FUTBOL INTERNACIONAL
Esports Futbol 20/08/2018

“No volem dones a les primeres files de l’estadi, són una trinxera”

Un comunicat dels ultres del Lazio escandalitza el futbol italià

3 min
Aficionats del Lazio al gol nord de l’estadi Olímpic de Roma, on es van repartir els fullets que demanaven que els dones no ocupessin les primeres files.

Barcelona“No crec que passi res, mai passa res. L’historial dels ultres del Lazio és tan llarg que frustra molt veure com segueixen fent de les seves”, es queixa Augusto Icardi, un periodista italià, després de l’últim escàndol protagonitzat pels radicals del Lazio, el segon club de Roma. Abans del partit contra el Nàpols van deixar uns papers a la zona que ocupen des dels anys 70, el gol nord de l’estadi Olímpic de Roma, on afimaven: “Per a nosaltres [aquest espai] és un lloc sagrat, un espai amb un codi no escrit però que ha de ser respectat. Les primeres files, com sempre, les vivim com una trinxera. No hi admetem dones, mares i xicotes, així que les convidem a ubicar-se a partir de la fila número 10. Els que trien l’estadi com una alternativa romàntica a la Villa Borghese [un parc al nord de Roma] que vagin a altres sectors’’.

La primera jornada de la Serie A (la lliga italiana) va deixar una sensació amarga als aficionats, ja que a les bones notícies -com les mostres de suport a la ciutat de Gènova per la tragèdia del pont Morandi o el nivell de joc, amb equips reforçats com la Juve, el Roma o el Nàpols- s’hi van sumar les accions dels radicals. Al camp del Torí, radicals del Roma, l’etern rival del Lazio, van mostrar una pancarta on es feia burla de Vincenzo Paparelli, un aficionat del Lazio que va perdre la vida el 1979 quan va rebre l’impacte d’un coet llançat durant un derbi de la capital italiana. I dissabte, en el debut de Cristiano Ronaldo amb la Juve, tota una graderia de l’estadi de Verona va quedar buida. L’estadi, de propietat municipal, és compartit pels dos equips de la ciutat, l’Hellas Verona, ara a Segona, i el Chievo. Els radicals de l’Hellas, coneguts per ser d’extrema dreta, van exigir que la zona on solen situar-se no s’obrís a aficionats de la Juve que volien veure el debut del portuguès i l’Ajuntament veronès, per evitar incidents, va cedir a la pressió.

El comunicat del ultres del Lazio

En el cas dels fullets repartit pels radicals del Lazio, el missatge anava signat per Diabolik Pluto, sobrenom de dos dels històrics líders dels Irriducibili, el principal grup radical d’aficionats del Lazio. Fabrizio Piscitelli, conegut com a Diabolik, ara mateix és a la presó per participar en una xarxa que portava droga des d’Espanya. Ettore Abramo, Pluto, també va ser empresonat per fomar part d’una xarxa que guanyava diners amb màquines de joc trucades. En els últims anys, els líders dels Irriducibili han sigut investigats per participar en activitats il·legals, especialment lligades al tràfic de drogues, en què tenien com a socis membres dels grups criminals dels anys 70 i 80, com la famosa Banda della Magliana, o mafiosos albanesos.

Un llarg expedient

Els líders històrics d’aquest grup radical, que té una ràdio pròpia, diferents bars i una marca de roba que ven productes a simpatitzants de l’extrema dreta de molts països europeus, segueixen controlant el grup des de la presó. Un grup que en els últims anys ha provocat altres escàndols, per exemple, mostrant esvàstiques o una bandera amb la cara de Hitler. Ara fa un any, l’afició del Lazio va utilitzar la cara d’Anna Frank per fer adhesius que atacaven els aficionats del Roma. La Federació va reaccionar fent llegir un tros del diari d’Anna Frank abans de cada partit, però el llavors entrenador del Torí, el serbi Sinisa Mihajlovic, va afirmar que no sabia qui era Anna Frank. Mihaljovic havia jugat al Lazio i havia mantingut una bona relació amb els Irriducibili, el grup responsable dels adhesius. De fet, aquest grup, que manté una bona relació amb grups radicals espanyols com els del Madrid, va arribar a mostrar el gener del 2000 una pancarta en què es podia llegir “Honor al Tigre Arkan” abans d’un Lazio-Bari. Pocs dies abans havia mort assassinat el criminal de guerra serbi Zeljko Raznatovic -conegut com a Arkan-, exultra de l’Estrella Roja i acusat de centenars de morts. Els Irriducibili dir que el seu gest era una dedicatòria a Mihajlovic, que era amic de Raznatovic.

stats