09/05/2022

Fer fora Piqué, Busquets i Alba? Versió 2.0

2 min
Jordi Alba mirant el mòbil abans d'un entrenament amb el Barça.

Pràcticament podria agafar l’article de fa tot just un any, titulat Fer fora Piqué, Busquets i Alba?, i tornar-lo a publicar reescrivint només un parell de línies. Som on érem l’any passat. Això sí, amb un canvi d’entrenador i una temporada en blanc pel mig. I sense Messi. En aquestes mateixes línies manifestava la necessitat d’anar fins al final amb el que Laporta va qualificar de final d’un "cicle" i fer fora un dels tres jugadors citats en el titular però mantenir Piqué i Busquets; això sí, amb un pes futbolístic inferior i una adequació salarial a la seva realitat actual.

Il·lús de mi, ho argumentava esgrimint que el Barça s’ha passat anys i panys fent les coses malament, fet que ha comportat que ara ens trobem sense jugadors de la casa en plena maduresa. Cap futbolista de La Masia està en la seva plenitud perquè durant anys ningú va assentar-se al primer equip. Hi ha un salt terrible entre els veterans i la nova generació que avui dia lidera el Barça. A còpia de fitxar classe mitjana a fora —que moltes vegades resultava ser lumpen futbolístic— es van tancar moltes portes als joves del planter.

Això sí, un any després d’aquell article, crec que el club ha de ser extremadament més radical del que demanava. I sé que contractualment el Barça està lligat de mans i peus i tindria dificultats per donar-los sortida. De fet, ahir mateix ja llegíem que els pesos pesants del vestidor tenen intenció de seguir, mínim, una temporada més. És l’herència de Bartomeu. Els jugadors que van a menys sobre la gespa cobren més que mai. Normal que ningú vulgui marxar. Aquests contractes topen amb qualsevol lògica empresarial dins del món de l’esport, en què els sous haurien de ser inversament proporcionals a l’edat un cop superes la trentena.

Està clar que Piqué, Busquets i Alba segueixen sent els millors a les seves posicions. Si tenim una mirada curtterminista, haurien de seguir perquè ningú els millora. Però si tenim mirada de club, si volem potenciar futbolistes joves que necessiten créixer, han de fer un pas al costat. Més que res perquè, si segueixen, l’entrenador els seguirà posant cada diumenge. A més, si continuen, el vestidor seguirà tenint els mateixos vicis que aquesta generació va guanyar-se a base de títols. S’ha de fer net, demanar-los que busquin nous reptes lluny del Camp Nou i deixar-los clar que formaran part de la pàgina més brillant de la història de la institució. Si pot ser, recordant-los que Carles Puyol va marxar del Barça perdonant uns quants zeros.

stats