel·lar també després d'una reunió aquest dijous

Gonzalo Romero / Toni Padilla
8 min
L'estadi de Mestalla durant l'últim partit de Lliga de Campions a porta tancada

BarcelonaL'esport continua gestionant a contrarellotge la propagació internacional del coronavirus. El seu estatus d'espectacle de masses l'obliga a assumir responsabilitats. La decisió del Consell Superior d'Esports de tancar els estadis de totes les categories estatals va evidenciar dimarts un canvi de posició per l'amenaça de nous contagis. El paquet de mesures va ser, amb tot, el primer capítol d'un serial que ha trencat els jocs de malabars del govern espanyol per mantenir una normalitat fictícia en els calendaris de competició. L'esport professional ha iniciat aquest matí una onada de cancel·lacions encapçalada pels seus principals protagonistes, començant per la Lliga de futbol professional que podria posposar les dues properes jornades aquest dijous. De fet, la Comunitat de Castella i Lleó ja ha anunciat que no es jugarà el Mirandés-Numància, el primer partit professional posposat pel coronavirus.

La Federació Espanyola ha demanat que el futbol professional, és a dir, la Primera i la Segona Divisió masculina, així com la Primera femenina, aturada per partits de seleccions aquesta setmana, també descansin 15 dies. LaLiga però, defensa poder seguir jugant sense espectadors, i només canviarà de punt de vist si el Ministeri de Sanitat així els ho demana. Aquest dijous a les 12h està prevista una reunió on la suspensió dels partits és una opció molt factible. Fonts de clubs catalans consultades per l’ARA afirmen que ja treballen amb un escenari on el futbol professional també s’aturarà.

La RFEF ha pres la decisió d'ajornada la final de la Copa del Rei. El partit entre l'Athletic Club i la Reial Societat, fixat a La Cartuja de Sevilla el 18 d'abril, es jugarà en una data encara per confirmar. Podria ser en el tram final de maig o a principis de juny, després del calendari de Lliga estatal. Els clubs de la competició també han pres les seves pròpies mesures. L'Espanyol per exemple, ha suspès totes les rodes de premsa fins a nova ordre seguint les recomanacions de la Conselleria de Salut. Així, no hi haurà de moment compareixences de jugadors i entrenador davant la premsa. Avui el primer equip marxa cap a Navata a fer una mini estada fins divendres. El Barça treballa també extremant la seguretat i ja ha anunciat que tornarà els diners de les entrades comprades per tots els partits, de qualsevol secció o qualsevol competició. En canvi, no es tornarà cap part de l'import de l'abonament de temporada als socis si els partits es juguen a porta tancada. A més, ha suspès tota la feina del seu esport base i només permetrà un màxim de 300 persones a la vegada al Museu.

Pèrdues milionàries

Clubs i jugadors doncs, segueixen fent pressió amb el suport de la RFEF per aturar definitivament els partits. Entenen que jugar sense públic no és la solució menys dolenta. Les cúpules directives assenyalen els efectes econòmics de mantenir tancades les taquilles durant un període indefinit. El president del Barça, Josep Maria Bartomeu, va explicar dimarts en un acte al Círculo Ecuestre a Barcelona que jugar sense espectadors contra el Nàpols a la Lliga de Campions suposaria "una pèrdua econòmica de 6 milions d'euros". L'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE) van sumar forces en aquesta direcció. Dimarts va demanar oficialment la suspensió del circuit estatal per garantir la salut dels jugadors. L'organisme va exposar primer la seva posició al Consell Superior d'Esports (CSD), la Federació espanyola (RFEF) i la Lliga a través d'una carta.

"Davant les decisions que el govern està prenent i les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), sol·licitem que les mesures que es duguin a terme siguin presidides per la garantia del mínim risc dels i les futbolistes de totes les categories. Per aquest motiu, hem sol·licitat la suspensió de tots els partits de totes les divisions i de totes les categories masculines i femenines", hi explica l'AFE. Hores després va emetre un segon comunicat, juntament amb l'Associació Italiana de Futbol (AIC), per reiterar el desig de suspendre l'activitat esportiva al futbol espanyol i italià "perquè es puguin disputar en el futur en condicions de més seguretat i menys emergència estatal".

