Barça

"Gavi té coses d'Iniesta i Xavi, però també de Keita": per què ens agrada tant l'última perla del Barça?

El club ja ha iniciat les primeres converses per renovar-lo i millorar la situació d'un jugador "cridat a quedar-se al primer equip"

4 min
Pablo Martín Páez Gavira

BarcelonaHi ha una convicció recurrent entre els entrenadors del futbol formatiu del planter blaugrana: "Si un futbolista demostra la seva qualitat, l'edat no ha de ser una barrera perquè pugui jugar a l'elit". Una frase que sintetitza a la perfecció l'eclosió de Pablo Martín Páez Gavira Gavi, que en menys d'un any i mig ha passat de jugar al cadet del Barça a debutar amb la selecció espanyola absoluta i ser titular amb el conjunt de Ronald Koeman. "Des de ben petit a La Masia ja sabíem que, si no passava res, era un dels jugadors escollits per arribar al primer equip", afirma l'exentrenador del filial blaugrana, Garcia Pimienta.

"Al juny de l'any passat era un jugador de la plantilla del cadet A i ara ja ha anat amb la selecció espanyola. No va passar pel juvenil B, sinó que va fer el salt directament al juvenil A [per jugar-hi la temporada 2020-21] i, el curs passat, ja va jugar alguns partits amb mi al filial", recorda el tècnic barceloní sobre un migcampista que tot just a l'agost va complir 17 anys. Després de firmar el seu primer contracte com a professional el setembre del 2020 i malgrat ser un dels futbolistes més joves del juvenil A, a mitja temporada ja va començar a estar en dinàmica del filial. Al febrer, Garcia Pimienta el va fer debutar: "És un jugador especial que entén molt bé el joc. Sap jugar entre línies, ben perfilat i oferint solucions. Sempre que rep encara la porteria contrària".

Entre les virtuts de Gavi també hi ha la polivalència, fet que valora especialment Koeman. "Al primer equip està jugant tant d'interior com d'extrem, entrant cap a dins i generant superioritats amb molt criteri. Un fet que parla molt bé d'ell perquè demostra que entén molt bé el joc", continua l'exentrenador del filial. "També té molt caràcter i treballa tant ofensivament com defensivament, i això, per a un interior del Barça, és clau". La voluntat de ser a tot arreu de Gavi, però, també xoca amb un punt d'acceleració: "Alguns cops peca de tenir massa ímpetu i això fa que vegi alguna targeta quan podria frenar-se un mica i no entrar tant de cop, però això també és fruit de l'edat i amb el temps ho polirà".

Les virtuts d'Iniesta i Keita

Carles Martínez, actual seleccionador sub-20 de Kuwait i exentrenador de La Masia, coincideix amb la radiografia de Pimienta i defensa que, a parer seu, la posició ideal per al jove jugador de Los Palacios y Villafranca és la d'interior esquerre. "Pot jugar en diversos llocs perquè no és un futbolista que tingui una única gran virtut, sinó que en té moltes. De fet, pot jugar en les tres posicions del mig del camp o de fals extrem, com ja ho va fer Iniesta, però on és més determinant és com a interior esquerre: filtrant l'última passada i també arribant des de la segona línia", exposa el tècnic, que va viure de primera mà la progressió formativa de l'andalús, ja que el va dirigir tant a l'infantil com al cadet A després que arribés al Barça el 2015 per jugar a l'aleví A procedent del Betis.

Gavi abraçant Memphis en presència de Nico.

Iniesta és un dels futbolistes en els quals s'emmiralla Gavi, però Martínez també posa damunt la taula un nom que mai va ser gaire mediàtic però que va enamorar Pep Guardiola: "Ofensivament pot recordar Iniesta, però crec que és molt més arribador i té més gol. S'hi ha de sumar que a nivell defensiu és més treballador i, en certa manera, em recorda el Keita que vam veure al Barça. És molt complet, també té coses de Xavi, però al final: el Gavi és i ha de ser el Gavi".

L'extècnic del planter exposa aquesta anàlisi alhora que celebra que els jugadors de la casa puguin tenir oportunitats al primer equip: "És cert que el context actual ha afavorit l'arribada dels joves, però ni Gavi ni la seva família ni el seu entorn mai no han demanat res més del que s'ha anat mereixent al llarg dels anys". Una observació que comparteix Garcia Pimienta: "És igual d'humil que bon jugador. Si ara hagués de jugar amb el juvenil B hi aniria sense cap problema".

Ben envoltat

L'entorn del jugador i l'acompanyament que ha tingut a La Masia, de fet, són factors clau per explicar "la maduresa i la naturalitat" amb les quals Gavi està devorant etapes amb tan sols 17 anys. Un extreballador del planter que el coneix bé a ell i a la seva família posa en valor que "està molt ben assessorat". Gavi està representat per Iván de la Peña i el Barça ja ha iniciat les primeres converses amb el futbolista i el seu entorn per ampliar el vincle que uneix les dues parts i millorar les condicions d'un contracte que finalitza el 2023. "El seu entorn és sa. En canvi, Ilaix, que també era un nano que havia de jugar al primer equip, tenia uns representants que pensaven més en el traspàs", resol la mateixa font, que el defineix com un jugador "cridat a quedar-se al primer equip".

El caràcter impulsiu que Gavi ensenya a vegades damunt del terreny de joc també es veu amb la seva forma de ser. "A La Masia se segueixen unes pautes i uns hàbits que s'han de respectar i, com tot noi jove, ha tingut les seves distraccions. Quan se l'havia d'amonestar perquè, per exemple, no menjava el que tocava o no volia estudiar, la manera de fer-ho era alertant el seu entrenador dient-li que no podria anar convocat o que hauria de jugar menys minuts. Això és el que els molesta més, però ell ho acceptava i s'esforçava per millorar. És un noi atent, que escolta i humil", recorda l'esmentada font, que allunya el jugador de qualsevol forma de pretensió o ostentació. "Veus altres nanos que quan comencen a destacar vesteixen d'una manera més extravagant o que canvien la seva actitud. Ell, en canvi, es passejava per La Masia amb pantalons curts i xancletes i segueix tractant de la mateixa forma els seus amics per molt que ja jugui amb el primer equip del Barça".

stats