Esports 13/06/2015

Joan Laporta, a punt

Mobilitza el seu equip amb l’objectiu de fer públic dijous que es presenta a les eleccions; anunciarà el seu programa el dia 22

A. Llimós / M. Molina
3 min
PREPARAT PER TORNAR A LES URNES  Joan Laporta (fotografiat durant una entrevista a l’ARA Bassas) ha madurat la decisió de presentar-se a les eleccions  del Barça i finalment ha acceptat el repte. L’expresident només està pendent d’una última reunió familiar per  consensuar la candidatura, que es presentarà la setmana vinent a Barcelona.

BarcelonaJoan Laporta ha decidit finalment presentar-se a les eleccions del Barça. Tot i que aquesta setmana ha rebut dades d’una enquesta que no li eren del tot favorables de cara als comicis, l’expresident blaugrana vol fer el pas i ja ha mobilitzat el seu equip amb l’objectiu d’anunciar el proper dijous que es presenta als comicis. Laporta només està pendent d’una última reunió familiar, que farà aquest cap de setmana, per fer el pas definitiu. Així, té previst presentar el seu programa el dilluns 22.

El nom de Laporta havia sonat amb força els últims mesos, en especial des que va ser absolt judicialment de l’acció de responsabilitat (malgrat que el club ha presentat un recurs a aquesta decisió). L’expresident, però, havia mantingut la incògnita fins a l’últim moment, uns dies més a prop del sí i d’altres més a prop del no.

De fet, l’última enquesta encarregada per Joan Laporta el situa per sota de Josep Maria Bartomeu en la cursa electoral cap a la presidència del Barça. Aquest sondeig, però, es va fer just després que el Barça guanyés la Champions i certifiqués el triplet. A l’enquesta anterior, abans de la final de Berlín, hi havia un empat tècnic entre ell i el president sortint.

Pacte amb la família

L’advocat barceloní, màxim mandatari del club blaugrana des del 2003 i fins al 2010, ha decidit presentar-se a les eleccions i treballa internament amb el seu equip per acabar de tancar el projecte. Segons membres de la seva futura candidatura, la decisió és ferma al 99,99% i només es podria tirar enrere si en alguna de les converses del cap de setmana se’l convencés del contrari. L’expresident ha dubtat molt els últims mesos, sobretot per temes familiars, i alguns d’aquests temes encara estan sobre la taula. “Quan algú pren una decisió d’aquesta importància vol comunicar-ho personalment a la família, amics i persones implicades”, explica un membre del seu equip.

Joan Laporta va anar confirmant a diferents membres del seu futur equip, ja sigui directiu o col·laborador, que havia pres la decisió de presentar-se però els va demanar uns dies de prudència a l’espera de poder consensuar la decisió a casa. Altres membres esperen la trucada de l’expresident, aquest cap de setmana o a principis de la setmana vinent, abans que comparegui en públic i exposi formalment la seva candidatura als comicis d’aquest estiu al Barça.

Internament Joan Laporta ha rebut el suport explícit de bona part dels exdirectius que van treballar al seu costat en l’últim tram de mandat, en especial dels que van estar implicats en l’acció de responsabilitat. Però la nova llista de Joan Laporta no serà continuista, i només hi haurà tres o quatre directius de la se va junta que l’acompanyaran en aquesta nova aventura.

Equip no continuista

Xavier Sala i Martín va anunciar dimarts a RAC1 que no formaria part de cap candidatura. Tampoc formaran part d’aquesta llista Albert Perrín, Alfons Godall, Elena Fort, Jordi Torrent ni Josep Antoni Colomer. En canvi, dos dels exdirectius que acompanyarien Laporta a les eleccions del 18 de juliol serien Rafa Yuste i Josep Cubells.

Amb Laporta, la llista de precandidats a la presidència del Barça s’amplia fins a sis. Aquesta setmana ja s’han presentat Toni Freixa, Agustí Benedito i Jordi Farré, i la setmana vinent faran la presentació en societat Josep Maria Bartomeu i Jordi Majó.

Bartomeu descansa

El president sortint s’ha agafat uns dies de descans, per recomanació del seu equip electoral, i presentarà la seva proposta a la seu del carrer Balmes amb Granada del Penedès -una antiga llibreria que s’està ultimant aquests dies-. A l’espera que Laporta fixi el dia de la seva presentació, Jordi Majó (que va ser candidat a les eleccions del 2003) serà l’últim dels precandidats a entrar en escena, amb un acte que farà el divendres 19 a l’Hotel Barcelona Center.

L’entrada de Joan Laporta a la cursa electoral era una possibilitat que molts precandidats preveien, però que en qualsevol cas sacseja les candidatures, ja que implica l’arribada d’un candidat molt potent i que pot arrossegar molts vots.

L’efecte el poden notar els equips més petits, com els de Som Gent Normal, que lidera Jordi Farré. “Amb Laporta es bipolaritza la campanya i l’escenari és totalment nou. Hi ha el perill que els candidats més desconeguts encara tinguin més dificultats per arribar als socis i aconseguir les firmes necessàries per passar el tall”, explica un membre de l’equip. De portes enfora, la presència de Laporta s’assumeix com un factor positiu, però internament hi ha dubtes, ja que pot restar visibilitat a la resta de candidatures.

En altres candidatures, com la d’Agustí Benedito, hi ha divisió d’opinions. En cercles íntims, el precandidat (que va enfrontar-se a Sandro Rosell el 2010 i va aconseguir el segon lloc amb més de vuit mil vots) assegura que la presència de Laporta el beneficia, perquè augmentarà la rivalitat amb Bartomeu i ell -Benedito- pot erigir-se com una opció intermèdia.

stats