De moment, la Federació ja ha suspès

Positiu a la Juve

Més mesures a l'esport català

La Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física ha recomanat "ajornar o suspendre les competicions i esdeveniments esportius al territori català a partir de dijous 2 de març i amb una vigència mínima de 15 dies". La Generalitat de Catalunya ha emès un comunicat després de la la reunió del Comitè Tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) per emergències associades a malalties transmissibles emergents d’alt risc. Vol minimitzar els efectes del coronavirus en passar d’una fase de prealerta a fase d’alerta de manera preventiva. "Recomenamen Ajornar o suspendre les gales, celebracions i festes de l’esport, ja siguin organitzades per entitats públiques o privades durant el mateix període de temps", matisa el redactat.

La institució recorda que se suspendran les activitats col·lectives –tipus gales, celebracions i festes de l’esport- superiors a 1.000 persones en espais oberts o tancats. "Tot i això, en les activitats de menys de 1.000 persones, en espais oberts o tancats, només es podrà ocupar com a màxim una tercera part de l'aforament", matisen. La Secretaria General de l'Esport també ha recordat que cal mantenir la normativa de porta tancada en aquelles cites esportives que finalment no es puguin ajornar.

La Federació Catalana de Bàsquet ha decretat la suspensió de tota activitat federativa a partir del dijous 12 de març i per una vigència de 15 dies "per tal de prevaldre la salut i el benestar de tots els federats i federades del Bàsquet Català (FCBQ), en base a la potestat que li atorga l'article 138 del Reglament Jurisdiccional", diu a la seva pàgina web. "L'entitat pren aquesta decisió seguint les recomanacions de la Secretaria General de l'Esport i de l'Activitat Física (SGEAF) de la Generalitat de Catalunya, de les autoritats competents i després de valorar-ho entre els clubs i la directiva federativa; revisable segons l'evolució de la situació epidemiològica per coronavirus SARS-CoV-2. La FCBQ seguirà en contacte amb els representants de la Secretaria General i es mantindrà atenta a qualsevol altre recomanació que s'indiqui per part d'ella o de les autoritats competents", explica l'organisme que gestiona el bàsquet català.

L'handbol tampoc és una excepció. La Federació Espanyola (RFEBM) ha anunciat la suspensió de tots els partits "de les competicions estatals, tant oficials com amistosos, professionals o amateurs, previstos per a les dues properes jornades de competició fins el dia 23 de març", explica via comunicat. La RFEBM també recomana a les federacions territorials que, en el mateix sentit i per les mateixes raons sanitàries, procedeixin a suspendre les competicions territorials, com ho ha fet la Federació Catalana (FCH), que no vol assumir riscos en la situació actual.

El Roma no pot volar a Sevilla

Els partits entre equips italians i espanyols de fet, s'ha posposat. El Getafe va dir públicament que no disputarà aquesta setmana l'anada dels vuitens de final de l'Europa League al Camp de l'Inter de Milà. "O es canvia de seu o s'ajorna el partit. La cosa més sensata seria ajornar-lo. Si no canvia gaire la situació, el Getafe no anirà a Itàlia. El Getafe no volarà. No anirem a Itàlia, peti qui peti", deia el president del club Ángel Torres en declaracions al programa El transistor d'Onda Cero.

El Roma de la seva part, ha explicat que no volarà cap a Sevilla, on havia de jugar demà el seu partit de l'Europa League, doncs no ha rebut permís de les autoritats espanyoles, que han cancel·lat els vols provinents de territori italià. La UEFA doncs, ha posposat els partits, tal com ja havia passat amb el Basilea-Eitnracht de Frankfurt de l'Europa League, ja que les autoritats de Suïssa no permeten partits de futbol aquests dies.

El Barça segueix el cas, ja que es podria repetir la propera setmana amb el Nàpols, rival de l'equip blaugrana. El Nàpols segueix entrenant amb un protocol de seguretat, però es comença a donar per fet que el partit tampoc es jugarà la propera setmana.

