Primera Divisió
Esports Futbol 09/09/2016

Una Lliga amb txapela

L'ascens de l'Alabès ha fet que aquesta temporada coincideixen quatre equips bascos a Primera, cosa que no passava des l'any 1933

Ferran Rigat
4 min
Aficionats de l'Alabès, durant un partit

Barcelona“Érem dos, ja en som tres, només falta l’Alabès”. Aquest càntic es podia sentir a l’antic San Mamés, a l’estadi d’Atotxa i al Sadar als anys vuitanta. El País Basc volia veure com l’Alabès coincidia a Primera amb els altres dos equips de la comunitat autònoma basca, l’Athletic Club de Bilbao i la Reial Societat, i amb l’Osasuna, navarrès. És a dir, els equips d’Euskal Herria, del País basc més enllà de els fronteres autonòmiques actuals. “És un càntic que se sentia quan a l’Alabès li deien el Barça de Segona perquè era l’equip amb més diners de la categoria, però no aconseguia l’ascens”, explica Fernando Ruiz, el periodista d’ El Correo que segueix l’actualitat del club de Vitòria. No van coincidir tots quatre a Primera fins al 1998. Però Dimitri Piterman, màxim accionista del club del 2004 al 2009, va enfonsar l’Alabès i el club va acabar a Segona B. El glorioso, però, ha tornat finalment a Primera i ara ja no són quatre equips bascos, ja que també hi ha l’Eibar.

“És un càntic que s'escoltava quan a l'Alabès li deien el Barça de Segona perquè era l'equip amb més diners de la categoria i no aconseguia l'ascens”, explica Fernando Ruiz, el periodista d''El Correo' que segueix l'actualitat del club 'albiazul'.

Sense incloure l’Osasuna, per trobar quatre equips de la Comunitat autònoma basca a Primera cal retrocedir 84 anys. El 21 de març del 1933 l’Alabès va baixar, i va deixar sols l’Athletic Club, la Reial Societat i l’Arenas de Getxo, que baixaria el 1934. Just una temporada abans van arribar a ser cinc, però el Reial Unió va baixar el 1932. De fet, aquella temporada 1931-1932 el 50% dels equips de Primera eren bascos: Athletic Club, Reial Societat, Arenas, Alabès i Reial Unió.

Raúl García

Un quatre més u molt celebrat a Euskadi

Els ascensos d'Alabès i d'Osasuna no només es van celebrar a Vitòria i Pamplona, tots els bascos van alegrar-se per ambdós retorns. “Per al futbol basc ha sigut una fita molt important. Vuitanta anys sense quatre equips bascos, cinc comptant l'Osasuna, són molts anys”, admet el periodista d''El Correo'. També afegeix: “Seran 20 derbis ni més ni menys. I tot i que tant a Vitòria com a tot arreu sabem que el derbi per antonomàsia és l'Athletic - Reial Societat es podran viure derbis de tots els colors. A més, la germanor que presideix aquests derbis conviden a oblidar-se del futbol negoci per viure el futbol espectacle”. 'Germanor' i 'derbi' són dues paraules que a terres bascòfones van agafades de la mà: “L'afició d'aquí viu els derbis amb tranquil·litat. Sempre hi ha ocasions que ha passat de tot, és futbol i les pulsacions s'alteren. Però el més normal és veure aficionats d'equips contraris gaudint i menjant junts pels cascos antics de la ciutat”.

No hi ha una fórmula per entendre aquesta coincidència tants anys després. Cada club té la seva manera d'actuar, però la majoria d'ells comparteixen una filosofia comuna: “És un fet circumstancial que coincideixin els cinc, i serà difícil mantenir-los a Primera Divisió. Però això és un petit premi, és un orgull per a tota aquesta feina que es fa en el futbol formatiu d'aquí”, explica per a l'ARA Mikel Etxarri, el seleccionador basc juntament amb José Maria Amorrortu. Des de la Federació Basca es treballarà perquè aquesta fita segueixi persistint, però la seva principal tasca es centra en els nens: “La Federació farà tot el possible amb ajudes o el que calgui. Però s'ha de seguir treballant amb el futbol formatiu, donant oportunitat als més joves perquè gaudeixin de partits amb gent d'altres regions o països”.

El futur ja arribarà, però de moment s'ha de celebrar aquest moment històric. Per això, una de les institucions esportives més importants, Euskal Herria Kirola, ha organitzat una competició bastant especial: “No és un campionat paral·lel ja que no es jugaran més partits, però se sumaran els punts que aconsegueixin en la Lliga en els vint derbis que es jugaran. Els dos que tinguin més punts quan acabi l'any jugaran una final en la pròxima pretemporada per decidir quin és l'equip més fort”, comenta Etxarri. Un títol honorífic que es coneix com la Lliga de la Txapela.

Però no és l'única iniciativa que s'ha impulsat. Els aficionats han començat a forçar a les directives perquè en tots els camps bascos es posi un preu estàndard cada vegada que es jugui un derbi: “S'està valorant fixar un preu únic per a les entrades en tots els camps bascos. A dia d'avui és una cosa que no està garantida. Les aficions volen que per 25 euros puguin entrar en tots els derbis de Primera Divisió per aquesta germanor que d'alguna manera sempre ha existit”, explica el periodista d''El Correo'.

De moment l'Alabès serà el primer representat d'Euskadi que visiti el Camp Nou en la temporada amb més accent basc i aficionats amb txapela dels últims anys.

stats