Els noms que les jugadores volen fora de la RFEF

El màxim organisme del futbol espanyol ha tensat encara més la corda convocant sense avisar a futbolistes que havien renunciat a la selecció

4 min
Andreu Camps en una compareixença a la seu de la RFEF.

BarcelonaEn ple camí per trobar un punt d'entesa entre la RFEF i les futbolistes internacionals, el màxim organisme del futbol espanyol ha portat a terme una nova maniobra incomprensible a l'esquena de les jugadores convocant-les pels partits de la Nations League sense marge de maniobra per evitar possibles conseqüències legals en una situació de renúncia com la que s'està vivint. D'aquesta manera, el president de la junta gestora de la RFEF, Pedro Rocha, ha menyspreat el comunicat que 39 jugadores -15 de les quals convocades per la seleccionadora Montse Tomé en la llista que va donar ahir- van emetre divendres, en el qual van especificar els canvis estructurals sol·licitats a l'ens federatiu per retornar al combinat estatal. Sense que s'hagi produït cap cessament des d'aleshores en aquest sentit, Rocha ha tirat endavant sense el vistiplau de les campiones del món.

"Els canvis especificats a la RFEF es basen en la tolerància zero davant d'aquelles persones que des d'un càrrec dins de la RFEF han tingut, incitat, amagat o aplaudit actituds que van contra la dignitat de les dones", deia el comunicat, el qual més endavant concretava els canvis demandats: reestructuració de l'organigrama del futbol femení, reestructuració del gabinet de presidència i la secretaria general, dimissió del president de la RFEF, reestructuració de l'àrea de comunicació i màrqueting i reestructuració de la direcció d'integritat".

Però quins són els noms principals que hi ha darrere d'aquestes àrees, els quals provoquen que les jugadores, com també esmentaven en el comunicat de divendres, no se sentin "en un lloc segur en el qual es respecti a les dones" quan juguen amb la selecció?

Andreu Camps, el secretari general i la mà dreta de Rubiales

Parlar del català Andreu Camps gairebé és el mateix que parlar de Luis Rubiales. Ha estat el seu secretari general i la seva mà dreta durant el mandat del de Motril i l'ideòleg de moltes decisions del ja expresident de la RFEF. Nascut a Tortosa fa 62 anys, Camps ha estat qui ha ajudat Rubiales a generar el sistema clientelista que va aguantar l'estructura federativa durant els escàndols previs al presumpte petó no consentit a Jennifer Hermoso -per exemple, portar la Supercopa d'Espanya al règim autoritari de l'Aràbia Saudita o presumptament portar 'noies joves' amb els diners de la federació durant una suposada reunió de feina-. Camps, que controla qualsevol moviment a la RFEF i que va ser una de les figures cabdals durant les dures negociacions pel retorn (majoritàriament frustrat) de les jugadores abans del Mundial, fa aquesta tasca a canvi de 300.000 euros anuals.

L'organigrama del futbol femení, liderat per Rafa del Amo i Ana Álvarez

Rafa del Amo va ser un dels primers a moure fitxa després de l'assemblea extraordinària en què Rubiales va dir que Hermoso estava mentint i que no pensava dimitir. Hores després va presentar la seva dimissió com a president del futbol femení de la RFEF, la qual no va ser acceptada per l'aleshores president interí Pedro Rocha una vegada Rubiales va ser suspès temporalment per la FIFA. Així, del Amo segueix en el càrrec malgrat que va ser un dels que més va posar bastons a les rodes a les 15 quan van renunciar a la selecció ara fa un any fins que no hi hagués millores. La mateixa actitud va tenir Ana Álvarez, directora del futbol femení de la RFEF, qui a més no s'ha mostrat crítica en cap moment amb Rubiales des dels fets de la final del Mundial i el va aplaudir durant el seu discurs infame del 25 d'agost.

Pablo García Cuervo, el màxim responsable de les suposades falses declaracions d'Hermoso

Mentre la indignació social i política anava creixent per les actituds masclistes de Rubiales durant la final del Mundial, el departament de comunicació de la RFEF, encapçalat per Pablo García Cuervo des del 2021, va enviar unes suposades declaracions d'Hermoso a l'Agencia Efe traient ferró al petó no consentit: "No se li pot donar més voltes a un gest d'amistat i gratitud. Hem guanyat un Mundial i no ens desviarem del que és important". La mateixa jugadora va negar que ella les hagués fet. Un altre dels assenyalats d'aquest departament és el periodista Javier Gómez Matallanas, el portaveu de la RFEF des de l'any passat, que sempre ha estat molt proper a Rubiales.

Albert Luque i Rubén Rivera, presents a la celebració d'Eivissa

Després de guanyar el Mundial, les campiones del món van viatjar a Eivissa per celebrar el gran èxit. Allà també hi van anar alguns càrrecs importants de la RFEF, com Albert Luque, director de la selecció espanyola, i Rubén Rivera, director de màrqueting. Però, més que formar part de la celebració, el seu paper allà va consistir, segons va informar la Cadena SER, en intentar apagar l'incendi provocat pel petó de Rubiales a Hermoso. "A l'home sempre li ha agradat més el futbol que a la dona", va sentenciar Luque en una entrevista a Efe després de l'edició de la Supercopa d'Espanya del 2022 quan se li va preguntar per què s'havien vist molt poques dones durant els partits celebrats a Riad. D'altra banda, les jugadores mencionen la direcció d'integritat, la qual ocupa Miguel García Caba. Aquest departament va realitzar un informe intern sobre els fets que van passar durant la celebració del Mundial.

També assenyalen a Pedro Rocha?

"La dimissió del president de la RFEF" és un dels canvis sol·licitats per les jugadores a la RFEF en el comunicat de divendres. En principi, es va entendre que aquest punt feia referència al president dimitit Luis Rubiales. Sobretot, tenint en compte que Pedro Rocha ja lidera una junta gestora que ha de desembocar en la celebració d'eleccions, que el CSD pretén que siguin durant el primer trimestre del 2024. Però, després del nou esperpent viscut ahir amb la convocatòria fallida de Montse Tomé, ja no és gens forassenyat pensar que el focus també es giri cap a l'extremeny. De fet, Rocha va ser vicepresident econòmic de la RFEF des del 2020 i l'home escollit per Rubiales per continuar amb la seva gestió quan li va arribar la suspensió temporal de la FIFA.

stats