Interior destitueix els coordinadors de seguretat del Deportivo i l'Atlètic de Madrid pels fets del Calderón

El secretari d'Estat de Seguretat defensa la intervenció policial i carrega contra els clubs per no haver donat més detalls del viatge dels Riazor Blues, que va acabar amb la mort d'un aficionat ultra

El secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, dóna aquest dimarts explicacions al Congrés sobre els fets del Calderón, en què el passat 30 de novembre va morir un aficionat ultra dels Riazor Blues. Martínez ha defensat la gestió tant de la Policia Nacional com Municipal i ha carregat contra els clubs per no haver informat de forma detallada del viatge del grup ultra fins a Madrid. En aquest sentit i davant la "imprecisió d'informació", Martínez ha anunciat que ha decidit rellevar els coordinadors de seguretat dels dos clubs de futbol implicats, el Deportivo de la Corunya i de l'Atlètic de Madrid.

Segons el secretari d'Estat de Seguretat, la manca d'informació "detallada" va impedir a la policia dur a terme un anàlisis del risc potencial i, per tant, no es van poder prevenir els incidents, que es van produir quatre hores abans del partit. Martínez ha explicat que el cap de seguretat del Deportivo va informar el 27 de novembre a l'encarregat policial de cites esportives a la Corunya de la possibilitat de "l'eventual" viatge dels Riazor Blues a Madrid en un correu electrònic.

En el missatge assenyalava que el viatge seria "probablement" el matí abans del partit i que no podia assenyalar la companyia de l'autobús perquè normalment en contractaven de fora de la ciutat. "Tenint en compte que no hi havia detalls i que no hi havia hagut antecedents violents els últims cinc anys", la policia va desestimar la possibilitat d'actes violents, ha puntualitzat el portaveu d'Interior enumerant els fets de les últimes temporades.

Unes mesures "vigents"

En la intervenció d'urgència al Congrés davant de les comissions d'Interior i d'Educació de l'Esport hi participa també el secretari d'Estat d'Esports, Miguel Cardenal, que ha repetit les mesures ja anunciades dijous passat per reforçar la seguretat als estadis. Tota l'oposició en pes li ha retret que aquestes mesures ja estan contemplades en la llei del 2007 contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l'esport, però que el PP no ha dedicat esforços en aplicar-les.

Elogi al Reial Madrid

El també president del Consell Superior d'Esports ha dedicat uns minuts de la seva primer intervenció a elogiar el Reial Madrid per haver decidit expulsar aquest cap de setmana a 17 seguidors que van dedicar cants ofensius contra Messi i Catalunya. "Els que ja van ser exemplars i pioners com el Reial Madrid han donat una nova lliçó amb la seva decisió sobre els promotors d'uns cants inacceptables. Aquest cap de setmana, el seu entrenador Carlo Ancelotti, va posar un exemple pràctic de les raons que han dut a portar una fama mundial de 'señorío' a aquest club", ha assenyalat.