Futbol
Esports Futbol 28/09/2023

El nou Santiago Bernabéu: un error de construcció o una presa de pèl?

La xarxa s'inunda de burles per la finalització del projecte, amb una façana que s'allunya de les projeccions virtuals que havia fet el club

3 min
Foto de les obres d'instal·lació de la nova façana del Santiago Bernabéu

BarcelonaEl nou Santiago Bernabéu, que s'ha d'inaugurar aquest desembre, havia de ser la joia de la corona de Florentino Pérez. El seu principal llegat, més enllà de les Lligues i Champions que ha guanyat el Reial Madrid durant el seu mandat com a president. Un cop d'efecte mediàtic que va dissenyar el 2011, època en què el Barça marcava el ritme del futbol mundial de la mà de Leo Messi i Pep Guardiola. El projecte, revolucionari, va topar amb diversos entrebancs i va haver d'esperar fins al 2019 per començar-se a construir. Quatre anys més tard, les obres estan gairebé acabades. Però, lluny de treure'n pit, una part notable de l'entorn del club s'ha posat les mans al cap al veure el resultat. Començant pel preu, que s'ha quadruplicat des de la projecció inicial, ara fa una dècada. I acabant per la façana, que té un aspecte força allunyat del que mostraven els renders abans de l'inici dels treballs. Les projeccions virtuals feien preveure un estadi recobert totalment d'alumini, tancat i brillant. A l'hora de la veritat, han trobat a faltar la meitat de les lames, i la il·luminació de l'interior, visible des del carrer, ha donat lloc a tota mena de bromes, que comparen el coliseu blanc amb un gran centre comercial.

Un sostre retràctil, noves i renovades localitats VIP, una zona comercial i de restauració i la possibilitat de treure la gespa gràcies a un sistema d'enginyeria per poder acollir concerts multitudinaris. Aquests són alguns dels trets més destacats del nou estadi. Però, a ulls dels espectadors, tots aquests detalls queden camuflats per la controvèrsia que ha generat el revestiment del Bernabéu. Les xarxes se n'han fet ressò: "Llauna de sardines", "Cistell de vímet", "Serpentí d'una nevera" o "Hipercor gegant" són alguns dels mems que més s'han viralitzat. "En un projecte com aquest, monumental, les visualitzacions del projecte es fan públiques i allò s'acaba convertint en l'imaginari col·lectiu. L'error és creure que el render és la realitat, quan simplement és un element de venda del projecte", apunta Pep Quílez, vocal de la junta del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC).

Lluny de ser un maldecap, la pandèmia va permetre accelerar les obres: l'equip va traslladar-se a jugar sense públic a la ciutat esportiva mentre els operaris feien i desfeien a l'interior de l'estadi. Però la guerra a Ucraïna sí que suposava un cop dur, sobretot per a la coberta, feta d'alumini, ja que bona part dels materials van quedar bloquejats o es van encarir pel conflicte bèl·lic. "En qualsevol obra es pot assumir una desviació del pressupost, però en un projecte milionari un sobrecost suposa una quantitat de diners inabastable. Això explica que s'hagi hagut de retocar i modificar l'obra arran de l'encariment dels materials", analitza Quílez. Tot plegat havia de costar al voltant de 200 milions d'euros, segons va dir el president aquell llunyà 2011. Aleshores només hi havia un esbós del projecte. La darrera xifra situa el cost prop dels 900 milions, quantitat que inclou un augment de 225 milions mentre s'estava fent la remodelació. Diners extres que Florentino va aconseguir a través d'un crèdit aprovat per l'assemblea de compromissaris.

A Barcelona, on tot just aquest estiu van començar les obres de remodelació de l'Spotify Camp Nou, parlen amb prudència del Bernabéu, conscients que poden enganxar-se els dits. "La majoria de bromes s'han fet a través d'imatges aèries, però l'experiència dels espectadors que van a l'estadi a peu i que han d'aixecar el cap per contemplar l'estructura és molt diferent", diu una font vinculada a l'Espai Barça. Una opinió similar a la de Quílez: "A nivell de texturització, en el global, l'aproximació ha estat bastant bona, però han canviat els elements lumínics i la gent s'ha fixat en això".

A Madrid donen per fet que part dels problemes amb el nou Bernabéu se solucionaran

Des del Reial Madrid han optat per guardar silenci, tot i que des de l'entorn del club donen per fet que la majoria d'aquests problemes se solucionaran ben aviat. Que es canviaran algunes lames que són més petites del que s'havien projectat i que algunes que estan instal·lades en posició horitzontal passaran a ser verticals. Amb aquests petits retocs, expliquen, el nou Bernabéu s'hauria d'assemblar molt més als renders del que s'hi assembla ara mateix.

Però l'aspecte exterior no ha estat l'únic punt de crítica. En l'estrena del nou estadi en partit de Champions, l'Union Berlín alemany es va queixar a través del seu compte oficial que hi havia problemes amb el wifi. En paral·lel, segons va recollir la cadena Cope, nombrosos socis abonats s'han queixat que s'ha augmentat l'aforament a canvi de reduir l'espai entre els seients. Així, hi ha més localitats per fila, s'han eliminat els reposabraços d'algunes butaques que donaven més comoditat a la zona noble de tribuna i també hi ha menys distància amb els seients del davant. Aquests problemes i les goteres que van aparèixer durant les tempestes que va patir Madrid a l'estiu han posat el gran projecte personal de Florentino sota sospita. Queden dos mesos per a la inauguració oficial.

stats