Esports Futbol 24/05/2021

Les quatre grans lligues abaixen el teló

Atlètic de Madrid, Manchester City, Inter de Milà i Bayern Munic es proclamen campions dels seus respectius països

Quim Salvans
3 min
Balança de les grans lligues europees

BarcelonaLes quatre grans lligues posen punt final a la temporada més atípica, en què la fredor de l'ambient i el silenci s'han apoderat dels escenaris. Malgrat tot, com cada any, el millor futbol europeu ha deixat pel camí alegries i decepcions.

El desenllaç de la Lliga ha sorprès a tothom. I no perquè els equips punters hagin deixat escapar un grapat de punts en els moments més decisius de la temporada. A la jornada 20, a ningú li passava pel cap que l'Atlètic podria perdre el campionat. Els matalassers, amb un partit menys, tenien 10 punts d'avantatge respecte al Barça i el Madrid. No obstant això, els dos grans equips del futbol espanyol es van posar les piles i els de Cholo Simeone van començar a desinflar-se. L'emoció ha estat servida aquests últims mesos, però la vulgaritat dels candidats al títol ens ha deixat un gust amarg.

A Anglaterra, el Manchester City no ha tingut compassió amb ningú. L'equip de Pep Guardiola ha protagonitzat una temporada per emmarcar i podria aconseguir el triplet si aquest dissabte guanya la final de la Lliga de Campions contra el Chelsea. Els citizens, que han igualat el rècord de la Premier League amb la ratxa més llarga de partits sense perdre (19), han presenciat com el Tottenham i l'Arsenal, equips que tenien una plaça a la Superlliga, ni tan sols han assolit la classificació directa per a l'Europa League.

Després d'aconseguir miraculosament la lliga el 2016, el Leicester City ha ressorgit. El conjunt entrenat per Brendan Rodgers s'ha quedat a les portes d'obtenir un bitllet per a la pròxima Champions. Les guineus s'haurien pogut convertir de nou en llops si haguessin derrotat o empatat contra els Spurs a l'última jornada. Tot i això, Jamie Vardy i companyia disputaran l'Europa League juntament amb el West Ham –que ha realitzat la millor temporada de la seva història.

Al país de la bota, la Serie A s'ha trastocat de principi a fi. L'Inter de Milà ha acabat amb l'hegemonia del Juventus, que feia nou anys que guanyava la lliga consecutivament. El comiat de Buffon, els dubtes que ha generat Pirlo i la incertesa del futur de Cristiano han passat factura a la Juve, que fins a l'últim moment s'ha trobat entre l'espasa i la paret. La cara de la moneda se l'emporta el Milà. Després de passar per crisis, els rossoneri tornaran a la màxima competició europea set anys després. En canvi, la creu és per al Roma. José Mourinho aterrarà a la capital italiana la pròxima temporada després que l'equip, entrenat fins ara per Paulo Fonseca, no hagi aconseguit quedar entre les sis primeres posicions. La setena posició col·loca la Lupa a la nova competició de la UEFA: la Conference League.

El balanç de les quatre grans lligues europees.

El Bayern Munic segueix augmentant la seva dinastia a Alemanya. Els bavaresos han alçat la seva novena Bundesliga de manera consecutiva, però el Leipzig de Julian Nagelsmann fa tres temporades que els busca les pessigolles. El tècnic, de només 33 anys, ha protagonitzat tres temporades fantàstiques al nord-est del país i això li ha permès que precisament el Bayern hagi arribat a un acord amb ell per a les pròximes cinc temporades. Malauradament, el Schalke 04, un històric de la competició, ha descendit després de canviar fins a cinc vegades d'entrenador aquesta temporada.

El PSG protagonitza la decepció més gran

La sorpresa de la temporada ha passat a la Ligue 1. El Lille ha ensenyat les vergonyes del PSG, guanyant la lliga francesa amb un pressupost quatre vegades menor que l'equip parisenc. Ni lliga ni Champions per a Neymar Jr. i Mbappé.

stats