Barça

La Lliga dona més oxigen per fitxar a "clubs excedits" com el Barça

La patronal reactiva una excepció per tal que fins a un 33% del benefici per traspassos serveixi per augmentar el límit salarial

4 min
Xavi, amb Laporta, a la gespa del Camp Nou

Madrid"La clau perquè el Barça pugui fitxar és que aconsegueixi ingressos addicionals. Amb el que té ara, no n'hi ha prou". Aquesta frase es deia dimarts a la seu de la Lliga en una conversa entre representants de la patronal i mitjans de comunicació. No es parlava de xifres, però tampoc feia falta. És públic que el conjunt blaugrana viu al límit i que ha hagut de fer equilibris, en els dos mercats, per poder inscriure jugadors. I tothom sap que, per més que el club vagi recuperant ingressos perduts durant la pandèmia, no n'hi ha prou per eixugar el forat. La famosa "motxilla" que arrossega des de la crisi derivada del coronavirus.

Ara bé, hi ha hagut un canvi a la normativa que podrà beneficiar el conjunt blaugrana. Una excepció que s'aplicarà en aquest mercat d'estiu i que servirà perquè els clubs –no només el Barça, tots en general– guanyin marge en matèria salarial. Els beneficis per la venda de traspassos donaran entre un 25 i un 33% de marge addicional per augmentar el que es poden gastar per confeccionar la plantilla. Dit d'una altra manera, si un jugador ha generat 10 milions de benefici per al club, aquesta entitat podrà gastar-se entre 2,5 i 3,3 milions addicionals per contractar algun recanvi.

Una excepció que havia expirat a l'hivern

La comissió delegada de la patronal anunciava aquest dijous que s'aplicava aquesta excepció durant el mercat d'estiu que començarà el dia 1 de juliol. En realitat, ja hi havia una excepció molt similar per a la temporada anterior, però que va caducar al gener, quan es va tancar el mercat d'hivern. La regla establia que si un club venia un futbolista i aquest generava una plusvàlua (si el que havia costat menys el que quedava per amortitzar donava un resultat positiu), un percentatge d'aquests diners servia per ampliar el límit salarial. Era d'un 25% com a regla general, i d'un 50% en el cas que fos un jugador franquícia (que representés el 5% del cost). Expirada l'excepció, la Lliga ha decidit reintroduir-la però amb una petita modificació. Es manté el 25% per a qualsevol venda, però baixa al 33% en el cas dels jugadors franquícia.

La normativa és per a tots els clubs, però a efectes pràctics serveix per a entitats que estan "excedides", com el Barça (el cost de la plantilla era superior al marge teòric que tenia per fer incorporacions). Com que s'havia passat, encara que vengués un jugador i n'obtingués beneficis, els diners no servien per fitxar ningú al seu lloc sinó per reduir el deute. En canvi, sí que podia utilitzar aquest percentatge residual. "S'ha optat per introduir novament aquesta excepció, que només tindrà validesa en el mercat d'estiu, per seguir estimulant els traspassos", justifica la Lliga.

No ha sigut l'únic canvi. També es tindrà en compte el que els clubs hagin deixat d'ingressar com a conseqüència de la pandèmia en matèria de traspassos. D'aquesta manera, la Lliga, que ja contemplava els resultats de taquilla, abonaments o patrocinis, també tindrà en compte tot el que es va perdre en els mercats d'estiu i hivern. Aquesta modificació aprovada per la comissió delegada tindrà efecte en el límit salarial. Les pèrdues derivades del covid suposaran millorar el marge durant cinc temporades. I això per al Barça és especialment important, perquè era un club que abans del coronavirus havia arribat a pressupostar ingressos per valor de 100 milions en aquest aspecte. En els pròxims dies es calcularà quin és l'impacte real que té aquesta normativa en tots els clubs.

A efectes pràctics, la normativa permetrà que el Barça maquilli una mica el límit salarial, però no tindrà impacte real en aquest mercat, ja que encara que s'introdueixi la modificació el club seguirà "excedit". Per tant, els beneficis per poder fitxar dependran del percentatge obtingut amb el que s'estalviïn en salaris i del benefici per traspassos.

El Barça celebra que el benefici per vendre jugadors es torni a tenir en compte

Al Barça estaven pendents que tornés a implementar-se la mesura per guanyar marge de cara al mercat d'estiu. I és que, sense el benefici dels traspassos, el club tan sols disposava del 25% de marge addicional de l'estalvi en salaris. Ara tindran dues bonificacions: la que s'estalviïn de sou més el que guanyin venent algú. Un impuls que dona encara més importància al treball de Mateu Alemany com a màxim responsable del futbol.

Noms com Coutinho i Trincao són a la rampa de sortida i es confia fer una mica de caixa amb ells. I a partir d'aquí, els altres que tenen contracte però que, o bé no compten per a l'entrenador o bé poden servir per ajudar a finançar noves incorporacions. A més, esclar, dels contractes vigents que es puguin renegociar a la baixa per guanyar encara més marge. Tot plegat ha de servir perquè l'entitat pugui validar el nou contracte d'Araujo, donar fitxa del primer equip a Gavi i executar l'opció de compra d'Adama. També renovar Sergi Roberto i, si escau, Dembélé. Finalment, fer lloc als nous fitxatges ja emparaulats, com els de Kessié o Christensen. El mercat d'estiu, un cop més, s'haurà d'interpretar tant o més en clau econòmica com en clau esportiva.

stats