WORLD ROLLER GAMES
Esports 07/07/2019

L’hoquei en línia es reivindica a Barcelona

El Rubí Cent Patins aporta 14 esportistes a les seleccions estatals

Nuria García
3 min
L’hoquei en línia es  reivindica a Barcelona

BarcelonaA Catalunya, l’hoquei en línia viu a l’ombra de l’hoquei patins, un dels esports en què els catalans excel·leixen i que són més arrelats a casa nostra. Això és un hàndicap important, però de mica en mica l’hoquei en línia ha anat trobant el seu lloc. A Catalunya es va començar a practicar el 1992, coincidint amb els Jocs Olímpics de Barcelona, però fins al 1995 no es va disputar la primera lliga catalana. Un dels clubs que hi competien era el Rubí Cent Patins. “Llavors anàvem amb bolquers, que és com anava el nostre esport a l’època: era molt rudimentari. Però ens hem anat professionalitzant”, diu Bel Ortega, presidenta del club de patinatge rubinenc.

A poc a poc, l’esport va anar fent passos, si bé el fet de ser minoritari comporta que l’esforç que han de fer els clubs, els esportistes i sovint els pares dels patinadors i les patinadores es multipliqui. “El recorregut que hem fet és dur, és un esport minoritari, i és molt car, tenim molts desplaçaments. Juguem la lliga d’elit a Espanya, però també sortim a Europa, i això incrementa molt les despeses. Realment hi ha molta feina, molt esforç nostre i dels pares, perquè tot l’equipament és molt car, però ho fem pels nostres esportistes”, explica la presidenta del Cent Patins. Fa 25 anys que s’hi dediquen i tenen equips en totes les categories, des dels benjamins fins al primer equip, integrat en la majoria dels casos per patinadors i patinadores formats a la casa.

Ortega, com passa en altres esports que aquests dies tindran presència als World Roller Games, però que no acostumen a tenir gaire seguiment, espera que el fet de poder veure un Mundial de la seva especialitat a Barcelona pugui servir d’aparador perquè d’altres joves s’hi enganxin. “És un esport que no té res a veure amb l’hoquei tradicional, la velocitat és impressionant. El ritme que porten els jugadors també és molt atractiu. Que els World Roller Games es facin a Barcelona pot ser un revulsiu per al nostre esport! Tant de bo la gent conegui aquest esport. I no només el nostre, sinó també d’altres com el descens i el roller derby, que són molt vistosos i tenen molt poc seguiment”, indica. Són un dels equips que més patinadors aporten a la selecció espanyola, tant a l’absoluta com a la júnior, i tant a la femenina com a la masculina: 14 en total. I, de moment, les coses estan anant d’allò més bé: els júniors, que ja han acabat la competició, han aconseguit un or (l’equip femení va superar els Estats Units a la final per 2-0) i un bronze (l’equip masculí va guanyar la final de consolació 2-4 contra el Canadà). Ahir va ser el dia del debut de les seleccions absolutes: la femenina va superar clarament el Japó (0-8) i la masculina va empatar amb França (2-2). Avui les noies jugaran contra Suècia (17 h) i els nois s’enfrontaran a Colòmbia (20 h).

Però els èxits no arriben només pel que fa a les seleccions. A escala de clubs, el Rubí Cent Patins femení es va convertir en el guanyador de la primera edició de la lliga europea femenina després de superar el conjunt francès de Les Phénix-Ris Orangis a la final. “Les noies van quedar campiones, després han acabat terceres... i això és molt important. Pensa que l’any passat les noies van fer triplet i les que eren amb la selecció també van ser campiones del món. Tenim un planter espectacular i, a més, la base no para de créixer”, recorda Bel Ortega. Amb tot, a Catalunya tan sols hi ha deu clubs federats d’hoquei en línia, tots a la província de Barcelona. “Estem concentrats a l’àrea metropolitana, el més llunyà és a Igualada”, apunta la presidenta del Cent Patins, que pel que fa al Mundial veu les seleccions espanyoles absolutes lluitant per les medalles: “Els Estats Units i el Canadà mengen a banda, però aquí també tenim molt nivell”.

Espanya s’estrena golejant Suïssa (9-0)

La selecció espanyola femenina d’hoquei patins, formada principalment per jugadores catalanes, es va estrenar als World Roller Games amb golejada contra Suïssa (9-0). L’equip que entrena Ricardo Ares, que és favorit per endur-se la medalla d’or, no va donar opció a les rivals, a qui ja guanyaven per cinc gols al descans gràcies a les dianes de Laura Puigdueta (2), Sara González, Maria Díez i Anna Florenza. A la represa, Florenza, amb dos gols més, Marta González i Maria Díez van culminar la golejada d’un equip que avui jugarà contra Xile (22 h). En la jornada inaugural, la selecció de Xile va superar França (2-4), l’Argentina es va imposar a Alemanya (5-2) i Itàlia va vèncer per la mínima Portugal (3-2).

stats