Barça

Koeman no ha perdut la confiança en Coutinho

El tècnic neerlandès, que ja la temporada passada esperava treure rendiment del brasiler, continua esperançat amb el futbolista

4 min
Philippe Coutinho durant el partit d'entrenament que el Barça va jugar dimecres contra l'AE Prat

La història de Philippe Coutinho amb el Barça acumula, fins ara, més decepcions que alegries. Després de no aconseguir-lo fitxar l'estiu del 2017 –"El Liverpool ens volia fer la vida impossible, ja van ser un os dur de rosegar quan vam fitxar Luis Suárez", recorda a l'ARA un exdirectiu–, el brasiler va acabar arribant al mercat d'hivern sense poder jugar aquella temporada la Lliga de Campions i, des de llavors, va començar el seu periple com a blaugrana sense saber ben bé quin seria el seu encaix en l'esquema. La següent temporada les coses no van millorar i, malgrat deixar alguns gols de bella factura, va enfrontar-se al públic del Camp Nou. L'estadi ja havia dedicat uns quants xiulets al brasiler després de veure com el fitxatge més car de la història del club caminava sovint per la intranscendència. El seu poc pes en l'equip i les seves elevades condicions salarials van fer que la temporada 2019-20 la jugués cedit al Bayern Munic, amb l'epíleg en clau blaugrana que va endossar dos gols al Barça en el 2-8 de Lisboa.

Però tot això ja forma part del passat i Ronald Koeman, en el seu aterratge a la banqueta i després del bon pas del brasiler pel conjunt bavarès, confiava poder sumar Coutinho a la causa blaugrana. De fet, l'ex del Liverpool va començar el curs passat com a titular, actuant amb llibertat per darrere dels davanters, en els inicis del neerlandès com a entrenador. Però, primer, una lesió al turmell i, després, un trencament de menisc (i totes les complicacions que se n'han derivat: va ser operat al gener, però va necessitar una segona intervenció a l'abril) el van deixar fora de combat. Coutinho no jugava des del 29 de desembre de l'any passat, quan es va lesionar contra l'Eibar. No va ser fins aquest dimecres, en un partit d'entrenament contra l'AE Prat, que el brasiler es va poder tornar a sentir jugador, malgrat que ja fa un mes (des del 8 d'agost) que té l'alta mèdica. El jugador ha enregistrat part de la seva recuperació en el documental Més fort que abans.

Koeman en destaca la polivalència

Tot i que des del club s'hauria rebut amb els braços oberts una bona oferta pel futbolista aquest estiu a causa de la delicada situació econòmica de l'entitat, la realitat és que Coutinho continua al Barça i que Ronald Koeman no ha perdut la confiança en el jugador. "L'entrenador confia molt en ell. La temporada passada ja tenia moltes esperances dipositades en ell. Li agrada el jugador i espera que doni un bon rendiment", asseguren a l'ARA des de la Ciutat Esportiva. Al tècnic neerlandès li agrada la facilitat del brasiler per encarar porteria, però el gran repte continua sent trobar-li el seu encaix en el sistema. Les mateixes fonts destaquen que Koeman valora "la polivalència" del jugador, que pot actuar tant en la davantera o partint per darrere dels atacants. Un factor, però, que també està condicionat directament per l'esquema de joc, que aquest inici de temporada està sent el 4-3-3.

Dimarts, contra el Bayern, Coutinho podria disputar els primers minuts oficials del curs. Fins ara, el futbolista ha jugat 90 partits amb la samarreta del Barça. Arribar als 100 partits com a blaugrana suposaria haver d'abonar 20 milions d'euros més al Liverpool en concepte de variables, malgrat que des del club s'apel·la a la confidencialitat per no confirmar o desmentir l'existència d'aquesta clàusula.

El director de futbol Mateu Alemany va assegurar dijous, en una compareixença durant la presentació del nouvingut Luuk de Jong, que és cert que des de la seva arribada al club, de la mà de Joan Laporta, s'han trobat amb "contractes amb variables de fàcil assoliment de manera generalitzada" i que van ser signats durant el mandat de Josep Maria Bartomeu. Alemany, però, va voler deixar que clar que, més enllà de les clàusules que s'hagin de pagar, al Barça esperen que Coutinho "sigui un gran fitxatge per a aquest curs" i que es compta amb ell per ser "un futbolista important".

L'etapa al Bayern

El brasiler, que al seu dia va forçar la seva sortida del Liverpool per poder fitxar pel Barça i que comptava amb el vistiplau del vestidor, ja que Luis Suárez i Messi el van acollir amb els braços oberts, confia poder revertir, per fi, el seu rumb com a blaugrana. Coutinho guarda un bon record de l'etapa al Bayern, on malgrat no tenir condició de titular fix, es va integrar bé en la dinàmica d'entrenaments de l'equip que llavors dirigia Hans-Dieter Flick i aportava en el joc, fos d'inici o entrant des de la banqueta. Amb el conjunt alemany va disputar 25 partits a la Bundesliga (15 com a titular), onze a la Champions (5 d'inici) i quatre a la Copa (sent titular en 2). També es va perdre una desena de partits per una lesió al turmell.

El rol que el brasiler va acabar desenvolupant en els seus últims partits al Bayern va ser, sovint, el de fals extrem. Mentre que el lateral Davies omplia el carril esquerre, alhora que entre Lewandowski i Müller fixaven els centrals rivals i Goretzka s'incorporava des de la segona línia, Coutinho va saber trobar el seu espai per trepitjar àrea i ser útil en el joc col·lectiu. Ara Koeman confia poder-lo encaixar al Barça.

stats