FUTBOL
Esports Futbol 27/05/2015

Catorze alts dirigents de la FIFA, detinguts per corrupció

L'operació, que han avançat diversos mitjans americans, s'ha fet aquest dimecres al matí a petició de la justícia nord-americana, que n'ha sol·licitat l'extradició per jutjar-los

Ara / Efe
3 min
Imatge de la seu de la FIFA a Zuric / STEFFEN SCHMIDT / EFE

Barcelona / WashingtonDiversos dirigents de la FIFA, l'òrgan de govern del futbol a nivell internacional, han estat detinguts aquest dimecres a petició de la justícia nord-americana, que n'ha sol·licitat l'extradició per jutjar-los per presumpta corrupció, segons han avançat aquest dimecres diversos mitjans americans, entre ells, el diari 'The New York Times', que ha captat en aquesta imatge i en aquests vídeos el moment en què un dels detinguts sortia de l'hotel acompanyat de la policia tapat amb un llençol.

"Els càrrecs inclouen frau, extorsió i blanqueig de diners", asseguren fonts properes a la investigació al diari novaiorquès, que expliquen que tots els càrrecs giren al voltant de la "corrupció generalitzada durant les dues últimes dècades", en relació amb l'adjudicació de les seus per als Mundials i els acords de màrqueting i dels drets televisius. Segons les informacions, entre els 14 detinguts –set a Zuric, segons ha confirmat la justícia suïssa– hi ha dos vicepresidents i diferents alts càrrecs: Jeffrey Webb, de les illes Caimán, un dels vicepresidents del comitè executiu de la FIFA; Eugenio Figueredo, de l'Uruguai, que també és vicepresident del comitè executiu; Jack Warner, de Trinitat i Tobago, exmembre d'aquest comitè; Eduardo Li, de Costa Rica; Julio Rocha, de Nicaragua; Costas Takkas, de les illes Caiman; Rafael Esquivel, de Venezuela; José Maria Marin, del Brasil, i Nicolás Leoz, del Paraguai.

A mitja tarda, el Ministeri suís de Justícia i Policia, ha informat que sis dels set detinguts al seu país han rebutjat ser extraditats als Estats Units. Només una persona ha acceptat "ser sotmesa al procediment d'extradició simplificada", han explicat els agents. Per a la resta, es demanarà als Estats Units que faci arribar al govern suís una demanada formal d'extradició dins els pròxims 40 dies. De tota manera, els involucrats poden acceptar una extradició ràpida si canvien d'opinió, una possibilitat difícil, perquè la fiscal general del país nord-americà, Loretta Lynch, ha avançat que els acusats podrien passar fins a vint anys a la presó si són declarats culpables.

Més detinguts

També ha estat detingut Aaron Davidson, president de l'empresa Traffic als Estats Units. L'empresa, amb seu principal a Brasil, ha estat vinculada al Barça en els fitxatges de Keirrison, Henrique i recentment en el cas de Douglas, així com també ha participat d'algunes operacions fetes amb Neymar i diferents marques comercials. Unes operacions que no tenen res a veure amb la investigació que ha impulsat la fiscalia de Nova York. Traffic està involucrat en el cas FIFA perquè comercialitza els drets de diferents competicions que organitza el màxim organisme del futbol mundial.

La justícia dels EUA no ha presentat càrrecs de moment contra el president de la FIFA, Joseph Blatter, que en principi ho tenia tot de cara per revalidar el seu càrrec aquest divendres en les eleccions a la presidència de la FIFA.

L'operació l'ha portat a terme a primera hora d'aquest dimecres la policia suïssa al luxós hotel Baur au Lac als Alps, on els dirigents s'allotjaven per la seva reunió anual, i després de demanar les claus a consergeria, els agents s'han dirigit a les habitacions per a procedir als arrestos. Eduardo Li, un alt càrrec, ha estat "dirigit per les autoritats des de la seva habitació a una porta del darrere per abandonar l'hotel i se li ha permès de portar el seu equipatge".

D'altra banda, la fiscalia suïssa ha entrat aquest matí a la seu de la FIFA, d'on han recollit documents i dades electrònics. L'actuació, paral·lela a la que s'ha dut a terme per petició de la justícia nord-americana, arrenca per un procés penal obert el passat mes de març "per sospites d'irregularitats comeses durant l'atribució de les Copes del Món de futbol de la FIFA de 2018 i 2022". Va ser la mateixa FIFA qui al novembre de 2014 va presentar una demanda penal contra desconeguts davant la Fiscalia de la Confederació, "és per això que el procés suís està dirigit contra desconeguts i que la institució FIFA participa com ofesa", adverteix la Fiscalia, que explica que "hi ha sospites de blanqueig de diners a través de relacions bancàries a Suïssa". Les dues investigacions són paral·leles i independents, però la justícia suïssa ha deixat clar que es compartirà informació i es coordinarà amb la fiscalia de Nova York.

La FIFA ha negat que Joseph Blatter estigui involucrat en aquestes dues actuacions policials. "No està involucrat en aquest procediment", ha sentenciat Walter de Gregorio, director de comunicació de la FIFA. "És un moment complicat per a nosaltres, la FIFA és la víctima d'aquests fets", ha afegit en una roda de premsa d'urgència.

stats