La FIFA inhabilita Luis Rubiales durant tres anys

No podrà exercir cap càrrec relacionat amb el futbol estatal i internacional en aquest període

ARA
2 min
Rubiales arribant per declarar

BarcelonaEl Comitè de Disciplina de la FIFA ha inhabilitat Luis Rubiales durant tres anys per exercir qualsevol activitat relacionada amb el futbol tant en l'àmbit estatal com en l'internacional. La decisió del màxim organisme del futbol mundial s'emmarca en l'escàndol causat pel petó no consentit que l'expresident de la RFEF va fer a Jenni Hermoso durant la celebració del Mundial que la selecció espanyola va guanyar el 20 d'agost a Sydney.

La FIFA, que ja va suspendre Rubiales durant 90 dies de forma provisional pocs dies després de la celebració del Mundial, creu que l'exdirigent va infringir l'article 13 del seu codi disciplinari. Ara la part afectada té 10 dies per recórrer la mesura a través dels conductes interns de l'organisme mundial. "La FIFA reitera el seu compromís absolut de respectar i protegir la integritat de totes les persones i vetllar perquè es respectin les normes bàsiques de la conducta cívica", afirma l'ens en un comunicat difós aquest dilluns.

Rubiales va dimitir el 10 de setembre com a president de la RFEF, tres setmanes després del petó a Hermoso i d'un serial que fins i tot va portar la seva mare a tancar-se en vaga de fam en una església de Motril (Granada). L'exmandatari va enviar una carta en què afirmava que no volia "que el futbol espanyol pogués resultar perjudicat per tota aquesta campanya desproporcionada". També hi denunciava que la raó de la seva marxa és que hi havia "poders fàctics" que no el deixarien tornar a ocupar el càrrec. La renúncia es va produir després que Hermoso formalitzés una denúncia davant la Fiscalia. Aquest moviment de la davantera madrilenya va provocar que la Fiscalia de l'Audiència Nacional denunciés Rubiales per agressió sexual i coaccions.

Canvis a la RFEF després de l'escàndol de Rubiales

L'expresident de la RFEF va declarar a principis d'octubre i va defensar el seu comportament. "El petó va succeir de forma natural. Com quan et toca la loteria, s'acaba la guerra d'Ucraïna o guanyes un Mundial. Amb efusivitat, amb espontaneïtat. Ella mateixa ho va dir. Em va dir que d'acord", va manifestar en seu judicial sobre la seqüència amb Hermoso en la cerimònia d'entrega de la copa a Sydney. Durant el procediment, també han declarat com a testimonis companyes de Jenni com Alexia Putellas, Misa Rodríguez o Irene Paredes, així com altres investigats per coaccions com Albert Luque i Rubén Rivera, director de la selecció masculina i responsable de màrqueting de la federació, respectivament.

En paral·lel a la instrucció judicial, la junta interina de la RFEF ha posat en marxa una sèrie de canvis perquè les jugadores de la selecció se sentin còmodes anant-hi. Per començar, va acomiadar el seleccionador Jorge Vilda i el va substituir per Montse Tomé. També va fer fora el secretari general de l'organisme, Andreu Camps, i el cap de comunicació, Pablo García-Cuervo. Tot i aquests gestos, encara hi ha jugadores que es neguen a tornar a la selecció, com ara les blaugranes Mapi León, Patri Guijarro i Claudia Pina.

stats