Esports Futbol 01/06/2015

Antiviolència demana informació sobre les entitats que van promoure la xiulada i l'enviarà a la Fiscalia

De moment no se sanciona ningú, però l'expedient va endavant i també es demana informació als clubs i a la Federació

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
La Comissió Estatal contra la Violència, el Racisme i la Xenofòbia s'ha reunit aquest dilluns a la seu del Consell Superior d'Esports, a Madrid. EFE

MadridDesprés de més de tres hores i mitja de reunió, finalment hi ha veredicte. Però, de moment, sense sancions. La Comissió Estatal contra la Violència, el Racisme i la Xenofòbia necessita més informacions per poder decidir si multa el Barça i l'Athletic de Bilbao, la Federació Espanyola de Futbol, els aficionats o els promotors de la xiulada monumental a l'himne espanyol durant la final de la Copa del Rei dissabte al Camp Nou. Però de ganes de multar no en falten.

Antiviolència condemna enèrgicament, per unanimitat, la xiulada, i deixa clar que busca sancionar les dotze entitats que van promoure-la amb la signatura del manifest 'Per la xiulada a l'himne espanyol i al rei Felip de Borbó' dimecres de la setmana passada. Parlem de Catalunya Acció, Sobirania i Progrés, Plataforma pel Dret a Decidir, el sindicat CADCI, International Comission of European Citizens (ICEC), Fundació President Macià, Ara o Mai!, Catalunya diu Prou, Casal per la Llibertat i la Independència de Catalunya, Societat Catalana de Lliure Opinió, Moviment de Cultura Popular 'El Sotrac' i Units per Declarar la Independència de Catalunya (Updic).

La informació que recullin les forces de seguretat de "les persones físiques i/o jurídiques o entitats que hagin promogut, induït, col·laborat, auxiliat o facilitat mitjans materials o de qualsevol índole" per a la xiulada, s'enviarà a la Fiscalia General de l'Estat per "avaluar la transcendència penal d'alguns fets", ha assenyalat el secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez.

"Complex d'esclau"

En el manifest que el president de la comissió, Miguel Cardenal, ha citat explícitament, les dotze entitats instaven a superar el "complex d'esclau" i demanaven "no deixar passar cap oportunitat per manifestar la nostra voluntat de llibertat nacional" com és en el cas d'una final. A més, en el comunicat carregaven contra els que demanaven no xiular per respecte als ciutadans espanyols, tal com va demanar per activa i per passiva el govern espanyol. "Demanar respecte per a qui et tracta com un drap brut només pot explicar-se des d'un profund complex d'esclau".

Indirecta a Mas

En la seva condemna a la xiulada, la comissió "fa una crida a totes les autoritats públiques perquè siguin un exemple davant dels ciutadans d'un valor bàsic de la convivència democràtica de la qual gaudim". Es tracta d'una resposta indirecta a les declaracions de tant el president de la Generalitat, Artur Mas, com el lehendakari basc, Íñigo Urkullu, així com també al mig somriure que alguns mitjans espanyols han vist en la cara de Mas durant la xiulada. "És imprescindible que de les conductes i declaracions dels responsables polítics se'n desprengui sense pal·liatius quelcom tan bàsic com és que l'insult, el menyspreu o la vexació són tan injustificables com inadmissibles", afegeix el comunicat.

Les sis conclusions de la primera reunió

Antiviolència es tornarà a reunir la setmana vinent per decidir com actua després de recollir més informació. Preguntat sobre les possibilitats de sancions administratives contra les entitats que van promoure la xiulada, Cardenal ha dit que "no es pot considerar que estigui descartada una actuació d'aquesta naturalesa".

Recollim a continuació les sis conclusions de la reunió.

1. Recollir informació policial i obrir expedient informatiu a les persones físiques i/o jurídiques o entitats que hagin promogut, induït, col·laborat, auxiliat o facilitat mitjans materials de qualsevol altra índole per realitzar o donar cobertura de les conductes infractores detectades. En particular, als organitzadors i firmants del 'Manifest per la xiulada a l'himne espanyol i al rei Feip de Borbó', i a les entitats implicades en la distribució d'objectes o mitjans materials per a la seva realització.

2. Remetre a la Fiscalia General de l'Estat la documentació i informacions policials anteriorment assenyalades, amb l'objectiu d'avaluar la transcendència penal d'alguns dels fets.

3. Sol·licitar als responsables de seguretat de la Generalitat de Catalunya les actes del coordinador de seguretat responsable de la trobada, així com la informació corresponent als criteris per a la determinació de les ubicacions de les zones especials per als fans dels equips.

4. Requerir informació a la Reial Federació Espanyola de Futbol, a l'Athletic Club de Bilbao i al Futbol Club Barcelona, respectivament, en la seva condició d'organitzadors directes, indirectes, delegats, concertats i/o participants, implicats en l'organització del dispositiu de seguretat, o que van tenir responsabilitats assumides en la selecció i control dels aficionats admesos a la Copa del Rei, pel possible incompliment del seu deure d'assegurar la normal celebració del partit. Tenen un termini de cinc dies per comunicar les mesures adoptades per prevenir conductes il·lícites.

5. Sol·licitar informació a la Federació de Futbol sobre els mecanismes de gestió que es van utilitzar per organitzar el partit. També es demana informació addicional sobre l'acta arbitral, l'acta del coordinador de seguretat que ha de treballar en poder de l'organització, i les raons de per què el delegat-informador no va fer una acta.

6. Davant la gravetat dels fets, la Comissió espera, en el menor temps possible, tenir tota la informació requerida i adoptar les consegüents decisions per a la depuració de les responsabilitat en l'àmbit governatiu i les que poguessin procedir en l'àmbit esportiu.

stats