FUTBOL
Esports 02/06/2015

El secretari general de la FIFA podria haver fer transaccions relacionades amb la corrupció, diu 'The New York Times'

El diari diu que es van fer tres transferències per valor de 10 milions de dòlars entre el gener i el març del 2008 i que són l'element central de l'escàndol de corrupció destapat la setmana passada

Efe
2 min
El secretari general de la FIFA Jerome Valcke parla amb la premsa a Doha / AFP PHOTO

Nova YorkEl secretari general de la FIFA, Jerome Valcke, pot ser la persona que va fer diverses transaccions per 10 milions de dòlars relacionades amb la xarxa de corrupció descoberta la setmana passada, segons informa aquest dimarts 'The New York Times'. El diari, que cita com a font funcionaris dels Estats Units i altres persones coneixedores del cas, no identificades, assegura que la dada situa el president de la FIFA, Joseph Blatter, "més a prop" del rastre d'aquests diners.

Segons el diari, aquestes tres transaccions per 10 milions de dòlars, fetes entre el gener i el març del 2008, són un "element central" en l'escàndol de corrupció que va anunciar la Fiscalia General dels Estats Units dimecres passat. La Fiscalia va anunciar càrrecs contra 14 persones de la FIFA i d'empreses que fan negocis amb l'organització esportiva per una sèrie de delictes que inclouen el de crim organitzat. Tot i que entre les catorze persones hi ha dos vicepresidents de la FIFA, Eugenio Figueredo (Uruguai) i Jeffrey Webb (Caiman), les autoritats dels Estats Units no han indicat que hi hagi càrrecs pendents contra Blatter ni Valcke.

Segons el 'The New York Times', aquests pagaments per 10 milions de dòlars són una "peça clau" de les acusacions de la Fiscalia General. Els fons van ser utilitzats per pagar presumptes suborns perquè Sud-àfrica es quedés amb la Copa Mundial de futbol del 2010.

Les fonts del diari asseguren que Valcke és l'"oficial d'alt rang" no identificat en el plec d'acusacions. El diari informa que Valcke va respondre en un correu electrònic que no va autoritzar aquests pagaments ni tenia el poder per fer-ho, tot i que, per al diari, aquesta resposta no implica que estigui rebutjant qualsevol implicació amb les transferències. Tot i així, assegura que la presumpta vinculació de Valcke amb aquests pagaments "planteja més preguntes sobre el que sabia Blatter sobre aquestes transferències de diners".

La FIFA ha assenyalat que aquests pagaments van ser autoritzats per Julio Grondona, president del comitè de finances de l'organització, ja mort, segons les regulacions de l'organització. Aquestes normes, afegeix el diari, estableixen que el secretari general de l'organització és responsable del manteniment dels comptes de l'organització i té l'autoritat per fer transaccions. El 'Times' recorda que quan Blatter va ser consultat la setmana passada sobre aquests pagaments va dir que "definitivament" ell no era el responsable. "Jo no tinc 10 milions de dòlars", va respondre als periodistes.

El diari recorda que Valcke va estar prèviament implicat en una "controvèrsia financera" en una negociació amb MasterCard i Visa quan va ser director de màrqueting de la FIFA, lloc del qual va ser cessat el desembre del 2006. El juny del 2007, però, Blatter el va designar secretari general de la FIFA, i des de llavors actua com a número dos de l'organització.

stats