El COE escollirà entre els projectes de Catalunya i l'Aragó si no hi ha acord

Alejandro Blanco obre per primer cop la porta a una candidatura només catalana

3 min
Alejandro Blanco, president del Comitè Olímpic espanyol

BarcelonaEl president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, comença a rendir-se en la seva croada per aconseguir posar d’acord tots els actors involucrats en una candidatura per portar els Jocs Olímpics del 2030 als Pirineus. Incapaç de fer canviar d’opinió el president de l’Aragó, Javier Lambán, que s’ha negat a signar totes les propostes, Blanco va admetre ahir que, si no hi ha un acord sorpresa d'última hora, el que faria el COE és convocar una assemblea extraordinària per escollir entre els projectes de Catalunya i l'Aragó. Blanco va insistir que la seva prioritat encara és un projecte conjunt, però el temps s’acaba.

Avui el president del Comitè Olímpic Internacional, Thomas Bach, visita Madrid per signar un memoràndum relacionat amb l’acolliment de refugiats i conèixer el centre esportiu de Getafe on s’entrenen. La seva visita era en la data que el COE s’havia marcat en vermell per tenir tancada la proposta tècnica d'on es faria cada esport, però sense acord Blanco s’ha vist obligat a pensar alternatives. A l’assemblea anual ordinària del COE, doncs, es va aprovar per unanimitat continuar amb les converses per formar una candidatura pirinenca que impliqui tant Catalunya com l'Aragó, però amb la possibilitat d’escollir entre una de les dues si no hi ha més remei. “Aquest Comitè ja va elegir en el seu moment entre Jaca i Granada una candidatura per als Jocs d’Hivern i entre Sevilla i Madrid per als d’Estiu. Però una elecció entre dues seria la segona opció, prioritzem un acord”, va dir Blanco, que argumenta que presentar una candidatura dividida restaria possibilitats davant del Comitè Olímpic Internacional per ser la seu escollida.

11 reunions sense sortida

Després d’onze reunions de la comissió tècnica, el COE no ha posat d’acord totes les parts. Bé, totes sí que s’han posat d’acord. Sempre ha sigut l’Aragó qui se n’ha despenjat. El mateix Blanco ha definit com a “perfecte” la posada en escena del govern català, sense amagar la seva decepció amb Javier Lambán, acusat de “fer política” per guanyar vots amb la candidatura olímpica. L’última proposta, per exemple, situava 54 proves i 2.138 esportistes a l'Aragó i 42 proves i 2.608 esportistes a Catalunya. 960 participants més se n’anirien fora d’Espanya, en disciplines, com els salts d’esquí, per a les quals no hi ha instal·lacions a la serralada pirinenca. Lambán no va signar.

“En el cas que no hi hagi acord no abandonarem la línia de diàleg que hem obert amb el COI. S’obre llavors la possibilitat que qui vulgui es pugui presentar. En aquest cas l’assemblea decidiria una de les propostes”, va explicar Alejandro Blanco. És a dir, els governs català i aragonès haurien de presentar al COE una proposta de com imaginen uns Jocs només al seu territori. 

Catalunya disposa d’un projecte fet, ja que aquesta candidatura pirinenca neix d’una idea de l’Ajuntament de Barcelona del 2010. Si Lambán no signa, doncs, es presentaria aquesta proposta amb les proves d’esquí alpí a la Molina i Masella, biatló i esquí de fons també a la zona del Pla d’Anyella del Ripollès, dins del complex de la Molina. L’snowboard i el freestyle seguirien a Baqueira-Beret. Les proves de gel es farien a Barcelona, però també a Sabadell i Badalona.

El govern demana "celeritat" al COE

A l'assemblea del COE hi ha assistit Juan Antonio Samaranch, vicepresident del COI, que, segons Blanco, està "d'acord al cent per cent amb els plantejaments". A partir d'ara, doncs, el Comitè continuarà parlant amb els governs central, català i aragonès. La Generalitat, de fet, ha reclamat "celeritat" al COE per concretar la proposta final de candidatura als Jocs d'Hivern. En la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del consell executiu català, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha demanat "celeritat, rapidesa i concreció" al COE perquè "aclareixi l'escenari" sobre com serà definitivament aquesta candidatura olímpica.

stats