Escàndol arbitral

Surten a la llum nous àudios del polèmic Madrid-Almeria

Hernández Hernández va convèncer Hernández Maeso que Vinícius va marcar amb l'espatlla

ARA
3 min
Hernández Maeso discutint amb jugadors de l'Almeria al Bernabéu.

BarcelonaL'escàndol arbitral vinculat al partit Reial Madrid - Almeria de diumenge passat, que va acabar amb victòria agònica blanca contra el cuer de Primera Divisió, continua monopolitzant el debat futbolístic d'aquesta setmana. Si a partir de la publicació, per la via oficial i reglada, dels àudios amb les converses entre els àrbitres del duel es podia concloure l'enorme influència del col·legiat del VAR, el veterà canari Alejandro Hernández Hernández, sobre el criteri del debutant Francisco Hernández Maeso, encarregat de dirigir el partit al terreny de joc, aquest dimarts el canal Jijantes ha publicat més gravacions sobre la seqüència completa de l'acció més polèmica: el gol concedit a Vinícius (era l'empat, el 2-2) després que fos anul·lat prèviament per mans.

El nou enregistrament capta els més de dos minuts i mig que transcorren entre la rematada de l'extrem brasiler i la concessió del gol després de la revisió del VAR. "Per a mi són mans", justifica Hernández Maeso quan invalida el gol en primera instància. "Xiules després, oi? Xiules quan la pilota ja havia entrat, oi?", li respon des de la sala VOR Hernández Hernández, que tot seguit demana imatges congelades en comptes d'una seqüència en loop per acabar concloent que Vinícius marca, segons el seu criteri, amb tota la legalitat. "Busca el punt de contacte", repeteix en diverses ocasions als seus ajudants de vídeo el canari, que arriba a la seva conclusió quan li col·loquen la imatge "inversa dreta".

Després de gairebé un minut de revisió, emet el seu veredicte: "No hi ha mans, i falta, tampoc. La pilota impacta a l'espatlla". És en aquell punt quan recomana a Hernández Maeso que revisi l'acció a la pantalla de la gespa amb imatges que en reforcen la legalitat. Tot ben dirigit des de la sala VOR. "Assenyalaré gol", acaba rectificant Maeso. "Vinga, som-hi", afegeix alleugerit Hernández Hernández, un dels àrbitres més vilipendiats pels famosos vídeos de Real Madrid Televisión.

Jijantes també ha tret a la llum un àudio no publicat a través dels canals oficials en què l'àrbitre del VAR li dedica un "muy bien, mi niño" al col·legiat extremeny de camp després que aquest últim, que és força més jove i inexpert, comprés la seva tesi sobre el penal per mans de Kaiky no xiulat d'origen. Maeso va anar al monitor instat per Hernández, que el va animar a assenyalar pena màxima. "Si la jugada hagués acabat en gol, no l'hauríem anul·lat. Per tant, no podem fer el mateix amb el penal", assegura en l'enregistrament el col·legiat canari, que no va observar res punible en el desplaçament de Rüdiger a Kaiky que va provocar que el central de l'Almeria impactés la bola amb el braç a l'àrea de Maximiano. Ara bé, en la mateixa gravació afegeix: "Em tenia incòmode, li estava donant voltes i em feia dubtar, però és penal". És a dir, la jugada era totalment interpretable. No era cap error clamorós, que és el que va motivar la implantació del VAR.

Denúncia de la RFEF a la Guàrdia Civil

Arran d'aquestes filtracions, la Federació Espanyola del Futbol (RFEF), organisme del qual depèn el Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA), ha presentat una denúncia davant la Guàrdia Civil per "l'extracció de material audiovisual del sistema VAR". L'ens titlla les gravacions d'ús "professional i privat" i considera "extremadament greu" que aquestes hagin vist la llum. Així mateix, assegura que manté una investigació oberta "per depurar responsabilitats" i promet la presa de mesures excepcionals per protegir els enregistraments dels pròxims partits.

stats