Olimpisme

Catalunya, preparada per presentar una candidatura en solitari per als Jocs del 2030

L'Aragó acusa el COE de "defensar els interessos de Catalunya" i es mostra en contra d'una candidatura en solitari

3 min
El president del Comitè Olímpic Internacional Thomas Bach , amb Alejandro Blanco a Madrid

BarcelonaEl dimecres 1 de juny era la data que el Comitè Olímpic Espanyol (COE) s'havia fixat com a límit per poder presentar una candidatura per portar uns Jocs Olímpics d'Hivern al Pirineu per primer cop l'any 2030. Era el dia de la visita del president del Comitè Olímpic Internacional (COI), Thomas Bach, a Madrid, per signar un acord global per ajudar els esportistes refugiats. Però Bach ha arribat a Madrid i no hi havia cap acord, ja que el COE no ha aconseguit posar-se d'acord amb el govern de l'Aragó sobre com s'haurien de repartir les seus de la candidatura. El seu president, Alejandro Blanco, doncs, va anunciar que sense acord la solució serà que Catalunya i l'Aragó, si així ho volen, presentin una candidatura en solitari i el COE decideixi quina de les dues serà l'escollida.

I Catalunya vol fer el pas. El Govern està disposat a presentar una candidatura en solitari, tal com ho ha confirmat la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, després de l'acte a la seu del Comitè Olímpic Espanyol amb la presència de Blanco i Bach. Vilagrà ha recordat que estan disposats a "col·laborar" amb l'executiu aragonès però que, si no es pot arribar a un acord, els informes de la Generalitat "avalen" l'opció de presentar-s'hi sols. De fet, Catalunya té fet un informe sobre com seria aquesta candidatura en solitari, ja que inicialment el projecte era així. Una candidatura entre Barcelona i el Pirineu català. Quan la proposta va ser elevada al COE, però, des de Madrid es va proposar incloure proves al territori aragonès, però el seu president, Javier Lambán, no ha vist amb bons ulls cap de les propostes. El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha recordat en una entrevista a Catalunya Ràdio que inicialment era Catalunya qui plantejava la candidatura en solitari i ha acusat Lambán d'actuar de manera "irresponsable".

Laura Vilagrà de fet, ha traslladat personalment als màxims responsables del Comitè Olímpic Internacional que Catalunya està en condicions de presentar una candidatura pròpia als Jocs d'Hivern del 2030 si finalment no hi ha acord per a una candidatura conjunta amb l'Aragó. La consellera ha pogut conversar breument amb Thomas Bach, amb el vicepresident del COI, Juan Antonio Samaranch, i amb altres persones de l'equip del comitè internacional i del COE. Als dirigents del COI, segons aquestes fonts, la consellera els han traslladat que poden comptar amb Catalunya per presentar una candidatura pròpia en solitari, en el cas que no hi hagi acord per a una candidatura conjunta amb l'Aragó.

Vilagrà ha recordat que "la voluntat de Catalunya és tenir uns Jocs. Hem treballat intensament en la comissió tècnica, sempre aportant propostes i idees. Mai ens hem aixecat de la taula i la nostra predisposició a col·laborar ha estat sempre evident -ha dit-. La nostra proposta és col·laborativa i no excloent, però no renunciarem a la possibilitat de tenir uns Jocs".

Indignació a l'Aragó

De fet, el govern aragonès ha acusat aquest dimecres el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, d'actuar com a "comissari polític" de Catalunya i li ha exigit que faci "un pas enrere" com a interlocutor en les negociacions per a una candidatura perquè ha "enganyat" l'Aragó i ha perdut la "legitimitat". Segons la portaveu del govern aragonès, "amb cada decisió que pren Blanco defensa la posició de Catalunya per situar l'Aragó com a culpable". La portaveu ha assegurat que per a l'Aragó l'opció de presentar una candidatura en solitari "no existeix". "Insistirem en una opció conjunta, en una proposta de país", ha subratllat la consellera.

Els governs de Catalunya, l'Aragó i el COE seguiran negociant els pròxims dies. Si no arriba l'acord, Catalunya presentaria la seva proposta en solitari, amb les proves d’esquí alpí a la Molina i Masella, biatló i esquí de fons també a la zona del Pla d’Anyella del Ripollès, dins del complex de la Molina. L’snowboard i el freestyle seguirien a Baqueira-Beret. Les proves de gel es farien a Barcelona, però també a Sabadell i Badalona.

stats