Barça
Esports Barça 03/05/2022

La concessió de Mateu Alemany als capitans del Barça

Piqué, Busquets i Alba ja han assolit la prima de rendiment, driblant l'enduriment de condicions que planteja el director de futbol per a aquesta variable

3 min
Gerard Piqué retirant-se del terreny de joc en el Barça-Mallorca de diumenge.

BarcelonaHi ha un Barça amb Gerard Piqué i un altre sense. "Quan ell juga, ens sentim més segurs", diu Xavi Hernández sobre el futbolista més veterà de la plantilla, que també és el marcador central més sòlid i complet. La llàstima és que ja tingui 35 anys i que, en conseqüència, comenci a acusar un cert deteriorament físic. En aquest sentit, ja fa més de dos mesos que el de la Bonanova arrossega molèsties. "Piqué té una tendinopatia a l'adductor llarg de la cama esquerra", va explicar l'entitat en un comunicat per justificar el canvi prematur del futbolista en l'anada de l'eliminatòria d'Europa League contra l'Eintracht de Frankfurt (1-1).

El dolor a l'engonal que havia tingut durant bona part del curs va anar a pitjor a Alemanya i l'ha portat a trampejar més del compte aquest últim mes, en què ha decidit forçar per disputar dos dels cinc partits que hi havia al calendari. En els tres restants va ser baixa. Al Reale Anoeta va jugar 82 minuts contra la Reial Societat (0-1) i aquest diumenge en va sumar 23 més d'inici davant del Mallorca (2-1). En tots dos casos va participar-hi literalment coix, minvat per les molèsties a l'adductor, i malgrat tenir dos centrals al 100% preparats a la banqueta (Eric Garcia i Lenglet). "Agraeixo la implicació i el lideratge del Gerard perquè l'equip el necessita", va explicar Xavi després de l'última victòria blaugrana a la Lliga. El tècnic egarenc és conscient de la importància que encara té el seu excompany en els èxits col·lectius.

L'argument esportiu ajuda a entendre per què Xavi s'encomana a la jerarquia de Piqué encara que ranquegi. Es podria pensar que hi ha més coses. Tanmateix, segons ha pogut comprovar l'ARA, si el central està forçant més del compte no és perquè vulgui arribar a certa participació per cobrar la prima vinculada al rendiment. Aquest concepte, associat al percentatge de partits i de minuts jugats, ja fa setmanes que el va complir. En el seu cas, en tenia prou disputant 45 minuts o més en la meitat de partits oficials sempre que estigués disponible per a l'entrenador.

Aquest últim matís és clau, perquè Mateu Alemany ha endurit les variables individuals en els contractes de nou encuny. Si amb l'expresident Josep Maria Bartomeu s'excloïa el temps de baixa en el percentatge de partits i minuts disputats, amb la nova gerència es tendeix a eliminar l'atenuant i es compten els registres de participació incloent-hi també els partits d'absència per causa mèdica o per sanció. La mesura es va prendre per no repetir l'impacte negatiu en els comptes de lesions de futbolistes cars i teòricament titulars com Ousmane Dembélé o Philippe Coutinho. Amb tot, els tres capitans –Piqué, Jordi Alba i Sergio Busquets– van salvar-se del nou règim a l'hora de negociar el diferiment de l'estiu passat. Amb els contractes a la mà, les seves prestacions es dimensionen només a partir de les decisions tècniques (titularitats i participacions de més de 45 minuts). I, en aquest sentit, amb Xavi van sobrats.

En el cas de Piqué, ha sumat 45 minuts o més en 34 dels 49 compromisos oficials que ha disputat el Barça entre totes les competicions, un 69,38% sobre el total. I pel que fa a minuts totals, n'acumula 3.101, un 69,37% del total de 4.470 que ha disputat l'equip comptant les dues pròrrogues a la Supercopa d'Aràbia i a San Mamés als vuitens de la Copa. Si deixés de jugar els quatre partits de Lliga que queden, les dues ràtios podrien baixar fins al 64% i el 63%, respectivament, però ni així es quedaria sense una part dels emoluments que té pactats. "És el més llest de tots", diuen d'ell als despatxos del Camp Nou.

La motxilla salarial amb els capitans

Piqué, que últimament també ha estat d'actualitat per la publicació d'uns àudios privats a El Confidencial, té dues temporades més de contracte amb el Barça i quasi tres quartes parts del sou del present exercici diferides, motiu pel qual l'entitat compta que durant el curs 2022/23 li haurà d'abonar una xifra superior a 50 milions d'euros bruts entre fitxa, plusos diversos i endarreriments. Comptant-hi Sergio Busquets i Jordi Alba, que també van diferir, la quantitat supera amb escreix els 120 milions. Aquesta motxilla és el principal problema del club per generar fair play financer i emprendre un relleu generacional a la plantilla. Amb tot, els tres capitans continuen sent imprescindibles per als tècnics. Cap dels tres té un substitut de garanties en la plantilla actual.

stats