BARÇA
Esports Futbol 05/02/2016

La lliga xinesa supera la despesa de la Premier en el mercat hivernal

Xina inverteix 258 milions aquest hivern, per sobre dels 247 del futbol anglès, mentre que a Espanya tot just se superen els 20 milions

Albert Llimós / Roger Requena
3 min
Els jugadors del Chelsea i l’Stoke City sortint al terreny de joc del Britannia Stadium, on els aficionats van lluir caretes de Mourinho.

BarcelonaCap Lliga europea pot competir amb la Premier League actualment. Les dades de fitxatges d'aquest mercat d'hivern exemplifiquen la distància que hi ha ara mateix entre el futbol anglès i la resta de competicions. En l'àmbit econòmic, però, la lliga anglesa ha trobat un dur competidor, la Superlliga de la Xina. Fins a 258 milions han invertit els xinesos aquest gener, superant els clubs britànics, que han gastat més de 247 milions d'euros. La Lliga espanyola, en canvi, se situa just per sobre dels 20 milions gràcies, especialment, als moviments del Celta, l'Atlètic de Madrid i el Granada. Són més de 200 milions de diferència entre totes dues competicions, una distància que encara es fa més gran si se suma el que van gastar els clubs durant l'estiu. La Premier ha fet rècord de despesa, amb més de 1.300 milions d'euros, superant per primera vegada els 1.000 milions de lliures.

Qui més ha gastat ha estat el Newcastle, amb pràcticament 38 milions, seguit dels modestos Norwich i Watford. Els equips de la part baixa són els que més han gastat, mentre que els conjunts que lluiten pel títol amb prou feines han fet moviments, i han buscat únicament arribades a través de cessions. De fet, l'únic que ha gastat notablement entre els aspirants és el líder, el sorprenent Leicester de Claudio Ranieri, que ha fet una inversió de 12 milions. El moviment més destacat, però, el va fer l'Stoke City de Bojan Krkic i Marc Muniesa. Quan faltaven poc més de 20 minuts per tancar el mercat, el club que dirigeix Mark Hughes va oficialitzar el traspàs del migcampista belga Giannelli Imbula, provinent del Porto, per 24 milions.

Els clubs anglesos basen aquesta robustesa econòmica en els ingressos per televisió que tenen garantits. La Premier passarà a cobrar pràcticament 7.000 milions d'euros entre el 2016 i el 2019. Una quantitat rècord que incrementa els ja ingressos alts que tenen els clubs per televisió, i que permetran, per exemple, que l'últim classificat de la Lliga aconsegueixi gairebé 100 milions d'euros la temporada que ve. Barça i Madrid n'obtenen 140. Una dada, doncs, que explica el poder dels conjunts de la Premier i la seva capacitat per adquirir els millors futbolistes que hi ha al mercat.

El futbol xinès trenca el mercat

A Itàlia, en canvi, els fitxatges han sumat més de 80 milions d'euros. Això sí, hi ha hagut molts moviments interns als mateixos clubs, que també han venut molt. Al 'calcio', per tant, s'ha reinvertit el que s'aconseguia a través de vendes. El club més actiu ha estat el Roma, seguit del Nàpols. Alemanya, sense moviments importants del Bayern Munic, ha gastat uns 45 milions. La gran sorpresa ha vingut de la Xina, on s'han invertit 258 milions per portar futbolistes com Ramires, l'exmigcampista del Chelsea que ha arribat al Jiangsu per pràcticament 30 milions, o Jackson Martínez, que ha deixat l'Atlètic per 42 milions, set més dels que van pagar els madrilenys per ell l'estiu passat. El colombià només havia anotat tres gols en 22 partits.

L'últim gran moviment és la venta del migcampista brasiler del Shakhtar Donetsk Alex Teixeira al Jiangsu Sainty per 50 milions d'euros, el que constitueix la venta més abultada d'aquest mercat hivernal. Altres traspassos destacats d'aquesta lliga han estat el del brasiler Gervinho (ha canviat el Roma pel Hebei Xina Fortune per 18 milions), el seu compatriota Elkeson (18,5 milions ha pagat el Xangai SIPG al Guangzhou), el colombià Fredy Guarín (ha canviat l'Inter de Milà pel Xangai Greenland per 13 milions.

stats