21/06/2022

La barra lliure de Twitter i l'exercici del periodisme

3 min
L'Auditori 1899 del Barça

BarcelonaL'Auditori 1899 del Barça va acollir aquest dilluns un acte preciós. Juan Carlos Unzué, acompanyat en tot moment del president executiu blaugrana, Joan Laporta, i de l'entrenador del Manchester City, Pep Guardiola, va presentar l'amistós que els dos conjunts jugaran el pròxim 24 d'agost al Camp Nou. La recaptació –les entrades ja estan a la venda a la web del Barça i es poden fer donacions a la Fundació Luzón– anirà destinada a la investigació contra l'ELA, malaltia que pateix Unzué. L'exjugador i entrenador treballa incansablement per fer "una mica més digna la vida" dels qui la pateixen, que són al voltant d'unes 450 persones a Catalunya, 4.000 en el conjunt d'Espanya i unes 350.000 a tot el món. El bon rotllo va presidir en tot moment un acte en què, un cop més, Unzué va transmetre energia vital, sense perdre en cap moment el somriure. No és estrany que des del primer moment tant el Barça com el City es bolquessin a participar en aquest partit solidari que impulsa el navarrès.

Durant l'acte celebrat a l'auditori blaugrana, es va parlar d'aquesta iniciativa magnífica, es va donar a conèixer —mitjançant una entranyable sorpresa— l'himne benèfic que acompanyarà el partit i també es va presentar una bufanda commemorativa. El bon rotllo entre els tres ponents —Unzué, Laporta i Guardiola— va donar pas, també, a algunes bromes sobre el partit solidari. El president li va dir al tècnic català que, després d'haver guanyat 0-4 al Bernabéu, ara volia guanyar el campió de la Premier. I, seguint amb aquesta bona sintonia, va fer broma preguntant-li si es presentaria al partit amb Bernardo Silva, futbolista tan desitjat com difícil de reclutar per al Barça. Guardiola no va dubtar a continuar amb la broma: "Vindrem amb el Bernardo i deu més". Comentaris així van amenitzar l'acte i també van contribuir a l'objectiu, que és omplir el Camp Nou el 24 d'agost i aconseguir una gran recaptació per destinar-la a fer avenços en la lluita contra l'ELA, una malaltia invisibilitzada pel fet de ser considerada minoritària.

Al final, hi va haver un breu torn de preguntes. Algunes van anar destinades a parlar del partit i alguna es va centrar en l'actualitat blaugrana. Després de felicitar els ponents per la inciativa, la periodista de RAC1 i col·laboradora de l'ARA Marta Ramon va preguntar sobre les possibilitats que Bernardo Silva pugui aterrar al Barça. És cert que l'acte era per presentar el partit solidari, del qual s'havia parlat força, però fer una consulta sobre un nom que havia planat durant l'acte li va costar a la periodista crítiques —o directament insults masclistes— a Twitter, una xarxa social molt utilitzada en l'entorn culer. Convertir el torn de preguntes en un fòrum sobre el mercat de fitxatges hauria estat completament fora de lloc, però activar la bilis a Twitter només pel fet de preguntar sobre un jugador ja esmentat i tenint davant el president del club que el vol i el seu entrenador, també està fora de lloc.

No cal dir que la Marta, com tothom, celebra aquesta iniciativa i que, des del seu micròfon, contribuirà a parlar d'aquest partit solidari i de tot el que en derivi, que esperem que sigui una gran recaptació que permeti avançar en la investigació contra aquesta maleïda malaltia. És tan senzill com que si hi hagués més espais per poder preguntar públicament als protagonistes sobre qüestions d'actualitat esportiva, segurament aquest episodi no s'hauria viscut. A més, amb Laporta al capdavant i Mateu Alemany com a director de futbol, el Barça té oradors privilegiats, que saben com afrontar les preguntes de la premsa. Feta aquesta humil reflexió, també aprofito aquest espai per recordar que el torneig femení de futbol 7 organitzat per Elles contra l'ELA i celebrat fa poc més d'una setmana a Barcelona ha recaptat 13.500 euros per la mateixa causa. Tant de bo el 24 d'agost el Camp Nou s'ompli de gom a gom.

stats