Barça
Esports 10/09/2021

Entesa neerlandesa a l’atac blaugrana

El Barça presenta Luuk de Jong, que arriba com a recurs i amb un passat en comú amb Memphis

4 min
Luuk

BarcelonaQuan en l’últim partit de Lliga, contra el Getafe al Camp Nou, Sergiño Dest va arribar a la línia de fons i va servir una centrada al cor de l’àrea, allà no hi havia ningú per rematar. Ronald Koeman espera que això canviï amb l’arribada de Luuk de Jong, un davanter que no era titular al Sevilla -de fet, sortia per darrere d’En Nesyri i Rafa Mir- i que sap que ha arribat al Barça com un recurs, com un pla B, que no casa amb la ideologia prototípica del futbol blaugrana, però que va ser una petició explícita del tècnic neerlandès. 

“Vivim dels gols i ell ens pot aportar molt en aquest aspecte”, va obrir foc Joan Laporta durant la presentació del nou davanter blaugrana. “La rebuda al Barça ha sigut molt bona. A més, ja coneixia l’entrenador d’haver coincidit amb la selecció dels Països Baixos. Els nois de l’equip han sigut molt agradables amb mi”, va dir, per la seva banda, De Jong sobre el seu aterratge a Barcelona. 

L’atacant neerlandès és sincer i, en la seva primera compareixença pública com a blaugrana, va admetre que el seu perfil encaixa en una proposta ofensiva -el joc aeri- poc habitual al Barça, però que Koeman vol explotar. “Estic en forma i em sento preparat per quan el míster em necessiti. Vaig tenir una lesió al genoll que em va deixar dos mesos sense jugar, però ja fa unes tres setmanes que m’entreno amb normalitat. Crec que Koeman espera de mi comptar amb un davanter una mica diferent dels que té, per poder canviar una mica de tàctica. Un tipus de joc que el míster també vol i que jo li puc oferir. Tant de bo vagi bé”.

De fet, en declaracions a la ràdio pública dels Països Baixos, Ronald Koeman va afirmar que “Luuk De Jong, quan hi ha una centrada, és més perillós que Neymar”. L’entrenador neerlandès també explica que es va posar en contacte amb el seu compatriota el 8 d’agost per estudiar la possibilitat d’incorporar-lo, però que ja abans trobava a faltar un tipus de davanter amb aquestes característiques a la plantilla blaugrana. “Ja ho vaig indicar al club la temporada passada. M’agrada tenir diverses opcions amb els meus davanters. Si el partit demana un futbolista com el Luuk, jugarà”, exposa Koeman. En el primer duel en què es podria estrenar l’atacant és dimarts, en la visita del Bayern Munic al Camp Nou. 

La connexió amb Memphis

Està per veure quina serà la davantera escollida per Ronald Koeman per enfrontar-se al conjunt bavarès, en què no es descarta que l’entrenador blaugrana pugui recuperar l’esquema amb tres centrals. No hi ha cap dubte que Memphis Depay partirà d’inici en l’atac, amb qui De Jong ja sap què és compartir equip. “Tenim una relació molt bona. Ens coneixem d’haver jugat al PSV i a la selecció dels Països Baixos. Considero que tenim una molt bona connexió sense paraules: utilitzem el llenguatge del futbol i espero que tinguem aquesta mateixa connexió al Barça”. 

La temporada 2014-15, amb l’exblaugrana Phillip Cocu a la banqueta, entre Memphis i De Jong van fer 54 gols oficials -en totes les competicions- i van guanyar la Eredivisie amb el PSV. L’ex de L’Olympique de Lió en va marcar 28 i el davanter cedit pel Sevilla, 26. Amb el conjunt andalús, De Jong ha marcat 19 gols en 94 partits. L’atacant també es va voler desfer en elogis cap un altre compatriota seu, Frenkie De Jong: “També el conec i, com a davanter, agraeixes tenir algú jugant al darrere amb tanta qualitat”. 

Una operació sobre la botzina

El director de futbol blaugrana, Mateu Alemany, va recordar durant la presentació d’ahir com es va tancar el seu fitxatge. “L’últim dia de mercat va ser complex. Nosaltres teníem la seva arribada prevista si la resta dels esdeveniments acompanyaven. Mentre treballàvem en la marxa de Griezmman, paral·lelament estàvem treballant en l’arribada de De Jong. Feia setmanes que coneixíem la possibilitat d’incorporar-lo, però no es va poder tancar fins a l’últim dia i, literalment, a l’últim minut”.

Sergi Roberto renovarà fins al 2024

"La renovació de Sergi Roberto ja està feta, només falta acabar de tancar les signatures", ha explicat Laporta de la renovació del quart capità blaugrana, que acaba contracte aquest curs. "Li vull agrair al Sergi, com als altres capitans, el seu gest de barcelonisme sense precedents, ajudant el club. Són uns herois del Barça". Als diferiments i rebaixes de Piqué, Alba i Busquets, si sumarà Sergi Roberto. Segons ha avançat Catalunya Ràdio i ha pogut confirmar l'ARA, a falta de la rubrica final, el reusenc renovarà fins al 2024 i, a banda de diferir una part del seu salari, també accepta una rebaixa aproximada del 35%, que afecta al sou fix i, sobretot, a les variables de fàcil assoliment. 

Qui també acaba contracte aquest curs és Ousmane Dembélé: "S'està organitzant una trobada amb el seu representant. La relació amb ell és bona i volem que segueixi amb nosaltres. A mi el que m'ha dit ell és que té moltes ganes de tornar a jugar i defensar la samarreta del Barça. Confiem que puguem arribar a una entesa amb ell, i tenim un pla del club perquè pugui jugar amb regularitat i expressar tot el seu talent".

També hi ha hagut temps per parlar de Philippe Coutinho. Respecte a les diverses informacions que han circulat últimament sobre la possibilitat que si el brasiler arriba als 100 partits amb el Barça (n'hi falten 10) s'haurien de pagar 20 milions al Liverpool, Mateu Alemany no ha desmentit si existeix o no aquesta clàusula, però ha dit que, des de la seva arribada al club, s'han trobat amb "contractes amb variables de fàcil assoliment" de manera generalitzada. El director de futbol ha afegit, però, que espera que Coutinho sigui "un gran fitxatge per a aquest curs" i que compten amb ell com un "futbolista important, més enllà de les clàusules que s'han de pagar".

El cas Collado, en mans de la RFEF

Alemany també ha parlat de la situació d'Álex Collado, que actualment es troba sense fitxa ni del primer equip ni del filial després que el Barça li donés la baixa perquè pogués marxar cedit al Sheffield United. "Vam enviar la documentació dos dies abans: acord de cessió signat pel club i el jugador, i la seva baixa. El Sheffield va actuar tard". Per solucionar aquest cas l'executiu blaugrana ha assegurat que "depèn de la Federació Espanyola de Futbol que deixi sense efecte la baixa, com si no s'hagués produït, perquè pugui seguir inscrit".

stats