Barça

Mateu Alemany plega com a director de futbol del Barça

L'executiu balear ja va estar a punt de marxar del club a finals de la temporada passada

3 min
Mateu Alemany, director de futbol del Barça, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaJa és oficial: Mateu Alemany tanca una etapa al Barça. El director de futbol blaugrana, que a finals de la temporada passada ja va comunicar a Joan Laporta que se n'anava a treballar l'Aston Villa i finalment va decidir quedar-se al club, executarà la seva marxa quan finalitzi aquest mercat de fitxatges. Encara té diverses carpetes per tancar tant en l'apartat de sortides com en el d'entrades, però l'èxit o el fracàs de totes aquestes operacions ja no el perseguirà més enllà del 2 de setembre, que és quan definitivament recollirà les seves coses de la Ciutat Esportiva Joan Gamper.

La notícia, avançada per l'ARA i confirmada pel club minuts després, salta arran de la confirmació d'Anderson Luis de Souza, Deco, com a nou home fort esportiu de l'entitat. L'exjugador lusitanobrasiler ha firmat aquest matí el seu contracte i no només ocuparà la posició de Jordi Cruyff en l'organigrama, sinó que heretarà una posició més executiva en un context en què és vital conèixer les normes de control econòmic de la Lliga: el cèlebre fair play financer. El nomenament de Deco, futbolista blaugrana entre el 2004 i el 2008, és oficial sense que el Barça ni el flamant nou càrrec hagin explicat qui cobrarà ara les comissions associades al contracte de Raphinha Dias com a jugador del primer equip. El fitxatge del brasiler el va tancar precisament qui passarà a ser director esportiu. Aclarir aquest punt és important per al compliment del codi ètic blaugrana.

En el comunicat difós pel Barça, s'argumenta que "la incorporació concorda amb el comunicat que es va emetre el 2 de maig passat en què el president i Alemany van acordar la desvinculació de les seves responsabilitats un cop finalitzat l’actual mercat de fitxatges el pròxim 2 de setembre". "D’acord amb el referit comunicat, Deco i Alemany treballaran conjuntament fins al tancament del mercat d’estiu", afirma l'escrit, que finalitza dient que el club "detallarà les setmanes vinents l’estructura esportiva". Per tant, hi haurà més moviments per cobrir el forat que Alemany deixarà en l'organigrama. Ara bé, els raonaments oficials no acaben de casar amb les declaracions que va fer el balear després de repensar-se la seva sortida a l'Aston Villa. "Després d'una reflexió personal, el meu lloc és al Barça. Estic compromès amb aquest club, que és el més gran del món, i espero quedar-m'hi molt més", va dir el passat 20 de maig en una aparició a DAZN.

Una difícil convivència sota el paraigua de Laporta

Alemany va entrar a treballar al Barça poc després que Laporta guanyés les eleccions a la presidència del Barça el març del 2021. Estava sense feina després d'una etapa professional molt intensa en els despatxos del València. En la seva arribada al Camp Nou, va ser dels més escèptics amb la continuïtat de Leo Messi, que finalment no es va acabar produint per la negativa del club a firmar amb CVC i el greu daltabaix econòmic de la institució. L'executiu mallorquí ha sigut el principal interlocutor amb la Lliga durant aquests últims anys i l'artífex dels equilibris que ha hagut de fer el Barça per reforçar la plantilla i fer-la campiona de Lliga l'últim curs.

La tasca acomplida ha rebut l'aprovació de l'afició blaugrana, però alhora l'ha desgastat internament. Per això va estar a punt de sortir a l'Aston Villa, que li oferia plens poders en la configuració del projecte. Laporta va rebre amb sorpresa i decepció aquella decisió, si bé al final va celebrar la marxa enrere d'Alemany, que s'ha mantingut al capdavant de la direcció de futbol durant les últimes setmanes. L'andritxol ha treballat al costat de Deco, que ja era de facto director esportiu des del mes de juny, quan Alejandro Echevarría, el seu gran valedor, va trobar el moment perquè el seu excunyat Laporta l'entrés al club. La seva convivència amb l'exfutbolista ha durat exactament el temps que ha trigat el president executiu en comunicar-li que tindrà menys protagonisme en la presa de decisions.

stats