Mundial 2030
Esports 04/10/2023

La FIFA concedeix el Mundial 2030 a la candidatura d'Espanya

Els organitzadors aposten per una candidatura amb tres continents i sis països: Espanya, Portugal, el Marroc, l'Argentina, el Paraguai i l'Uruguai

4 min
Pedro Rocha, president de la Comisión Gestora de la Real Federació Espanyola de Futbol,  Fernando Gomes, president de la Federació Portuguesa de Futbo i Fouzi Lekjaa, president de la Real Federación Marroquí de Futbol

BarcelonaLa FIFA ha concedit l'organització del Mundial 2030 a la candidatura formada per Espanya, Portugal i el Marroc. L'anunci passarà ara a mans del congrés de la FIFA, que haurà de ratificar la decisió del consell. D'aquesta manera, Espanya tornarà a acollir un Mundial 48 anys després, tot i que es quedarà sense partits d'inauguració perquè per rememorar el centenari del Mundial del 1930 es jugaran a l'Uruguai, l'Argentina i el Paraguai.

La FIFA ha explica que després d'una "àmplia consulta amb totes les confederacions i atesa la importància de commemorar el centenari de la Copa del Món de la FIFA, s'ha arribat a una sèrie de decisions clau en relació amb la candidatura i l'acollida de l'edició del centenari durant la reunió celebrada per videoconferència". Unes decisions que revolucionen del tot el concepte de fase final del Mundial, perquè per primer cop es farà en tres continents i sis països alhora.

El consell de la FIFA ha acordat per unanimitat que l'única candidatura sigui la del Marroc, Portugal i Espanya, que acollirà l'esdeveniment el 2030. Les tres seleccions, a més, es classificaran automàticament per a la fase final. I, tenint en compte el context històric dels cent anys de la primera Copa del Món de la FIFA, la que es va celebrar a l'Uruguai el 1930, el consell de la FIFA ha acordat per unanimitat fer una cerimònia única de celebració del centenari a la capital del país, Montevideo, així com tres partits de Copa del Món a l'Uruguai, l'Argentina i el Paraguai, respectivament. La candidatura sud-americana era la gran rival de la d'Espanya, Portugal i el Marroc. Així doncs, s'opta per una decisió on el premi de consolació serà per als països americans, perquè l'Uruguai, l'Argentina i el Paraguai es classificaran directament al torneig i jugaran el primer partit a casa. Després, els tocarà travessar l'Atlàntic.

Messi celebrant el Mundial amb els companys de selecció.

"En un món dividit, la FIFA i el futbol s'uneixen", ha resumit el president de la FIFA, Gianni Infantino. “El consell de la FIFA acorda per unanimitat celebrar el centenari de la Copa del Món de la FIFA, la primera edició de la qual es va jugar a l'Uruguai l'any 1930. Com a resultat, es farà una celebració a l'Amèrica del Sud i tres països sud-americans -l'Uruguai, l'Argentina i el Paraguai- organitzaran un partit cadascun. El primer d'aquests tres partits es jugarà, per descomptat, a l'estadi on tot va començar, al mític estadi Centenario de Montevideo". El Centenario, construït per ser seu del Mundial del 1930, va ser seu de la primera final, amb triomf uruguaià sobre els argentins per 4-2. Curiosament, el primer partit de la història dels Mundials no es va jugar en aquest estadi, perquè encara no estava acabat. Va ser un França-Mèxic a l'estadi de Pocitos, ja desaparegut. "Dos continents, l'Àfrica i Europa, units no només en una celebració del futbol, sinó també per oferir una cohesió social i cultural única. Quin gran missatge de pau, tolerància i inclusió", ha afegit Infantino.

El Mundial torna a Espanya

El Mundial del 2030, amb sis seus, tindrà l'epicentre a Espanya, on s'hauria de jugar la final, segurament a Madrid. Els últims mesos, el govern espanyol i la Federació Espanyola havien treballat per aconseguir ser seu de la cita, en aquesta candidatura que també portarà per primer cop partits a Portugal i el Marroc. Serà tot just el segon cop que es jugaran partits d'un Mundial a l'Àfrica, després de la cita del 2010 a Sud-àfrica.

Espanya, en canvi, ja va ser seu del Mundial del 1982, quan la FIFA va donar a l'Espanya franquista (el 1966) el dret d'organitzar una cita que va arribar ja en democràcia, amb partit inaugural a Barcelona. Ara la capital catalana també seria seu de partits, un d'ells una possible semifinal. El consell de ministres, a petició del ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, va aprovar a finals de l'any passat un decret pel qual es regulava la concessió directa d'una subvenció de 7,5 milions d'euros a la Reial Federació Espanyola de Futbol per a la preparació de la candidatura del Mundial 2030. Aquests 7,5 milions són tot just l'inici d'una inversió gegant. El govern, de fet, xifra la inversió necessària per organitzar el Mundial del 2030 en uns 1.430 milions d'euros.

Barcelona, amb dos possibles estadis

Ara caldrà veure el nombre de ciutats i estadis que seran seu del torneig. A Espanya, podrien ser unes 11 de les 16 ciutats escollides. El procés de selecció ha examinat de moment 15 estadis: Balaídos, El Molinón, Riazor, Sant Mamés, Anoeta, La Romareda, Camp Nou, RCD Stadium, Santiago Bernabéu, Metropolitano, Nou Mestalla, Nova Condomina, La Cartuja de Sevilla, La Rosaleda i el Gran Canària. Tots els estadis del Mundial han de tenir mínim 40.000 persones d'aforament.

El Mundial del 2030 serà amb 48 seleccions classificades. Fins al 2022, la fase final era jugada per 32 equips, però per a la cita del 2028 als Estats Units, Mèxic i el Canadà s'ha apujat fins a 48 equips. La seu del 2034 també es podria decidir al congrés de la FIFA del desembre del 2024, on es farà oficial la proposta que s'ha anunciat avui. La proposta hi serà votada, perquè té el suport de tot el congrés de la FIFA. Amb partits a Europa, l'Àfrica i l'Amèrica de Sud el 2030, la possibilitat de veure un Mundial a l'Aràbia Saudita el 2034 guanya pes.

stats