14/03/2023

Totes es mereixen el seu cromo, senyors de Panini

2 min
Caroline Graham Hansen durant el partit contra el Wolfsburg al Camp Nou

BarcelonaCaroline Graham Hansen no mereix tenir el seu cromo. Ni Ana Maria Crnogocevic, ni Marta Torrejón, ni Sanadi –màxima golejadora de l'Alabès–... Almenys això és el que pensa Panini, que fa una setmana va llançar el primer àlbum de cromos de la Lliga F però 172 futbolistes no tenen la seva figura en cromo. I no per falta d'espai –excusa que hauria sigut pobra, però mínimament defensable–, sinó per un criteri que per a Lluís Torrente, president de la multinacional, és com la coca-cola. "El secret de la coca-cola ningú l'explica. I passa el mateix amb el secret de com es fan les col·leccions de cromos", ha dit amb un to distès, intentant semblar graciós, en l'enèsima falta de respecte pel futbol femení.

Que no se'm malinterpreti. Que la Lliga femenina de futbol hagi aconseguit que una marca com Panini, referent a nivell mundial, aposti per crear-ne una col·lecció és un pas de gegant en la revolució del futbol femení. Que les nenes (i els nens) puguin tenir a les seves ídoles enganxades en un àlbum, que el "tengui" i "falti" soni als patis de les escoles i als parcs amb imatges d'Aitana Bonmatí o Sandra Paños a la mà, que el Mercat de Sant Antoni s'impregni també d'aquest canvi social, és magnífic. Però sembla que mai podem acabar de fer les coses bé. El futbol femení està massa avesat a fer tres passos endavant però un enrere, i la col·lecció de cromos de la Lliga F n'és un exemple.

Panini ha decidit agafar la bandera del futbol femení, pujar al carro (gest que valoro positivament, reitero), però només una miqueta. Com qui posa els peus a la riba però decideix no banyar-se. Sigui per mandra o per falta de conscienciació, és inacceptable. Partint d'un criteri que ningú ens ha volgut explicar, futbolistes internacionals o referents pels seus equips n'han quedat fora. Com si no totes les jugadores fossin iguals, com si Panini tingués algun poder per decidir que una futbolista és més mereixedora que una altra. Està molt bé fer passos endavant –de fet, són imprescindibles i necessaris per al creixement del futbol femení–, però no han de servir per tirar-nos pedres a la nostra taula. I la manera com Panini ha fet la col·lecció de la Lliga F és un nyap.

stats