Mundial
Esports Futbol 20/06/2014

Costa Rica repeteix sorpresa i supera Itàlia (1-0)

Amb el mateix onze que va derrotar l'Uruguai, els centreamericans s'han imposat a Itàlia amb un gran gol de Ruiz abans del descans. El resultat assegura la classificació a vuitens de Costa Rica i elimina Anglaterra

BarcelonaQuan una sorpresa es repeteix, potser ja no és sorpresa. Costa Rica, que ja havia agafat desprevinguda la selecció de l'Uruguai en la primera jornada, ha deixat la classificació per a vuitens de final segellada després de derrotar 1-0 Itàlia amb una altra exhibició tàctica i de compromís col·lectiu. L''azzurra' no ha pogut imposar el seu ritme de joc en cap moment, bloquejada davant l'ordre i la intensitat dels centreamericans, i ni tan sols els canvis de Prandelli amb encara mitja hora de joc per endavant han servit per sacsejar un partit que se'ls ha escapat per culpa d'un gol de Ruiz al minut 43. El resultat classifica per a vuitens els americans i elimina Anglaterra, amb 0 punts a falta d'una jornada. Itàlia i l'Uruguai es jugaran l'altra plaça del grup.

Costa Rica ha començat amb agressivitat, pressionant a dalt la sortida de pilota dels italians, i mantenint el seu bloc d'equip molt junt i avançat. La serenor de Pirlo per tocar la pilota ha ajudat poc, malgrat que en els primers compassos, l''azzurra' trobava amb facilitat el joc exterior d'Abate i Darmian, que pujaven amb valentia. Però Costa Rica ha anat guanyant confiança amb pilota amb el pas dels minuts i s'ha apoderat del matx. Sempre amb l'opció del contraatac, Itàlia ha fregat el gol amb dues escapades de Balotelli, sobretot una que el davanter italià ha fallat amb una vaselina desviada.

Joel Campbell, després d'una errada en una passada enrere dels italians, ha estat a punt d'obrir el marcador però Chiellini l'ha fet caure dins l'àrea. La banqueta dels 'ticos' ha protestat molt l'acció. Però, sense temps de lamentar-se gaire més, ha arribat l'1-0. Junior Díaz ha avançat metres per la banda esquerra i ha fet una centrada amb tota la intenció que Ruiz, arribant amb força al segon pal, ha rematat per sobre de Buffon.

El marcador ha donat confiança a Costa Rica, que s'ha dedicat a gestionar l'avantatge a la segona meitat amb el seu 5-4-1, mantenint l'ordre i deixant oberta la carta del contraatac, primer amb Campbell esgotant les seves últimes energies i després amb Ureña quan el partit estava més trencat. Itàlia, ja amb Cassano, Insigne i Cerci sobre el terreny de joc i una organització més ofensiva, ha intentat empatar però mai ha trobat forats en la treballada i solidària defensa de Costa Rica.

Empesa per una afició que l'ha animat durant tot el matx, Costa Rica ha aconseguit que no passés res fins al final del partit. Fins i tot ha fregat el 2-0 amb un últim xut de Brenes que ha marxat fregant l'escaire. El triomf deixa Costa Rica classificada, a l'espera de concretar si passa com a primera o segona de grup. L'altra plaça se la jugarà Itàlia amb l'Uruguai en la jornada final. Anglaterra queda fora amb aquest resultat.