FUTBOL

Els gols com punyals de Luis Suárez

El davanter uruguaià fa més líder l’Atlètic de Madrid, mentre el Barça necessita sumar els mitjos a l’atac

Luis Suárez
i Albert Nadal
25/01/2021
3 min

Barcelona“Luis Suárez era el millor davanter centre que hi havia a Europa”. Després del triomf de l’Atlètic de Madrid de diumenge, el president matalasser Enrique Cerezo va treure pit del fitxatge, gairebé regalat, del davanter uruguaià. La sentència de Cerezo és totalment subjectiva, però el que és objectiu és que Suárez lidera la taula de màxims golejadors de la Lliga amb 12 dianes, les mateixes que el davanter del Sevilla Youssef En-Nesyri i una més que Leo Messi, màxim golejador del conjunt blaugrana. Els gols de Suárez estan sent determinants perquè l’Atlètic de Madrid lideri amb mà de ferro el campionat: els matalassers són primers amb set i deu punts de marge respecte del Reial Madrid i el Barça, i amb un partit menys jugat que blancs i blaugranes. 

Amb cada gol de l’uruguaià, ressona a Barcelona el debat de si va ser encertat o no deixar marxar Luis Suárez pràcticament de franc a un rival directe. Oficialment, el davanter va ser traspassat únicament a canvi de 6 milions d’euros en variables, tot i que Mundo Deportivo va publicar que l’Atlètic va descomptar cinc milions dels 15 que el Barça devia als matalassers per diferents drets de tempteig de futbolistes com Saúl Ñíguez i José Maria Giménez que no s’han executat –i que se sospita que estan emmarcats en una operació per fer les paus amb l’Atlètic després de tota la polèmica i les amenaces de denúncia arran de les negociacions per fitxar Antoine Griezmann–. De fet, per aquests “drets preferencials”, el club blaugrana encara deu actualment cinc milions al conjunt madrileny, tal com es registra a l'última memòria econòmica.

Els arguments de Bartomeu

Per desprendre’s de Luis Suárez, l’entitat comandada llavors per Josep Maria Bartomeu va esgrimir dos arguments principals. El primer, alliberar-se de pagar l’alt sou de l’uruguaià –que estava situat en el segon esglaó salarial més alt de la plantilla, on també hi ha el de Griezmann–. El segon, “iniciar un procés de renovació de la plantilla” que va ser encomanat a Ronald Koeman, que es va encarregar de comunicar-li a Suárez que no comptava amb ell.

A priori, el cicle de Luis Suárez, el tercer màxim golejador de la història del Barça només superat per Leo Messi i César Rodríguez, semblava esgotat a Barcelona. En una teòrica renovació d’un equip cada cop més envellit –en el fatídic partit del 2-8 contra el Bayern de Munic la mitjana d’edat de l’onze fregava els 30 anys–, la marxa de futbolistes com el davanter uruguaià, Ivan Rakitic o Arturo Vidal no va generar una gran controvèrsia en l’afició. El principal problema rau en haver reforçat un rival directe amb Suárez i no comptar amb un relleu de garanties a la plantilla blaugrana.

El mateix Messi ho va qüestionar en una entrevista recent amb Jordi Évole: “Ja tenia decidit anar-me’n abans que acomiadessin el Luis. Però em va semblar una bogeria com va marxar. Se’n va anar gratis, pagant-li els anys de contracte, a un equip que lluita pels mateixos títols que nosaltres”.

A l’Atlètic de Madrid del Cholo Simeone, Suárez ha trobat un hàbitat en què se sent còmode. L’uruguaià viu com a home d’àrea a Madrid. I, en això, Suárez segueix fent el que fa anys que demostra que millor sap fer: marcar gols. Fins ara, acumula 12 dianes (de 18 rematades a porteria) en 15 partits jugats a la Lliga. 

I, en els últims enfrontaments, l’uruguaià s’ha especialitzat en marcar gols decisius per sumar punts: va ser l’autor de l’únic gol contra el Getafe (1-0), va marcar la diana de l’agònic triomf contra l’Alabès al minut 90 (1-2), i va fer un doblet contra l’Eibar que també va valer els tres punts per al seu equip (1-2). A la Champions, en canvi, encara no s’ha estrenat amb el seu nou equip. De fet, la seva falta de punteria a la Lliga de Campions, especialment fora de casa, va ser una de les principals lloses en els seus últims anys com a blaugrana. 

La baixa d’Ansu Fati

Mentre Luis Suárez va fent gols que situen l’Atlètic més líder a la Lliga, el Barça segueix sense tenir un davanter centre de referència. Griezmann és el quart futbolista que més remata de tota la competició (20), però només ha marcat 5 gols en 18 partits. Suárez, entre gols i assistències, ha participat en el 38% de les dianes del seu equip a la Lliga; Griezmann, en el 23%. Braithwaite, per la seva banda, ha marcat tot just dos gols en 16 participacions.

El francès és el segon màxim golejador del Barça a la Lliga, allunyat dels 11 gols de Messi. Koeman, que ha reclamat sense èxit Memphis Depay, va trobar en Ansu Fati un recurs per ser el punta fins que es va lesionar de gravetat. Ara fa temps que insisteix en l’aportació ofensiva dels mitjos, parcel·la en què comença a sobresortir Frenkie de Jong.

stats