ESPANYOL
Esports 31/08/2017

El govern xinès alenteix el creixement de l’Espanyol

El club admet que el creixement previst potser serà més lent

R.r.
2 min
Chen Yansheng a Cornellà-El Prat.

BarcelonaEntre els titulars relatius a les novetats del mercat de fitxatges, el vicepresident Carlos García Pont va deixar anar una advertència que pot afectar, seriosament, els plans de l’entitat respecte al projecte que vol desenvolupar de la mà de Rastar Group. Preguntat sobre si les restriccions del govern xinès poden afectar els diners que posi l’empresa al club (aquest estiu s’han invertit 8 milions en fitxatges, la meitat del curs passat), va ser contundent: “Afectarà el creixement que volíem tenir, serà més lent del que esperàvem. Eren unes limitacions que no estaven previstes”.

Posteriorment va matisar que, encara que s’hauran d’adaptar al nou context, mantenen el full de ruta marcat: “Això no vol dir que no fem passos importants com el fitxatge de Dídac per seguir aquest creixement i ser un club important”. Pont, això si, va deixar clar que la paraula de Chen Yansheng és ferma i segueix vigent: “L’Espanyol forma part de les seves empreses. No entra ni surt dels llocs. El seu compromís i la seva il·lusió es mantenen com el primer dia”.

Restringir la sortida de capital

Tot plegat neix de la voluntat del govern xinès d’evitar la fuga de més capital a l’estranger. Els últims mesos han augmentat les operacions fora del país asiàtic, circumstància que ha provocat una devaluació del iuan.“El president de la Xina, Xi Jinping, va impulsar un pla que es va aprovar el 2015 per tal de desenvolupar el futbol al país. Això va arrossegar molts empresaris xinesos a invertir en futbol per tal d’agradar a l’executiu. “Volen ser el número u en tot, per això van construir infraestructures absurdes que són de les més grans del món, i en futbol van intentar tenir les millors estrelles i les millors acadèmies”, assenyala Víctor Escribano, fins fa poc corresponsal d’Efe a Pequín. Segons el periodista, però, la bombolla “ja ha punxat” perquè el govern va detectar que els preus dels traspassos i dels salaris s’havien disparat.

“Això va portar a instaurar restriccions bastant dures de la nit al dia”. Amb el iuan a la baixa, molts empresaris van buscar invertir en clubs estrangers. “Volen ser una potència, i per això ara orienten la inversió al futbol base. Tot ho fan de manera brusca, no m’estranya que si volen limitar les inversions ho facin així”. La Xina no deixarà invertir més del que toca i ja ha marcat límits. I Rastar no n’és cap excepció.

stats