Anglaterra ha fet sonar aquesta matinada les alarmes amb l'ajornament com a "mesura de precaució" del partit de la Premier League entre el Manchester City i l'Arsenal, que s'havia de jugar aquest dimecres al vespre a l'Etihad Stadium. L'ha decidit el club londinenc quan ha confirmat que alguns dels seus futbolistes estan en situació d'autoaïllament després que fa dues setmanes van entrar en contacte amb Evangelos Marinakis, propietari de l'Olympiacos i del Nottingham Forest, durant un partit a l'Europa League. Marinakis va anunciar aquest dimarts que havia contret la malaltia després de mostrar-ne símptomes tornant aquest dilluns del Regne Unit cap a Grècia. En principi, l'autoaïllament dels gunners s'acabarà demà. L'Arsenal creu que el risc que els seus jugadors s'hagin infectat és "molt baix". De fet, l'Olympiakos ja ha dit que no té cap jugador ni treballador afectat, més enllà del seu president.

El waterpolo ajorna els seus partits internacionals

La Lliga Europea de Natació (LEN) també ha decidit posposar els partits de la màxima competició europea masculina i femenina programats per als mesos d'abril i març. La primera competició afectada ser l'Eurolliga femenina, amb el partit de tornada dels quarts de final de la Champions programats per al 28 de març entre l'Orizzonte Catània italià i el CN Sabadell, posposat encara sense data. Pel que fa als equips masculines, es posposa la 11a jornada de Lliga de Campions, prevista pels dies 10 i 11 d'abril, entre ells el partit del CN Terrassa a Croàcia davant el HAVK Mladost Zagreb i aquell del Barceloneta davant el Sintez Kazan rus.

La NBA i l'Eurolliga, també afectades

La cadena de situacions extraordinàries és imminent i pot afectar també l'esport nord-americà. La NBA ha sigut la primera gran competició del país que ha assumit que cal adoptar mesures per minimitzar els efectes del coronavirus. Ha informat que es planteja traslladar a seus neutrals alguns partits depenent dels focus de risc, no de la condició de local-visitant, i de tancar les graderies dels estadis o suspendre temporalment trams del calendari regular. La junta de governadors de la millor lliga de bàsquet mundial mantindrà aquest dimecres una reunió telefònica per tractar la qüestió.

L'Eurolliga ja ha fet modificacions en el funcionament d'aquesta temporada. La competició, a través d'un comunicat, ha anunciat que canviarà d'ubicació els partits que es disputen a Itàlia des d'aquesta jornada i fins l'11 d'abril (a una seu encara per determinar). La direcció executiva assegura que mantindrà les dates del seu calendari en la mesura del possible, "garantint que el club local ofereixi unes condicions segures per a tots els protagonistes que formen part del partit". Les variacions també afecten a la relació amb la premsa. L'Eurolliga ha prohibit l’accés als vestidors i l'accés a la zona mixta per als mitjans acreditats fins a nou avís, a banda d'establir una distància mínima d’1,5 metres entre jugadors-entrenador i periodistes en les rodes de premsa.

Toni Bou, campió sense competir

El govern austríac de la seva part, ha cancel·lat tots els esdeveniment esportius amb més de 100 persones per lluitar contra el coronavirus, motiu pel qual s'ha suspès la sisena prova del trial indoor de Wiener Neustadt del 21 de març. El català Toni Bou (Repsol Montesa Honda), que podia proclamar-se campió en aquesta cita, ha celebrat aquest dimecres el títol matemàtic, el catorzè consecutiu de la categoria i el 27è de la seva carrera esportiva. El pilot de Piera encapçalava la classificació general amb 100 punts i una renda de 25 respecte al següent competidor a falta de dues cites més en el circuit general. "És una llàstima que s'hagi pres la decisió de posposar la cursa d'Àustria pel coronavirus, però comprenc que la seguretat de tots és prioritària. Les sensacions, en aquest cas, són estranyes, perquè hauria preferit guanyar el títol a la pista", ha dit Bou en una nota de premsa que ha publicat l'equip Repsol Montesa Honda.

stats