BARÇA
Esports 30/06/2020

Enginyeria amb els fitxatges per evitar tenir grans pèrdues

El Barça ven Cucurella i prioritza rebre el màxim de diners aquest curs

i
Toni Padilla
3 min
Marc Cucurella seguirà al Getafe

BarcelonaJust quan l’Atlètic de Madrid jugava al Camp Nou, la direcció esportiva del Barça seguia intentant tancar alguna operació de mercat per intentar aconseguir millorar l’exercici econòmic de la temporada 2019/20, que acabava a les 12 de la nit. Condemnats a perdre diners per culpa dels ingressos que no han arribat després de la pandèmia del covid-19, la directiva ha utilitzat el mercat de fitxatges per intentar millorar una situació complicada, per com el covid-19 ha canviat les normes d’un mercat a la baixa. Al final, però, no va poder vendre Todibo ni Rafinha. Però sí que va poder anunciar que entraven més diners, per Marc Cucurella.

Quan ningú podia imaginar encara que hi hauria una pandèmia global, el Barça havia presentat uns pressupostos en què estava previst ingressar 124 milions d’euros en operacions esportives. Una tendència de les últimes temporades, aquesta de donar per fet que es vendran futbolistes, sense saber ni qui serà ni quan. Uns plans que es podien complir en un mercat generós, però no tant quan la pandèmia ha fet entrar la por al cos dels directius dels grans clubs europeus. Al final, però, el Barça haurà complert aquestes previsions, tot i que ha necessitat fer exercicis d’enginyeria econòmica perillosos per maquillar part de les pèrdues provocades exclusivament pel covid-19, com les de les entrades de l’estadi que no s’han venut o les de tenir el Museu i les botigues tancades. Abans de la pandèmia el Barça ja havia venut futbolistes per valor de 54,5 milions, amb operacions com la cessió de Coutinho al Bayern de l’any passat -el club alemany va pagar 8,5 milions en aquesta operació- o la venda de Malcom al Zenit per 40 milions, Carles Pérez al Roma, Palencia al Saint-Étienne o Abel Ruiz a l’Sporting de Braga. Després de tancar la venda d’Arthur Melo per 72 milions més 10 de variables a la Juve, l’objectiu ja estava gairebé complert, tot i que el saldo positiu pel brasiler en realitat és de 50 milions, ja que cal restar 20 milions encara no pagats al Gremio del seu fitxatge el 2018.

Cucurella, amb canvis

I l’últim dia de l’exercici el Getafe va exercir el seu dret de compra sobre Marc Cucurella. El club madrileny pagarà 10 milions d’euros al club blaugrana. Els dos clubs van negociar modificar les condicions d’aquesta operació, ja que el Getafe tenia una opció de compra de 6 milions sobre Cucurella en què el Barça s’hauria quedat el 40% d’una futura operació si el Getafe ven el jugador. Prioritzant tenir diners avui, el Barça va negociar noves condicions. El Getafe paga 10 milions en lloc de 6, però el Barça només es quedarà el 10% d’un futur possible traspàs.

El Barça calcula que deixarà d’ingressar entre 150 i 160 milions d’euros del pressupost que havia previst inicialment, amb què aspirava a convertir-se en el primer club de futbol que passa dels 1.000 milions d’ingressos en una temporada. Ara bé, també tenia previst gastar gairebé la mateixa xifra, especialment per culpa dels alts salaris dels futbolistes, motiu pel qual aquest exercici es tancarà amb números vermells. La directiva, però, ha intentat amb les operacions de mercat complir com a mínim amb els milions previstos inicialment amb la venda de jugadors. Com ha passat les últimes temporades, l’últim dia de mercat es van tancar operacions que permeten quadrar els pressupostos evitant pèrdues. Aquesta temporada encara no se sap quin podria ser el balanç final, però la directiva explicarà les xifres els pròxims dies, després de tancar un pressupost excepcional per culpa del coronavirus. De fet, la rebaixa del 70% del salari de tots els equips professionals durant tres mesos va permetre a la directiva estalviar una mica més de 50 milions d’euros. És una temporada tan estranya que es tanquen els seus números però a nivell esportiu se segueix jugant, ja que el covid-19 ha provocat que s’allargui la temporada. De fet, ahir Miralem Pjanic va jugar amb la Juve al camp del Genoa. El bosnià passarà a ser blaugrana a l’agost, quan acabi la Champions per a dos clubs que han tancat una operació, la d’Arthur i Pjanic, que els permetrà presentar un balanç econòmic de temporada més digne. Tot i que per fer-ho s’han condicionat decisions esportives.

Ahir, per cert, també va ser l’últim dia al Barça d’Arda Turan. El futbolista, que va costar gairebé 40 milions al Barça, va tornar al gener a la disciplina del club, quan es va donar per acabada la seva cessió a l’Istanbul Basaksehir, afectat per un munt de problemes extraesportius, com agressions, denúncies o acusacions de donar suport a polítics acusats de voler donar un cop d’estat.

stats