FUTBOL
Esports Futbol 18/06/2015

La derrota contra Colòmbia (0-1) complica al Brasil l'accés als quarts de final de la Copa Amèrica

Neymar acaba expulsat i es perdrà el decisiu partit de diumenge contra Veneçuela

Neymar ha acabat el partit contra Colòmbia expulsat després d'una picabaralla amb Bacca / UESLEI MARCELINO / REUTERS

Santiago de XileColòmbia ha derrotat aquest dijous el Brasil per primera vegada en 24 anys, amb un gol de Jeison Murillo en una jugada a pilota aturada, que li ha donat la vida al quadre colombià en el Grup C de la Copa Amèrica (0-1). La victòria de Colòmbia ha tingut regust de revenja pel Mundial de 2014 i ha estat la primera després del triomf que ha aconseguit en una altra Copa Amèrica jugada a Xile el 1991.

Colòmbia, que havia perdut en el seu debut contra Veneçuela, ha recuperat les opcions de classificació per als quarts de final i el Brasil, aquest dijous apagat i en un partit gris de Neymar, ho té més complicat. Pekerman ja havia avisat en la vigília del partit: les opcions de Colòmbia depenien en gran mesura de que la pilota no li arribés a Neymar i en funció d'aquesta premissa, Carlos Sánchez i Edwin Valencia han fet una tasca ingent per aïllar l'estrella del Brasil.

Sense les llibertats del primer partit, Neymar només ha disposat d'una ocasió de gol clara en la primera part i, encara que ha intentat tirar del carro, no ha aconseguit trencar una Colòmbia ben plantada i que coneix bé el Brasil.

La selecció colombiana, sense els centelleigs de joc brillant de fa un any al Mundial, ha tingut criteri per buscar l'esquena als brasilers amb les pilotes llargues de James Rodríguez i ha sabut aguantar amb fermesa en la segona part, quan l'equip de Dunga ho ha provat tot a la desesperada.

Willian, per la dreta, i Fred, pel centre, han estat incapaços de superar la marca dels volants colombians, especialment de Carlos Sánchez, que s'ha agegantat en la pressió i les recuperacions. Més còmoda al camp, Colòmbia ha avisat primer amb dos xuts llunyans de Sánchez i Falcao i després amb una rematada de Quadrado després d'una gran triangulació entre James i Teófilo Gutiérrez.

Així, el primer gol ha arribat en una pilota aturada, una falta servida per Quadrado cap a l'àrea que ha rematat Murillo. Poc després, el porter David Ospina ha salvat l'única ocasió clara del Brasil en la primera part, una rematada en planxa de Neymar que coronava un contraatac. Una de les pitjors notícies per al Brasil ha passat just abans del descans, ja que una targeta groga a Neymar farà que es perdi el crucial partit contra Veneçuela de diumenge.

Per tractar de treure al Brasil de la seva letargia, Dunga ha donat entrada a Philippe Coutinho al descans en comptes de Fred i la 'Canarinha', per primera vegada en el partit, ha començat a assentar-se al camp contrari. Un error defensiu entre Murillo i Ospina ha propiciat la millor ocasió per al Brasil, però Firmino, en el seu primer partit oficial com a titular, l'ha desaprofitat en rematar per sobre del travesser a porteria buida.

Per llavors, Colòmbia ja havia fet un pas enrere i progressivament ha tancat encara més les línies per contrarestar els intents de Dunga d'introduir més davanters.

Després del xiulet final, Neymar ha donat un cop de pilota a Pablo Armero. Carlos Bacca ha donat una empenta al crac del Barça i s'ha desencadenat una picabaralla que ha acabat amb dues targetes vermelles: una per a Neymar i una altra per a Bacca.