Barça
Esports Barça 30/07/2022

Com es cobrarà Deco la seva intermediació clau en el fitxatge de Raphinha?

Va renunciar a la seva comissió sobre el preu del traspàs, però no als honoraris calculats en relació al salari del jugador

3 min
Joan Laporta i Raphinha en la presentació del futbolista brasiler amb el Barça

BarcelonaAnderson Luiz de Souza, Deco, és una peça clau per entendre l'arribada de Raphinha Dias al Barça. Sense ell, de fet, l'exjugador del Leeds s'hauria quedat a la Premier League i no hauria anat a Barcelona. El davanter brasiler tenia molts pretendents, sobretot de la lliga anglesa, però el club blaugrana va aconseguir competir de tu a tu amb clubs que gaudeixen d'una llibertat econòmica molt més gran per incorporar-lo. El factor clau? La intermediació de Deco, el seu representant, en les negociacions. L'exjugador assessora el Barça al mercat brasiler i portuguès sense cobrar cap sou, segons apunten des del Camp Nou. Es va iniciar en el món de la representació de la mà de Jorge Mendes, figura clau en els moviments de mercat blaugranes.

L'interès del Barça per Raphinha va arribar a Leeds aquest gener. Els primers contactes ja els va fer Deco, que va parlar amb els despatxos del club anglès per informar de la voluntat de l'entitat dirigida per Joan Laporta de fitxar al davanter. "Ens arriba com un interès ferm. Ve de Deco i ja ens creiem que van de veritat", confessen des de les oficines del Leeds. Els blaugranes van ser els primers a picar a la porta preguntant per ell, abans que l'Arsenal, que també va apostar en ferm en un inici. Després van anar-hi el Tottenham i el Chelsea, que acabaria sent el màxim rival en la cursa per endur-se'l. Les negociacions van ser fluides des del primer moment i el representant brasiler va saber mesurar els tempos i reunir a les persones adequades perquè el seu representat aterrés a Barcelona fa un parell de setmanes. "Ha gestionat molt bé les polítiques dels dos clubs. Quan va veure que les reunions entre els de dalt no funcionaven, va organitzar trobades per citar els de baix", recalquen des de Leeds. Amb Mateu Alemany, Jordi Cruyff, el mateix Deco i els representants de l'àrea tècnica del Leeds es va anar coent a foc lent el fitxatge del futbolista.

Raphinha costava 25 milions d'euros si el Leeds baixava de categoria, però l'equip de Jesse Marsch va resistir a la Premier. Calia negociar, doncs, un preu de traspàs més elevat. En aquell moment, el Barça va deixar de ser el principal favorit per incorporar el jugador. Tant, que en el moment de prendre la decisió final, sobre la taula hi havia dues propostes: una del Chelsea i una del Barça. Els blues presentaven una de millor, però el futbolista preferia fer el canvi a la Lliga espanyola. En aquella situació, segons expliquen fonts de la negociació, Deco va moure fitxa i va renunciar a percebre una comissió a partir del preu del traspàs. L'import d'aquests honoraris va sumar-se al total de l'oferta del Barça, que gairebé igualava la del Chelsea. "Del Leeds no ha cobrat cap comissió. Teníem pactades unes quantitats, però ell va sacrificar-les per portar-lo al Barça", afirmen des del club anglès. "Si [Raphinha] anava al Chelsea, Deco guanyava molts més diners. Hauria cobrat per les dues bandes", afegeixen.

Deco a la llotja del Camp Nou

Deco, però, sí que rebrà una retribució econòmica com a agent de Raphinha per la seva arribada a Barcelona. "El que és habitual", diuen des de l'entitat blaugrana. Normalment, quan un futbolista fitxa per un nou club, el representant cobra entre un 5% i un 10% del salari (la xifra més baixa és la situació més comú). El representant brasiler rebrà la quantitat corresponent de manera prorratejada durant els anys que Raphinha jugui al Barça. Això farà que la comissió no impacti en el preu del fitxatge (el Leeds el cobra íntegrament), però sí en la massa salarial i d'amortitzacions del primer equip culer. És a dir, computarà en el fair play financer. L'amortització del fitxatge de Raphinha, per tant, no només s'haurà de calcular en funció del seu cost, sinó sumant-hi també la comissió deguda. Passa el mateix, per exemple, a l'hora de calcular l'amortització pendent de Frenkie de Jong, superior al que indicaria el preu del seu fitxatge a causa de les comissions i complements extres no recollits en el traspàs abonat a l'Ajax.

Nom propi de la pretemporada culer

Raphinha ha sorprès pel seu rendiment immediat. Això, però, no és cap sorpresa, destaquen des del seu exequip. "No necessita temps d'adaptació. Al Leeds va sorprendre com va encaixar de ràpid tant amb l'afició com amb Bielsa. Té molt físic, energia i potència ofensiva", recorden des dels despatxos del club anglès. "Abans que marxés li vam dir que no perdés el seu esperit. És molt treballador i solidari sobre la gespa i un jugador molt fiable per als entrenadors", afegeixen. Un cop presentat el 15 de juliol, es va incorporar a la dinàmica de l'equip i, després dels partits de pretemporada disputats, s'ha convertit en una de les il·lusions dels culers. I en una competència dura per a Ousmane Dembélé.

stats