Futbol

"Li toca a l'espatlla": els àudios del VAR després del polèmic Reial Madrid-Almeria

Surten a la llum les converses entre els àrbitres del partit

5 min
Hernández Maeso discutint amb jugadors de l'Almeria al Bernabéu.

BarcelonaEl partit que va enfrontar el Reial Madrid i l'Almeria ahir a la tarda passarà a la història com un dels més polèmics des de la implantació del VAR. Després de perdre a la Copa contra l'Atlètic de Madrid, el club blanc no es podia permetre encaixar una altra derrota, i encara menys contra el cuer de la classificació. La sala VOR va arribar a intervenir en tres jugades més que dubtoses, tot i que fins ara s'havia explicat que si les jugades deixaven marge d'interpretació, la del col·legiat principal era sempre la que s'imposava. "Van fer el que sempre fan, però, segons el protocol, l'àrbitre s'hauria de mantenir escèptic", diu a l'ARA l'exàrbitre de Primera Eduardo Iturralde González. A més, afegeix que, seguint el protocol, els àrbitres del VAR només haurien de parlar amb el principal "abans de cridar-lo a revisió" i no s'haurien de referir a les accions mentre aquest les està veient en el monitor.

L'Almeria va començar el partit molt bé i va avançar-se en el marcador abans del primer minut de joc amb un gol de Ramazani. Amb tombarella en la celebració inclosa. La primera part va seguir amb una defensa molt ben ordenada dels de Gaizka Garitano. I, ben bé a les acaballes del primer temps, el català Edgar González va marcar un golàs des de fora de l'àrea. Així, els blancs se'n van anar cap als vestidors amb un 0-2 en contra.

Després del xiulet de reinici del joc, el partit va seguir la mateixa dinàmica: un Almeria molt endreçat en defensa es protegia mentre intentava enganxar el conjunt de Carlo Ancelotti al contraatac. Però vuit minuts després va arribar la primera polèmica. Fruit d'una centrada de Fran García, l'experico Joselu va rematar la bola, que just després va tocar a la part superior del braç de Kaiky. Des de la sala VOR, Alejandro Hernández Hernández va cridar l'àrbitre principal, Francisco Hernández Maeso, a revisió i va mostrar-li l'acció. Ara bé, va oblidar mencionar la possible falta de Rüdiger sobre Edgar. De fet, en el mateix àudio se sent de fons alguna persona de l'Almeria cridant: "Se li repenja, és falta!". Maeso, però, va considerar que "remata el jugador del Madrid i colpeja el braç separat que ocupa un espai del defensor de l'Almeria".

Penal i gol de Bellingham. Iturralde González diu que l'error del VAR en aquesta acció va ser "focalitzar" Maeso en la mà. L'exàrbitre creu que el problema va ser que des de la sala VOR només es parlés del braç de Kaiky, i no pas de com Rüdiger va repenjar-se sobre Edgar. Jugada que, segons el criteri d'Iturralde, "és falta". "Si només li parlen d'una cosa, ell no es fixarà en les altres", afegeix.

La segona acció polèmica va arribar tot just quatre minuts després. Dion Lopy va recuperar l'esfèrica a la medul·lar gràcies a una pèrdua de Bellingham, després d'un duel entre els dos jugadors que es va produir just davant d'Hernández Maeso. L'Almeria va sortir a la contra i l'exmadridista Arribas va marcar un gol que no va celebrar. Va fer bé, perquè just després Hernández Hernández cridaria l'àrbitre principal a revisió. "Vine a veure-la", li demana. A més, des del VOR sí que es dirigeixen a Maeso donant-li indicacions sobre la jugada: "Si vols et poso una [càmera] àmplia perquè vegis que acaba directament en gol", li assenyalen. Sobre aquesta jugada, Iturralde González diu que no hi ha discussió: "Ens agradi o no, sempre es xiulen".

Finalment, l'acció més polèmica del duel va arribar al minut 67, quan Maeso va assenyalar mans després d'un gol de Vinícius fet amb la part superior del braç. Semblava clar: l'extrem madridista tenia el braç estès i el mateix jugador ni protestava. Ara bé, de sobte, la sala VOR va tornar a cridar l'àrbitre principal a consultar la jugada. També van sorprendre els talls de vídeo que seleccionats per ensenyar la jugada: eren les perspectives en què pitjor es veia l'acció.

Maeso va rectificar i va donar gol. Però que va passar? En la conversa entre col·legiats, l'àrbitre de la sala li diu al principal: "Li toca l'espatlla dreta". I, per si no n'hi havia prou, repeteix: "Li toca a l'espatlla". A més, deixa caure: "Valora tu si és falta, però...". L'exàrbitre Iturralde González tampoc té dubtes sobre aquesta acció: "El VAR va venir per solucionar els errors manifestos, no per intervenir quan una acció no és clara". També assegura que no entén com "només li posen les repeticions des del darrere, on si sembla que li toca a l'espatlla", i no pas "a les que si es veu que són mans".

Cal recordar que, durant les últimes setmanes, el col·legiat del VAR Hernández Hernández s'havia convertit en una de les principals dianes de les crítiques en els vídeos de Real Madrid Televisión. D'altra banda, Vinícius, que després de marcar amb el braç no va protestar que el gol no pugés al marcador, ha sortit aquest dilluns a les xarxes per proclamar el contrari fent referència als seus inicis a Copacabana.

Per què tenim ara els àudios del VAR?

Durant l'última setmana de desembre vam saber que a partir de la Supercopa d'Espanya es publicarien els àudios del VAR. Aquesta era una petició que el món del futbol demanava a crits, però que el Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA) es negava a concedir. Però per què es va aixecar la negativa? Pedro Rocha, el substitut de Luis Rubiales a la RFEF, s'ha volgut desmarcar al màxim del seu predecessor i ha impulsat un seguit de mesures visibles per transmetre una imatge de renovació i transparència.

Per això, després d'un seguit de polèmiques, Rocha va decidir practicar aquest canvi. De fet, això va contradir el president del CTA, Luis Medina Cantalejo, que havia dit que mentre ell fos al capdavant els àrbitres no atendrien els periodistes després dels partits i els àudios del VAR estarien protegits. Així, el context electoral de la RFEF ha fet canviar radicalment el full de ruta.

El CTA obre una investigació interna per una filtració d'un àudio

La polèmica no s'acaba aquí, perquè tal com ha avançat aquest vespre la SER, el CTA ha obert una investigació interna per la filtració d'un àudio relacionat amb una possible agressió de Vinícius a Pozo que no va ser revisada. La jugada en qüestió va tenir lloc al minut 85, amb l'empat encara de 2-2 al marcador. Qui ha fet públic aquest àudio és el periodista Gerard Romero. Només els estaments arbitrals vinculats al partit entre el Reial Madrid i l'Almeria i l'empresa Hawk-Eye, l'encarregada d'enregistrar les imatges del VAR, tenien en possessió l'àudio, que no va estar a disposició de les televisions amb drets per fer-lo públic. Embolica que fa fort.

stats