Barça
Esports Futbol Femení 25/03/2023

Les tres jugadores del Barça amb més dificultats per refer els ponts amb la selecció espanyola

Part de la RFEF i el seleccionador Jorge Vilda mantenen Mariona Caldentey, Mapi León i Aitana Bonmatí en una llista negra

4 min
Jorge Vilda, seleccionador espanyol femení.

BarcelonaEl Mundial femení de futbol començarà el 20 de juliol, d’aquí quatre mesos, i el conflicte entre les 15 jugadores de la selecció que van renunciar a ser convocades mentre no millorin les condicions i la Federació Espanyola (RFEF) està lluny de resoldre’s. De fet, no hi ha hagut cap reunió grupal entre una part i l’altra des que al setembre van enviar la carta en què anunciaven la decisió al màxim organisme del futbol espanyol. De totes maneres, les futbolistes encara mantenen l’esperança que hi hagi un gir en el temps que queda. Però, per molt que s’acostin les postures, difícilment les 15, sense excepcions, tornaran a ser seleccionades. 

Segons ha pogut saber l’ARA de fonts pròximes tant a la federació com a les jugadores, l'ens futbolístic estatal no se sent igual de molest amb totes les implicades en l'assumpte. Així, hi ha algunes futbolistes amb les quals el conflicte està més accentuat que amb d’altres. De fet, s’assegura que hi ha una llista negra de la RFEF i una altra de Jorge Vilda en què surten tres importants jugadores del Barça i de la selecció absoluta espanyola: Aitana Bonmatí, Mapi León i Mariona Caldentey. Aitana i Mapi hi són perquè l'estament considera que van ser dues de les jugadores que es van posar al capdavant en les reivindicacions. El cas de Mariona té a veure amb la decepció personal que li va suposar a Vilda que el seu nom estigués entre les 15. “Ara mateix no la pot ni veure”, sentencien fonts coneixedores de la polèmica. 

En una recent entrevista amb aquest diari, Bonmatí va explicar que “les millores” que han demanat i que continuen demanant no són “perquè sí”. La migcampista de Sant Pere de Ribes va dir també que la situació es troba “en un moment delicat” i que li agradaria que “les dues parts” s’acostessin i que, almenys, poguessin “parlar” perquè les jugadores volen ser escoltades pel bé del futbol femení. “Fora orgulls i fora tot: estan en joc moltes coses”, va assegurar.

La migcampista del Barça està fent passos per recuperar les constants amb la federació de cara al Mundial. Malgrat que la ribetana va ser una de les més reivindicatives a l'origen del conflicte, fonts coneixedores del moviment recorden que va ser consensuat entre la gran majoria de les jugadores, també les del Reial Madrid. De fet, les que es van reunir en un primer moment amb Vilda per explicar-li la situació van ser les capitanes: Irene Paredes, Jennifer Hermoso i Alexia Putellas. Més tard, després de la reunió amb el president de la RFEF, Luis Rubiales, les jugadores del Madrid es van desmarcar de la reivindicació. Aquest gest va generar certa tensió en el clàssic d'anada de la Lliga F. El de tornada es disputa aquest dissabte (18.15 h, DAZN) a l'estadi Johan Cruyff, amb la competició quasi resolta per a les culers, que tenen 10 punts d'avantatge amb ple de victòries.

Una altra de les tres jugadores que s’han expressat sobre el conflicte les últimes setmanes és León. “He anat a Eurocopes i Mundials i al final tens un estrès en què sents que l’equip no està traient el màxim, i et fa pena. Però, bé, dius: «Vinga va, ho traurem», i al final no ho aconsegueixes perquè tot no depèn de nosaltres”, va explicar en una entrevista a Mundo Deportivo. “Considero que hi ha unes coses que s’han de canviar i si no es canvien, no s’anirà al Mundial. És a dir, vull anar-hi, sí. ¿Em fotrà si al final no hi vaig? Em fotrà, evidentment que em fotrà molt perquè és una oportunitat molt gran. Però hi ha uns valors i unes creences que van per davant”, va afegir la central aragonesa. 

El dubte d’Alexia Putellas

En canvi, no apareixen a les llistes negres de la federació i Jorge Vilda les altres tres jugadores del Barça que van firmar la carta: la portera Sandra Paños i les migcampistes Clàudia Pina i Patri Guijarro. Amb tot, això no vol dir que tinguin via lliure per tornar a la roja. Tot dependrà de si finalment es produeixen converses entre les parts, de si la federació està disposada a incorporar les millores que reivindiquen les jugadores i de si, en cas que hi hagi millores, les futbolistes les consideren suficients per replantejar-se la seva decisió. 

Hi ha dues jugadores més del Barça que van ser indiscutibles a la selecció abans de l’enviament de la carta que es troben en una situació diferent: la dues vegades Pilota d’Or Alexia i Paredes, que va ser la capitana de la selecció a l’Eurocopa de l'estiu passat. La demanda de millores va agafar Alexia a l’inici de la recuperació de la seva greu lesió de creuats que va patir precisament just abans de la disputa del torneig europeu i la migcampista del Barça va decidir no adherir el seu nom a la carta. No obstant això, va fer una publicació a Instagram amb el contingut de la missiva i en diverses entrevistes i en el seu documental s’ha manifestat en la mateixa direcció que les 15. Però mai ha dit què farà quan es recuperi de la seva lesió, un moment que podria tenir lloc abans que finalitzi la temporada de clubs i, per tant, abans del Mundial d’Austràlia i Nova Zelanda. 

Paredes, per la seva banda, tampoc es va adherir a la carta de les 15. Però va ser qui va donar la cara com a capitana, juntament amb la blaugrana Guijarro i l’exblaugrana Hermoso, a la roda de premsa que les jugadores van oferir per donar explicacions després que es fes pública la carta. De fet, se la va acusar de ser una de les instigadores d’aquest moviment. Des d’aquell moment, Paredes no ha estat convocada i manté la mateixa postura que les seves companyes.

Però les llistes de Vilda sense les 15 han tingut igualment presència blaugrana. La lateral Nuria Rábano, la central Laia Codina i la davantera Salma Paralluelo, que dimarts va marcar el gol que va donar al Barça el triomf a Roma en l’anada dels quarts de final de la Champions League, sí que han format part d’algunes de les convocatòries.

stats