Esports Jocs Olímpics 26/07/2021

"Em sento molt orgullós de dir que soc gai i campió olímpic"

El saltador Tom Daley, una icona de la comunitat LGTBI, aconsegueix l'or en els seus quarts Jocs

Joan Carol
2 min
Tom Daley amb el seu somiat or olímpic

BarcelonaEn els seus quarts Jocs Olímpics, Daley ha aconseguit per fi penjar-se una medalla d'or. Supera d'aquesta manera els dos bronzes que ja tenia en cites precedents. Juntament amb el seu company Matty Lee, el britànic ha vençut els xinesos Cao Yuan i Chen Aise, la dupla de favorits que, amb un error en la quarta ronda, ha perdut l'oportunitat de confirmar els pronòstics. D'aquesta manera, Daley i Lee s'han coronat amb un or en el trampolí de deu metres sincronitzat, fita que Daley ha aprofitat per llançar un missatge de suport i orgull a la comunitat LGTBI.

A l'acabar la competició, i amb la segona medalla d'or del Regne Unit en la disciplina de salt penjada al coll, Daley ha parlat amb claredat de les dificultats que ha passat pel fet de ser homosexual. "Hi ha més atletes obertament LGTBI que en caps Jocs Olímpics anteriors. Quan jo vaig sortir de l'armari el 2013, quan jo era jove, sempre m'havia sentit sol, diferent, que no encaixava. Sentia que sempre hi hauria una part de mi que mai seria bona per ser com la societat volia que jo fos", ha manifestat.

Daley ha enviat un missatge d'ànims a tot el col·lectiu LGTBI en un context ideal, amb els mitjans de la Xina i Rússia, dos països que no permeten el matrimoni gai, retransmetent les seves paraules. "Espero que qualsevol jove LGTBI pugui veure que no està sol i que pot aconseguir tot allò que es proposi perquè hi ha una enorme comunitat que està disposada a ajudar-lo", ha dit el saltador, conscient de l'altaveu que li concedia el fet de ser campió olímpic.

Amb aquest or després dels bronzes de Londres 2012 i Rio 2016, Daley ha aconseguit el seu somni. A més, ho ha fet representant no tan sols al seu país, també tota la comunitat LGTBI: "Em sento molt orgullós de dir que soc gai i que soc campió olímpic. Em sento molt empoderat. Quan era jove sentia que mai seria ningú o que no podria arribar a aconseguir res per ser com era". Al ser preguntat per la seva continuïtat, Daley ha dit que vol seguir, però que es prendrà un descans. "Hi ha algunes begudes amb el meu nom i vull celebrar l'èxit amb el meu marit i el nostre fill", va dir l'esportista britànic disculpant-se.

"Sortir de l'armari" el 2013

El debut olímpic de Daley va arribar el 2008, amb tan sols catorze anys. No va ser fins al 2013, ja tenint una medalla de bronze, que va sortir de l'armari, amb un vídeo publicat a YouTube en què explicava els seus sentiments. Havia trobat una persona que el feia feliç i era un home.

Mentre Daley ja té un llarg recorregut olímpic, el seu company de trampolí, Matty Lee, ha debutat en aquests Jocs guanyant la medalla d'or. Amb tan sols 23 anys, el britànic ja ha aconseguit el somni olímpic i, a més, ho ha fet al costat d'un dels seus ídols. Lee ha admès davant de la premsa la seva enorme admiració per Daley: "Recordo anar darrere seu demanant-li fotos i firmes. Jo tenia uns nou anys. Tots aquests anys he sigut un gran fan seu. Ara som els millors companys i campions d'un or olímpic".

stats