Futbol - Primera Iberdrola
Esports Futbol 22/10/2019

“Necessitem un conveni digne”: les futbolistes van a la vaga

El salari mínim anual o la parcialitat, punts de desacord

à.g.
2 min
Les futbolistes de la Primera Iberdrola, a la vaga

BarcelonaLes futbolistes de la Primera Iberdrola van anunciar ahir que convocaran una vaga davant la falta d’acord entre l’Associació de Clubs de Futbol Femení (ACFF) i els sindicats en la negociació del que seria el seu primer conveni col·lectiu. Després d’un any de converses, les posicions de la patronal i dels sindicats segueixen allunyades en aspectes com el salari mínim anual o la parcialitat. Això ha motivat el cansament de les futbolistes. L’aturada compta amb el suport del 93% de les jugadores.

El president del sindicat majoritari, David Aganzo, va resumir els motius de la vaga. “Necessiten un conveni d’igualtat, digne, on a aquestes futbolistes se’ls reconegui el que fan en l’esport. Ens mereixem un respecte a la dona”, va explicar, sense concretar a quina jornada es produirà l’aturada. Com a portaveu del col·lectiu de futbolistes, la portera de l’Athletic Club de Bilbao Ainhoa Tirapu va recordar que en les negociacions les jugadores estan reclamant “uns mínims” i va assegurar que el que trenca les negociacions és la “parcialitat”.

“Futbolistes el 100% del temps”

L’Associació de Clubs de Futbol Femení els ofereix una jornada mínima de 20 hores setmanals i 16.000 euros bruts a l’any. Les futbolistes exigeixen una parcialitat del 75%, 30 hores a la setmana. “Som futbolistes el 100% del nostre temps”, va reiterar Tirapu. Aquesta mesura “dràstica”, segons va apuntar la jugadora de l’equip basc, arriba perquè la negociació “s’havia estancat” en els últims mesos. “Creiem que és el moment del futbol femení i hem de lluitar per les nostres companyes. Hem de fer un treball per a la resta, no només per a nosaltres. No podem ser inactives i no lluitar pels nostres drets. Els estem aplanant el camí a les futbolistes que arriben al darrere”, va sentenciar.

La negociació entre l’Associació de Clubs de Futbol Femení i els sindicats UGT, Futbolistes ON i AFE va començar el 4 d’octubre del 2018, amb una primera reunió a la seu del Consell Superior d’Esports (CSD). Després de 13 mesos de reunions entre els clubs i els sindicats, el futbol femení espanyol no té un document que regularitzi la situació de les jugadores dels 16 equips de la màxima categoria. Això ha permès que jugadores amb més de 25 anys de trajectòria només n’hagin cotitzat dos. “Ser dona i futbolista no pot seguir sent una qüestió d’heroïcitat”, diu Aganzo.

La decisió de les jugadores de Primera Divisió de convocar una vaga col·locarà el futbol espanyol davant la sisena aturada de la seva història, la primera en la competició femenina, que busca el seu primer conveni col·lectiu.

stats