Futbol - Lliga de Campions
Esports Futbol 03/05/2022

Dotze motius per creure en Pep Guardiola

El tècnic català torna al Santiago Bernabéu, on causa especial rebuig i on s'ha convertit en un autèntic malson

4 min
Pep Guardiola en la prèvia del Reial Madrid-Manchester City

BarcelonaA Madrid, concretament al Santiago Bernabéu, hi ha una figura especialment odiada. No és altra que la de Pep Guardiola, l'entrenador que més vegades (12) els ha guanyat aquest segle XXI. No són només els triomfs del tècnic català contra l'etern rival, sinó també la superioritat amb què sovint els ha aconseguit. La figura de Guardiola també causa un especial rebuig a la capital espanyola per la seva significació amb el moviment d'autodeterminació de Catalunya: va donar el seu suport al referèndum de l'1 d'octubre i va lluir durant força temps el llaç groc a la solapa.

Fa temps que Guardiola va deixar enrere la seva etapa a Barcelona, concretament, una dècada, però el seu retorn aquest dimecres (21 hores, Movistar Liga de Campeones) ha aixecat una especial expectació entre el Reial Madrid i els seus seguidors. No només per capgirar el 4-3 de l'anada i confirmar, un cop més, l'aura mística del Bernabéu i plantar-se a la final de la Champions, sinó també per deixar Guardiola fora de la competició. En canvi, a Manchester confien en imposar el seu relat futbolístic.

"Aquí no es percep tant com a Espanya el misticisme que es desprèn del Bernabéu. Les sensacions són bones: tant al City com en l'entorn hi ha el convenciment que són superiors. Veuen l'equip millor que mai, en un gran estat de maduresa. També saben que si cal patir, com va passar contra l'Atlètic, sabran patir", explica Pol Ballús, periodista resident a Manchester des de fa cinc anys.

La bèstia negra del Madrid

Guardiola és l'autèntica bèstia negra del Reial Madrid. Com a entrenador, s'ha enfrontat 20 vegades al conjunt blanc i els ha guanyat en 12 ocasions. Són dotze motius per creure en ell. El darrer triomf va ser, precisament, a l'Etihad, on el resultat de 4-3 no és fidel a les nombroses ocasions que va tenir l'equip citizen. Pel que fa al balanç total de gols, l'equip de Guardiola gairebé n'ha marcat el doble (41 a 25). Sempre amb gust pel futbol ofensiu, el City pot beneficiar-se de la baixa de David Alaba, tot i que el cert és que l'austríac ja va patir de valent en l'anada.

En la faceta defensiva també és on tindrà més deures l'equip anglès. "Amb el que més va patir el City en l'anada va ser amb els dubtes en la sortida de pilota. Les baixes de Walker, Cancelo i Stones (canviat als 30 minuts) van pesar. A més, Ruben Dias tornava després d'una lesió i no tenia el ritme desitjat. Això es va notar, perquè el City és l'equip que menys gols ha encaixat i que menys rematades ha concedit a la Premier", analitza Ballús.

Aquest dimecres, Stones serà baixa, però Guardiola recupera Cancelo i Walker. "Això els donarà més seguretat. Segurament jugarà Walker, que serà més bon marcador per a Vinícius", descriu el periodista. Respecte a les fortaleses del City, Ballús destaca la figura de l'entrenador i De Bruyne: "Guardiola té clar que s'ha de sortir a guanyar al Bernabéu i no a especular. Ja sap el que és jugar i vèncer en aquest estadi. De Bruyne està mostrant la seva millor versió des que va arribar al City". A més, el belga s'inspira contra el Madrid: és l'únic equip contra el qual, en Champions, ha aconseguit marcar i assistir en el mateix partit. Ho ha fet en dues ocasions: en l'anada de la setmana passada i en l'anada dels vuitens de final de l'edició del 2019-20, al feu blanc.

L'idil·li de Guardiola amb el Bernabéu

Guardiola tornarà a un estadi on es va estrenar, com a tècnic, amb un triomf icònic. La seva primera victòria, però, arribaria abans, al Camp Nou: el 13 de desembre del 2008 (2-0). Era la temporada 2008-09, en què l'equip aixecaria el primer triplet de la seva història. Aquell mateix curs arribaria el 2-6 al Bernabéu. Va ser la carta definitiva de presentació de Guardiola a casa de l'etern rival. L'odi cap a la seva figura es començava a desfermar, tot i que encara quedaven molts capítols per seguir alimentant-lo. La temporada següent tornaria a signar ple de victòries: 1-0 al Camp Nou i 0-2 al feu blanc.

Dos mesos després d'aquella derrota, a finals de maig del 2010, José Mourinho aterrava a la banqueta blanca. El primer cara a cara entre tots dos es va segellar amb un rotund 5-0 al Camp Nou. En canvi, en el duel al Bernabéu, a les acaballes de la Lliga 2010-11, el Madrid va rascar un empat (1-1). La primera derrota de Guardiola contra el conjunt blanc arribaria a la final de Copa d'aquell mateix curs, a Mestalla (1-0). Des de llavors, el Barça encadenaria una ratxa de set enfrontaments sense perdre amb l'etern rival (quatre victòries i tres empats), dels quals destaca el triomf al Bernabéu (0-2) en les semifinals de la Champions, només una setmana després de la final de Copa.

Tots els partits de Guardiola al Bernabéu
  • Amb el City - Anada dels vuitens de la Champions 2019-20: triomf (1-2)
  • Amb el Bayern - Anada de les semifinals de la Champions 2013-14: derrota (1-0)
  • Amb el Barça - Anada dels quarts de la Copa 2011-12: triomf (1-2) - Lliga 2011-12: triomf (0-3) - Supercopa 2011: empat (2-2) - Anada de les semifinals de la Chamions 2010-11: triomf (0-2) - Lliga 2010-11: empat (1-1) - Lliga 2009-10: triomf (0-2) - Lliga 2008-09: triomf (2-6)

L'última visita del de Santpedor al temple blanc amb el Barça seria als quarts de final de la Copa el 18 de gener del 2012, novament amb victòria (1-2). Dues temporades després, ja a la banqueta del Bayern, Guardiola tornaria al Bernabéu, però hi perdria (1-0) en l'anada de les semifinals de la Champions. Tot i que en la retina madridista es guarda amb especial record el 0-4 que el Madrid, entrenat llavors també per Ancelotti, li endossaria a Munic. El tècnic català es cobraria la seva venjança particular eliminant-los, amb el City, als vuitens de final de la Champions del 2019-20, imposant-se al Bernabéu (1-2) i també a l'Etihad (2-1). ¿El darrer precedent entre el tècnic català i el club blanc? El 4-3 de tot just fa una setmana.

stats