Futbol
Esports Futbol 23/12/2015

Benítez no deu entendre per què

Segons com es mirin les estadístiques del Madrid, el tècnic blanc pot defensar la seva direcció contra les crítiques

Natalia Arroyo
3 min
Rafa Benítez, entrenador del Reial Madrid

BarcelonaA Madrid donen per fet que Rafa Benítez ja no serà l'entrenador del club blanc en la pròxima jornada contra la Reial Societat. Després de les festes nadalenques, els jugadors esperen tornar als entrenaments i no trobar-hi al tècnic madrileny amb el xandall a Valdebebas.

És poc probable que Rafa Benítez no sigui capaç d'intuir els motius que l'han distanciat, en paral·lel, del vestidor, l'afició i el president, però objectivament deu pensar que no és just. No deu entendre per què l'acomiaden –si acaba passant, que encara no és oficial encara que s'estigui acceptant com un fet, ja– si els seus números són aparentment bons. Aparentment.

Jugar amb les estadístiques pot posar en dubte algunes de les crítiques que han condemnat l'etapa de Benítez al Santiago Bernabéu.

El seu Madrid no sap atacar

L'equip no diverteix quan té la pilota

Benítez pot rebatre aquesta acusació si s'agafa al fet que el Madrid és l'equip de la Lliga que més xuta a porteria: té una mitjana de 20 remats per partit, dels quals el 39% va entre els tres pals. El Barça assegura 16,9 remats per partit, però amb més precisió (42%).

Objectivament, a més, Benítez pot presumir d'haver complementat el tradicional joc de reacció del Madrid i li ha aportat més gols combinatius (30) que de contraatac (4).

Amb una mitjana de 2,63 gols per partit, és el tercer equip d'Europa (si agafem només les 5 principals Lligues) que més marca, per darrere del Dortmund (2,76) i el Bayern (2,71).

La realitat, però, és que el Madrid ha sigut molt inestable en els seus partits. En un determinat context ha sigut capaç d'esclatar i golejar (5-0 al Betis, 0-6 a l'Espanyol, 8-0 al Malmö o 10-2 al Rayo). Però en cinc de 22 partits s'ha quedat sense marcar i en tres ocasions ha fet només un gol. I aquí s'agafen els crítics que culpen Benítez de no aportar solucions en els partits que se li encallen.

Benítez és un tècnic defensiu

S'acusa al madrileny de no arriscar gaire

Segons les xifres, no és cert. El Madrid és l'equip de la Lliga que millor balanç de gols té (+27), lluny del +21 del Barça o el +14 de l'Atlètic de Madrid. A més, els blancs només són superats pel Barça en la seva capacitat de jugar lluny del propi camp. El 31% del temps el passen al terç de camp de l'adversari i només el 24%, al terç propi.

L'any anterior amb Ancelotti, les dades dibuixaven un Madrid més arraconat: 25% del temps el passava a camp propi i només el 29% trepitjava zona adversària. Benítez també pot argumentar això, si vol.

Aquest Madrid no cuida la pilota

Es considera que la prioritat de Benítez no és tenir la possessió

Seguit del Barça i el Celta, el Madrid és el tercer equip de la Lliga amb més possessió (57,8%) i el més precís en la passada (87,1%). Fins i tot més que sota la direcció de l'entrenador italià (56,2% i 86,3%).

Ampliat a Europa, el 54% que acumula el Madrid el situa 14è d'una classificació que lidera el París Saint-Germain (60%), seguit del Barça i el Bayern (59%). En precisió, però, els blancs guanyen posicions i són els tercers amb més fiabilitat de passada (87%) tot i tendir a jugar més en llarg que altres clubs (18 metres, com l'Arsenal o el City, pels 16 del PSG o els 17 de Barça o Bayern).

Les estadístiques ajuden als entrenadors a explicar coses que passen sobre el terreny de joc. Quantifiquen molts aspectes del joc que, d'una altra manera, s'haurien de valorar de manera excessivament subjectiva. Rafa Benítez s'ha mostrat sempre molt atent als números que l'ajudaven a calmar els ànims del Bernabéu i a reforçar la seva figura. Res, però, li ha permès capgirar una dinàmica de crítiques que se l'ha acabat cruspint. Perquè al Madrid, fins i tot aquest d'ara que no té un pla futbolístic concret, no li està bé guanyar de qualsevol manera.

stats