Barça
Esports Barça 28/09/2023

La cadira que més crema a les oficines del Barça

Ja són quatre els càrrecs de responsabilitat relacionats amb l'Espai Barça que han caigut des del 2021

4 min
Les obres de remodelació del Camp Nou van començar al juny, un cop acabada la temporada de futbol.

BarcelonaMentre el primer equip de futbol masculí del Barça cavalca més o menys a bon ritme sota la batuta d'un renovat Xavi Hernández i amb el reforç de dos interins tan ben dotats com João Félix i João Cancelo, hi ha una realitat menys lluent que batega a les oficines barcelonistes: la fuga de talent. Mateu Alemany i Markel Zubizarreta són els dos exemples més recents —i també els més mediàtics— d'una tendència que s'estén als departaments no esportius d'un club que segueix sense CEO des de la marxa de Ferran Reverter i que està comandat per un president executiu, Joan Laporta, que defensa la "gestió familiar" d'un pressupost pròxim als 1.000 milions anuals. A les dependències d'Arístides Maillol i Sant Joan Despí hi ha persones que relacionen aquesta manera de governar amb l'increment de baixes voluntàries que ha registrat el club en els últims mesos, 23 en forma d'excedències que, en la pràctica, són renúncies definitives.

L'última sortida espontània —i consolidada, perquè no hi ha excedència— dels despatxos no esportius és la d'Àlex Barbany, membre del comitè de direcció blaugrana des de la victòria electoral de Laporta, al qual va acompanyar en actes de campanya en qualitat d'expert en la recerca de nous ingressos en un moment de greu crisi econòmica. Fruit d'aquesta col·laboració, el primer càrrec de confiança que va tenir va ser el de responsable de revenues (fórmula anglosaxona per referir-se als ingressos), però un any més tard va passar a l'àrea de l'Espai Barça per ser-ne el director executiu i dirigir-ne la part comercial. El canvi confirmava la pèrdua de confiança en Ramón Ramírez, responsable del projecte que havia entrat un any abans en la posició de Bill Mannarelli —l'executiu patrimonial de referència de la junta directiva de Josep Maria Bartomeu—, i s'emmarcava en la sacsejada interna que Laporta va fer a l'organigrama, col·locant-se a ell mateix en la part més alta i nomenant Joan Sentelles i César Martínez, dos amics de joventut i vells companys de negocis, al capdavant de l'àrea de compres, l'encarregada de liderar el procés de licitació de les obres del nou Camp Nou.

Àlex Barbany en una entrevista a l'extinta Barça TV.
Bill Mannarelli, exdirector patrimonial del Barça.

La principal cadira de l'Espai Barça crema gairebé tant com cremava la del director de comunicació amb Rosell o la del director esportiu amb Bartomeu. Però en el cas de Barbany, segons diuen diversos testimonis a l'ARA, la baixa voluntària ha caigut més aviat pel seu propi pes, ja que en la pràctica havia perdut poder decisió en el projecte i estava cansat de certes dinàmiques internes. "Pintava més quan va estrenar el càrrec que en aquests moments", analitza una persona pròxima. "L'Àlex marxa sense haver trobat el seu lloc al Barça", explica una altra font, que alhora lloa el ja extreballador barcelonista per la seva gran capacitat oratòria i perquè feia exposicions en un perfecte anglès, cosa que es valorava molt a l'hora de vendre el projecte als inversors que participen en el finançament del nou estadi. "Marxa molt content per l'experiència viscuda, però també alleugerit", explica un altre excompany.

Barbany ha arribat a un acord econòmic amb el club per desfer una relació laboral de dos anys i mig. En casos com el seu, el tracte es tanca amb unes xifres homologables a les d'un acomiadament improcedent i amb un estricte compromís de confidencialitat.

Sense relleu a l'Espai Barça, de moment

A preguntes d'aquest diari, des del Barça confirmen que, a hores d'ara, no hi ha plans per contractar el que seria el quart responsable de l'Espai Barça des del març del 2021 perquè els equips de treball que hi estan relacionats "ja funcionen". En la pràctica, per tant, la plaça de Barbany s'amortitza sense que se'n notin les conseqüències, ja que el pes específic del projecte recau des de fa mesos en tres persones de la màxima confiança de Laporta: els citats Sentelles i Martínez, de l'àrea de compres i encarregats de la relació amb la constructora Limak i la resta de proveïdors; i Lluís Moya, enginyer expert en estructures i peça clau per obtenir el permís definitiu d'obres de l'Ajuntament de Barcelona. Tots tres són amics i tenen relació personal amb el president. També està al corrent de l'evolució de l'Espai Barça, tot i que amb menys intensitat des que se'n va tancar el finançament, la directora corporativa Maribel Meléndez.

Sentelles, Martínez, Moya i Meléndez queden com els màxims responsables executius del projecte patrimonial més important de la història del Barça. Tot plegat amb la supervisió des de la directiva de Laporta i d'Elena Fort, assenyalada internament de facto com el relleu de Jordi Llauradó, exdirigent responsable de l'Espai Barça que va dimitir a finals de la passada temporada per profunds desacords amb l'adjudicació de les obres del nou Camp Nou.

stats