Espanyol
Esports Futbol 26/11/2012

L'etapa de Pochettino a l'Espanyol, en 10 capítols

En els tres anys i deu mesos al capdavant del primer equip, el tècnic argentí ha viscut tot tipus d'experiències: va debutar contra el Barça, va salvar l'equip, va gestionar la mort de Dani Jarque, va enfadar-se amb Tamudo...

Natalia Arroyo
3 min
Mauricio Pochettino demana atenció als seus homes durant l'Espanyol-Llevant

BarcelonaJa és oficial: l'Espanyol ha acomiadat Mauricio Pochettino, després de gairebé quatre anys com a primer entrenador blanc-i-blau. El tècnic argentí va arribar al càrrec el 20 de gener del 2009 per substituir José Manuel Esnal, 'Mané', que havia deixat l'Espanyol 18è amb 15 punts després de 19 jornades. Tres temporades i mitja més tard, ha sigut destituït per mals resultats i amb l'equip cuer de Primera. Repassem la trajectòria del tècnic en deu capítols:

1. Debut contra el Barça

El primer partit oficial de Pochettino a la banqueta de l'Espanyol va ser a l'anada de Copa del Rei contra el Barça a l'estadi de Montjuïc. El resultat va ser de 0-0. L'equip va caure eliminat a la tornada al Camp Nou, després d'un emocionant 3-2.

2. Salvació de l'equip

Quan Pochettino va agafar el càrrec, l'Espanyol tenia 15 punts i estava en zona de descens. Va finalitzar la temporada 2008/09 desè amb 47.

3. Inauguració de Cornellà-El Prat

L'entrenador nascut a Murphy sempre serà l'entrenador que va inaugurar el nou estadi de Cornellà-El Prat. Va ser el 2 d'agost del 2009, en un partit davant el Liverpool i amb 40.000 espectadors. L'equip va guanyar per 3-0.

4. Mort de Dani Jarque

La primera temporada sencera del tècnic argentí va començar amb una tràgica notícia en pretemporada: la mort sobtada del capità Dani Jarque, durant l'estada d'estiu a Itàlia. Uns mesos abans, Pochettino l'havia triat per liderar el vestidor. "Dani sempre estarà en els nostres cors", va afirmar en roda de premsa poc després de la seva mort.

5. Pols amb Tamudo

La temporada va avançar marcada pel record a Dani Jarque, però aviat l'atenció es va dirigir a Raúl Tamudo, a qui Pochettino va anar apartant de l'equip fins a fer-lo fora de la plantilla. "No està per jugar", va ser un dels arguments utilitzats per Pochettino per desconvocar-lo. De fet, el davanter català només va disputar 376 minuts en tota la temporada, participant en sis dels 38 partits de Lliga. Dels quatre que va jugar de titular, en tres va ser substituït; en els altres dos va entrar quan faltava només mitja hora de joc.

6. Di Blasi marxa

El desembre del 2010, l'ajudant de Pochettino va decidir abandonar el cos tècnic per "motius personals". Algunes informacions apuntaven, però, a un distanciament amb Mauricio Pochettino.

7. Flirteig amb Europa

Després d'una primera volta molt bona, l'Espanyol va situar-se prop de les posicions que donen accés a jugar competició europea. L'any 2010/11, al mercat d'hivern es va haver de gestionar les sortides de Víctor Ruiz (Nàpols) i Dídac Vilà (Milan), baixes que van minvar el potencial de l'equip fins a fer-lo perdre punts en la segona part de la temporada. L'any passat, un empat a tres contra l'Athletic a principis de febrer va tallar una dinàmica positiva i va obrir una ratxa negativa que s'ha allargat tot el 2012.

8. Negociacions amb el Sampdoria

Durant el mes de juny es va estar especulant sobre la sortida de Pochettino del club. Es va parlar de diverses ofertes, entre les quals una del Sampdoria que Germán de la Cruz va definir de "marejadora". El tècnic va anunciar una roda de premsa que va alertar l'espanyolisme. Diria que marxa o diria que es queda? Finalment, va explicar que, tot i haver rebut ofertes, la seva opció era continuar. "Jo no estic buit", va ser el seu titular aquell dia.

9. Gestió del talent

L'etapa de Pochettino al primer equip ha estat marcada per la seva capacitat de lideratge al vestidor i la seva valentia amb els jugadors joves. En alguns casos, aquesta aposta ha provocat episodis positius, com els debuts de molts joves del planter i la consolidació de nous talents, com Víctor Ruiz, Dídac Vilà, Javi Márquez, Álvaro, Javi López o Raúl Rodríguez. En altres casos, però, la seva figura ha eclipsat la personalitat forta d'alguns cracs, els quals ha convidat a abandonar el club, com en el cas de Javi Márquez o Álvaro Vázquez. Especialment aquesta temporada, alguns futbolistes veterans han xocat frontalment amb el tècnic, com és el cas de Simao, Capdevila i, en les últimes setmanes, també Colotto.

10. Cornellà-El Prat li dóna l'esquena

Després d'una sèrie de mals resultats, Pochettino va veure diumenge com l'afició el criticava unànimement gairebé per primer cop en tota la temporada. Després de diversos dies amb tímids xiulets, Cornellà-El Prat va demanar la seva dimissió de manera contundent després de la derrota 0-2 contra el Getafe. "Està justificat que l'afició critiqui la meva feina", es va limitar a dir en roda de premsa.

stats