Futbol femení
Esports Futbol 29/06/2022

Denuncien l'AFE per "discriminar" jugadores d'altres sindicats

Exigeixen poder tenir accés al Fons de Final de Carrera, independentment del sindicat que escullin

ARA
2 min
Les futbolistes de la selecció després del partit contra Austràlia

BarcelonaL'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE) va crear el 2016 un Fons de Final de Carrera. Un petit subsidi que es donava als jugadors i jugadores professionals un cop s'havien retirat. Ara bé, l'AFE exigia a canvi que tothom qui volgués cobrar aquests diners havia d'estar adscrit a aquest sindicat. La justícia ja va derogar la normativa en el futbol masculí, fet que va forçar l'AFE a abonar els diners a tothom qui ho sol·licitava. No obstant, la regla segueix vigent entre les noies. Ara intentaran que els tribunals també els donin la raó.

"Aquesta normativa suposa un acte de pressió per a tot el col·lectiu de futbolistes, ja que va en contra de la lliure afiliació sense condicionants. I suposa una greu conducta discriminatòria per raó de sexe, ja que només exigeix l'afiliació a l'AFE a les dones futbolistes professionals", diu el comunicat conjunt que han emès els sindicats Futpro i Futbolistas ON. Un text, però, que no només fan efectiu a les seves afiliades, sinó a les jugadores d'altres sindicats o que no estan afiliades a cap d'ells. "Exigim que es compleixin els drets fonamentals de les dones", remarca el text.

La sentència del Suprem del 2018

El Fons de Final de Carrera s'obté a partir dels drets audiovisuals generats per tots els futbolistes espanyols, siguin homes o dones. Ara bé, l'AFE se l'havia apropiat en exclusivitat. Per aquest motiu, el 2018, abans del naixement del sindicat Futpro, Futbolistas ON ja havia presentat una demanda en què demanava la llibertat d'afiliació per poder rebre el subsidi. El cas va arribar a tenir sentència ferma el 2020 a partir d'una resolució del Tribunal Suprem. "Restringir un benefici que finança l'organització patronal del sector a qui acredita una afiliació a un sindicat determinat (amb exclusió de qui opti per no pertànyer a cap d'ells o es vulgui incorporar a un altre) constitueix un cas clar de desigualtat prescrita pel nostre marc protector de la llibertat sindical", deia el text.

Però, malgrat aquesta resolució, Futbolistas ON i Futpro sostenen que la normativa continua vigent i que a les jugadores que no són d'AFE els neguen el dret a cobrar. "Exigim que es revoqui de manera imminent", diuen els col·lectius afectats. Mentre que cap jugadora aliena a l'AFE hi té accés, qualsevol jugador amb llicència de 1a Divisió, 2a Divisió A, i les categories 1a, 2a i 3a RFEF sí que se'n pot beneficiar.

stats